Στην έκθεση που παρέδωσε στις 24 Μαρτίου 2022 ο αρμόδιος παθολογοανατόμος Σταμάτης Θεοχάρης καταγράφει τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής αλλά και μικροσκοπικής εξέτασης την οποία πραγματοποίησε στην καρδιά του άτυχου κοριτσιού που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- δολοφονήθηκε από την ίδια τη μητέρα του, Ρούλα Πισπιρίγκου. Σύμφωνα με αυτά, το εννιάχρονο κορίτσι δεν έπασχε από κάποιου είδους καρδιοπάθεια που θα μπορούσε να εξηγήσει τόσο την ανακοπή που υπέστη στις 11 Απριλίου 2022 στο Καραμανδάνειο, πολλώ δε μάλλον τον θάνατό της ο οποίος προήλθε από υπερβολική δόση κεταμίνης.
Η συγκεκριμένη ιστολογική εξέταση αποδομεί ακόμη ένα επιχείρημα το οποίο προσπάθησε να αρθρώσει η πλευρά της υπεράσπισης που επιστράτευσε ακόμη και τον συνταξιούχο ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη προκειμένου να μιλήσει για ατροφία της καρδιάς εξαιτίας του γεγονότος ότι ζύγιζε 47 γραμμάρια. Επιστήμονες αλλά και ερευνητές της υπόθεσης με τους οποίους επικοινώνησε η «Μ» σχολίαζαν ότι εάν ο παθολογοανατόμος εντόπιζε από την εξέτασή του ατροφική καρδιά ήταν υποχρεωμένος να το συμπεριλάβει στην έκθεσή του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εάν η Τζωρτζίνα είχε καρδιολογικό πρόβλημα προφανώς θα το είχε εκφράσει μέχρι τα εννέα χρόνια της και θα είχε διαπιστωθεί από τις αλλεπάλληλες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ιδίως από τη στιγμή που κατέστη τετραπληγική. «Το βάρος της καρδιάς της Τζωρτζίνας ήταν εντός των φυσιολογικών επιπέδων, όπως προκύπτει από τις διεθνείς νόρμες. Εάν πάρουμε 100 παιδιά και μετρήσουμε το βάρος της καρδιάς τους, περισσότερα από πέντε θα έχουν καρδιά ανάλογου μεγέθους. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Τουναντίον! Το πρόβλημα εντοπίζεται στις υπερτροφικές καρδιές! Άλλωστε, η καρδιά της άτυχης Τζωρτζίνας είχε σκαναριστεί από κορυφαίους ιατρούς και δη εκείνους του Ωνασείου», αναφέρει χαρακτηριστικά επιστήμονας ο οποίος γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Έκθεση
Στην έκθεσή του ο κ. Θεοχάρης καταγράφει τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής αλλά και της μικροσκοπικής εξέτασης που πραγματοποίησε στην καρδιά του άτυχου κοριτσιού. Όπως επισημαίνει στη μακροσκοπική περιγραφή, η καρδιά είχε βάρος 47 γρ. «με επιμήκη άξονα 7 εκ. και εγκάρσιο άξονα 6,5 εκ., μη διανοιγμένη». Και συνεχίζει: «… Στο περικάρδιο δεν αναγνωρίζονταν περικαρδιακή συλλογή ή μακροσκοπικά ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις. Το πάχος του τοιχώματος της αριστεράς κοιλίας ήταν 1,1 εκ., της δεξιάς κοιλίας 0,2-0,3 εκ. και του μεσοκοιλιακού διαφράγματος 0,8 εκ. Δεν αναγνωρίζονταν μακροσκοπικά συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης, αιμορραγική διήθηση ή λευκωπές ινωτικές εστίες στα τοιχώματα κόλπων και κοιλιών. Στο ενδοκάρδιο και στις βαλβίδες δεν αναγνωρίσθηκαν μακροσκοπικά ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις. Οι στεφανιαίες αρτηρίες παρουσίαζαν φυσιολογική έκφυση και πορεία, κατά τις διατομές δεν εμφάνιζαν μακροσκοπικά στένωση του αυλού τους. Χωρίς μακροσκοπικά εμφανείς αλλοιώσεις ελέγχθηκε και το αορτικό τοίχωμα».
Σε ό,τι αφορά τη μικροσκοπική περιγραφή ο κ. Θεοχάρης καταγράφει: «Ιστολογικά αναγνωρίζεται ικανού βαθμού διάμεσο και ηπίου βαθμού ενδοκυττάριο οίδημα στο μυοκάρδιο. Αρτηριακοί κλάδοι παρουσιάζουν ηπίου βαθμού συγκεντρική πάχυνση του μέσου χιτώνα τους. Συνυπάρχει ήπιου βαθμού περιαγγειακή ίνωση με κατά θέσεις λιπώδη εκφύλιση. Αγγειακοί κλάδοι και τριχοειδή εμφανίζουν ικανού βαθμού διάταση και συμφόρηση. Σε ορισμένες θέσεις αναγνωρίζονται εντός αυτών μονοπύρηνα κύτταρα με ηωσινόφιλα κοκκία. Οι στεφανιαίες αρτηρίες παρουσιάζουν ήπια συγκεντρική πάχυνση του μέσου χιτώνα τους χωρίς στένωση του αυλού τους».
Η αλήθεια
Όπως προκύπτει από την έρευνα της «Μ» και συνομιλίες με διακεκριμένους παιδοκαρδιολόγους, η καρδιά του εννιάχρονου κοριτσιού ήταν απολύτως φυσιολογική και θα ζούσε σε περίπτωση που δεν δολοφονούνταν με κεταμίνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από μετατροπή (με μαθηματικούς τύπους) βρέθηκε ότι η καρδιά της Τζωρτζίνας «βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων, αλλά βρίσκεται στην 95η εκατοστιαία θέση». Τι σημαίνει αυτό; «Σημαίνει ότι εάν πάρουμε 100 παιδιά της ηλικίας της και σύμφωνα με το βάρος τους, το φύλο τους και το ύψος τους, τότε από τα 100 φυσιολογικά παιδιά, τα πέντε θα έχουν περίπου αυτό το βάρος, δηλαδή κοντά στα 47 γραμμάρια, όσο δηλαδή υπολογίστηκε από τον παθολογοανατόμο το βάρος της καρδιάς της μικρούλας».
Η έκθεση Μπουζιάνη
Από την πλευρά του ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης στην έκθεσή του (με ημερομηνία 12.5.2022), που δημοσιεύει σήμερα η «Μ», αναφέρει ως αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας τη «θανατηφόρο δηλητηρίαση από φαρμακευτική ουσία (κεταμίνη)». Μάλιστα, ο εν λόγω επιστήμονας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ουσία ανιχνεύθηκε τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα της μικρής Τζωρτζίνας, ενώ στο αίμα του άτυχου κοριτσιού ανιχνεύθηκε και ο μεταβολίτης νορκεταμίνη, κάτι που σημαίνει ότι η δολοφονική ουσία χορηγήθηκε ενόσω η μικρούλα ήταν εν ζωή. Στην έκθεση καταγράφεται επίσης ότι «η ευρεθείσα αυτή συγκέντρωση είναι στο εύρος των συγκεντρώσεων του φαρμάκου σε δείγματα μεταθανάτιου αίματος θανατηφόρων περιστατικών που σχετίζονται με τη χρήση κεταμίνης». Εντύπωση πάντως προκαλούν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Μπουζιάνης ήταν εκείνος που ανακίνησε το θέμα περί ατροφίας της καρδιάς (!), το οποίο πάντως δεν υφίσταται.