Οπως πρώτη είχε γράψει εδώ και μήνες η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχωρά τις διαδικασίες πολυετούς παραχώρησης με μίσθωση, του 409 Πρώην Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πατρών (στρατόπεδο Χριστιά).
Το ακίνητο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας και βρίσκεται στον οικισμό του Προφήτη Ηλία στην Πάτρα, χρησίμευε για δεκαετίες ως παράρτημα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», ωστόσο, με την ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου, εγκαταλείφθηκε και από τότε μένει αναξιοποίητο.
Οι διαδικασίες για την παραχώρηση του ακινήτου φαίνεται ότι ωρίμασαν και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π», χθες Τρίτη 13/12/2022 δόθηκε το «πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να προχωρήσει η δημοπρασία, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.
Οι όροι της διακήρυξης του διαγωνισμού, οριστικοποιήθηκαν και αυτοί και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα προβλέπουν την μίσθωση του «409» για χρονικό διάστημα 50 ετών με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για άλλα 20 χρόνια. Για το δε μίσθωμα, θα ζητηθεί τουλάχιστον ποσό 18.000 ευρώ το μήνα, δηλ. 216.000 ευρώ τον χρόνο.
Ο πλειοδότης μισθωτής, θα εξαιρεθεί από την καταβολή όλου του μισθώματος για τον πρώτο χρόνο και από το 50% αυτού, τον δεύτερο χρόνο, καθώς μαζί με το ακίνητο θα αναλάβει και την υποχρέωση υλοποίησης των τεχνικών εργασιών που είναι απαραίτητες για την ανακαίνιση του κτιρίου που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια.
Το «409» βρίσκεται σε οικόπεδο εμβαδού 10.055 τ.μ. ενώ σε αυτό υπάρχει το κτιριακό συγκρότημα και άλλες υποδομές, συνολικής επιφανείας 5.339 τ.μ., με δυνατότητα επιπλέον δόμησης.
Να σημειωθεί ότι βάσει των όρων που καθορίστηκαν για τον διαγωνισμό, το ακίνητο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως υγειονομική δομή, γιατί αυτός είναι ένας από τους βασικούς όρους του διαθέτη.
Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε σχέση με τον συγκεκριμένο όρο, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν, καθώς στην διαθήκη φέρεται να γίνεται αναφορά για λειτουργία υγειονομικής μονάδας, που να εξυπηρετεί υποχρεωτικά και τον Ελληνικό Στρατό. Σε περίπτωση μάλιστα μη τήρησης του όρου αυτού, οι νόμιμοι κληρονόμοι θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το κληροδότημα.
Πηγές που έχουν γνώση του θέματος, ανέφεραν στην «Π» ότι οι όροι χρήσης του ακινήτου, θα διευκρινίζονται αναλυτικά στην διακήρυξη της δημοπρασίας.
Μέχρι και ερώτηση στη Βουλή
Το ακίνητο του «409» περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Η υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σχεδίαζε να «τρέξει» δημόσιο ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο, έπρεπε να εξετάσει τους νέους όρους του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες συμπαρέσυραν τις τιμές εκκίνησης και τα ζητούμενα μισθώματα.
Στόχος των επικεφαλής της ΥΠΑΑΠΕΔ είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για το ώριμο ακίνητο που έχει μεγάλη εμπορική και αντικειμενική αξία, να προσελκύσει άμεσα το ενδιαφέρον επενδυτών.
Για τον λόγο αυτό, ανατέθηκε εδώ και καιρό από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η εκπόνηση σχεδίου μακροχρόνιας εκμετάλλευσης του ακινήτου, μέσω αναζήτησης ιδιωτών επενδυτών, από το πατρινό γραφείο πολιτικών και αρχιτεκτόνων μηχανικών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας Nikolaou Projects, που έχει αναλάβει και άλλα ακίνητα του στρατού.
Η αναζήτηση ενδιαφερόμενων επενδυτών όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση, πάντα στην κατεύθυνση της δημιουργίας υγειονομικής μονάδας.
Πάντως, για την διαδικασία έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις. Είναι ενδεικτικό ότι μετά από τα σχετικά ρεπορτάζ της «Π», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από την ηγεσία του ΥΕΘΑ, που επισημαίνουν τον όρο του διαθέτη για την υγειονομική κάλυψη του στρατού.
Απορρίφθηκαν αιτήματα στρατιωτικών
Υπενθυμίζεται ότι συγκεκριμένο κτίριο μέχρι τον Απρίλιο του 2017 και για διάστημα άνω των 30 χρόνων, στέγαζε κλινικές του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας» (Οφθαλμολογική, Ουρολογική και ΩΡΛ Κλινικές, Μαιευτική- Γυναικολογική και η Εντατική Νεογνών).
Εκείνη την χρονιά υπεγράφη από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο η μεταφορά του κτιρίου του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τότε είχε τεθεί το θέμα διατήρησης του υγειονομικού χαρακτήρα της μονάδας με παροχή ιατρικών ή φαρμακευτικών υπηρεσιών.
Μάλιστα, υπήρξαν και παρεμβάσεις και αιτήματα ενώσεων απόστρατων, για λειτουργία του ακινήτου ως σταθμού πρωτοβάθμιας περίθαλψης και παροχής πρώτων βοηθειών και εξωτερικών ιατρείων για τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας, που όμως δεν έγινε αποδεκτό.
ΥΕΘΑ: Ηταν οικονομικά ασύμφορο να λειτουργήσει πάλι ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρωνόταν η παράδοση – παραλαβή του ακινήτου του πρώην 409 ΓΣΝ Πατρών από το Υπουργείο Υγείας στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας, οπότε και εντάχθηκε στους πίνακες ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ είχε απαντήσει τότε, σε ερώτηση του πρώην βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ότι δεν ήταν στις προθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων η ανάπτυξη ενός νέου Διακλαδικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, στις εγκαταστάσεις που παλαιότερα λειτουργούσε το 409 ΓΣΝ Πατρών, Κι αυτό γιατί υπήρχαν αυξημένες ανάγκες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Ενοπλων Δυνάμεων στα υπόλοιπα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ενώ στην περιοχή ήδη λειτουργούν Δημόσιο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή σχετικά απόσταση από τα υπόλοιπα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας (401 ΓΣΝΑ, ΝΝΑ, 251 ΓΝΑ).
Κατόπιν αυτού, τονιζόταν ότι τυχόν λειτουργία νέου Διακλαδικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου θα λειτουργούσε περισσότερο εις βάρος των λοιπών Στρατιωτικών Νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους δικαιούχους περίθαλψης, της ευρύτερης υγειονομικής κάλυψης των Σχηματισμών και Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των συμπληρωματικών υγειονομικών υποχρεώσεων που έχουν ήδη αναληφθεί από το ΥΠΕΘΑ (Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών, διάθεση προσωπικού σε δομές του υπουργείου Υγείας, κ.λπ.).