Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια αφόρητων πιέσεων και διαβουλεύσεων με τοπικούς φορείς αλλά και πολιτικούς εκπροσώπους αναφορικά με το αίτημα των κατοίκων της συνοικίας Αγίου Νεκταρίου να αντικατασταθεί η ενιαία σκεπή απ’ τον καρκινογόνο αμίαντο, απ’ το συγκρότημα των 114 εργατικών κατοικιών.
Θυμίζουμε ότι το θέμα έχει απασχολήσει δημοτικά συμβούλια, όπου πάρθηκαν αποφάσεις στήριξης και συμπαράστασης των κατοίκων, ενώ την περιοχή έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς δεκάδες υποψήφιοι ή εν ενεργεία βουλευτές, αλλά και αυτοδιοικητικοί όλων των βαθμίδων.
Δυστυχώς, όμως, οι κάτοικοι έμειναν και πάλι μόνοι και όπως λένε το μόνο που εισέπραξαν ήταν «δεσμεύσεις» και στη συνέχεια «εγκατάλειψη».
Ο εκπρόσωπος των κατοίκων, Αχιλλέας Μουνζτούρης, δεν έκρυψε την απογοήτευση του καλούμενος από την «Πολιτεία» να απαντήσει για το αν προέκυψε εξέλιξη στο θέμα. Τονίζοντας ότι μετά από τόση προσπάθεια και τέτοια εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπήρξε από ενασχολούμενους με τα κοινά, οι κάτοικοι ένιωσαν αισιοδοξία και δεν φαντάζονταν ότι θα κατέληγαν άπραγοι ξανά στο «μηδέν».
Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι το δημόσιο να αναλάβει το κόστος αντικατάστασης της αμιαντοσκεπής που καλύπτει τα 114 σπίτια. Και το οποίο επιλέχθηκε από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που έχτισε τις συγκεκριμένες κατοικίες, τη δεκαετία του ’50.
Μαζί με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, οι κάτοικοι είχαν επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ (που έχει διαδεχθεί τον Ο.Ε.Κ.) προτάσσοντας το αίτημα τους. Αλλά είχαν λάβει αρνητική απάντηση, με τον Οργανισμό να προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν έχει αρμοδιότητα στο οικονομικό σκέλος του πρώην Ο.Ε.Κ.. Έτσι, το ζήτημα «πάγωσε» ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και το θέμα διαιωνίζεται χωρίς να δίδεται οριστική λύση.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Θυμίζουμε ότι οι κάτοικοι έχουν κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και για «ύποπτους» θανάτους από καρκίνο, ανθρώπων οι οποίοι έζησαν ή ζουν μέσα στα σπίτια που καλύπτονται απ’ τον αμίαντο.
Επίσης τονίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα τους, κανονικά δεν θα ‘πρεπε να αφορά μόνο εκείνους, αλλά και μεγάλο μέρος της πόλης. Δεδομένου ότι ο αμίαντος είναι ένα καρκινογόνο υλικό που τα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία «ίχνη» του, «ταξιδεύουν» σε μεγάλη απόσταση με τον αέρα. Κάτι που το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας είχε εξάλλου παραδεχθεί όταν έλαβε ομόφωνη απόφαση συμπαράστασης στους κατοίκους, υπό το σκεπτικό ότι ο αμίαντος της συνοικίας αποτελεί μια βραδυφλεγή υγειονομική «βόμβα» στην «καρδιά» της πόλης. Και μάλιστα, σε απόσταση «αναπνοής» από σχολικό συγκρότημα το οποίο λειτουργεί στην περιοχή.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ
Ένα προφανές ερώτημα θα ήταν «γιατί οι κάτοικοι δεν προβαίνουν μόνοι τους στην αντικατάσταση της αμιαντοσκεπής». Αλλά η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Διότι καμιά οικογένεια δεν έχει τα χρήματα για μια τέτοια εργασία. Αφενός γιατί δεν πρόκειται για ξεχωριστή σκεπή σε κάθε σπίτι, αλλά για μια ενιαία σκεπή που καλύπτει όλα μαζί τα σπίτια (και τα 114). Με ένα κόστος ασύλληπτο και απαγορευτικό για ιδιώτες και για ένα μέσο οικογενειακό νοικοκυριό, που εκτιμάται σε κάποιες… εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, (αν όχι σε εκατομμύρια ευρώ εφόσον πρόκειται για τόσα τετραγωνικά μέτρα).
Επιπλέον, η απομάκρυνση αμιάντου είναι ένα έργο συγκεκριμένων προδιαγραφών και ειδικής τεχνογνωσίας, κάτι που κατ’ επέκταση δημιουργεί και τεράστιες ευθύνες ακόμα και για την δημόσια υγεία. Για τον λόγο αυτό, το αναλαμβάνουν συγκεκριμένες εταιρείες.
Κατά συνέπεια είναι μονόδρομος η λύση να δοθεί αποκλειστικά από το κράτος, και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να επιδιωχθεί, κατά την άποψη των κατοίκων. Και αφού ο ΟΕΚ πια δεν υφίσταται και ο «κληρονόμος» ΟΑΕΔ δηλώνει αναρμόδιος, μόνο διαμέσου πολιτικής απόφασης σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσε να αναζητηθεί η λύση.