Πάτρα – Παναχαϊκό: Ανάγκη για να ανοίξει το καταφύγιο του ΕΟΣ στο Ψάρθι

    Ημερομηνία:

    Ένα εκ των δύο παλαιότερων καταφύγιων της χώρας είναι αυτή τη στιγμή κλειστό, με τους ανθρώπους του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου της Πάτρας, να κάνουν προσπάθειες για να το ανοίξουν, ζητώντας την ανάλογη βοήθεια από τους φορείς.

    Το καταφύγιο αυτό δεν είναι άλλο το Ψάρθι που βρίσκεται στο βουνό του Παναχαϊκού στα 1450 μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται για το παλαιότερο ορειβατικό καταφύγιο της επικράτειας μαζί με αυτό της Πάρνηθας, το οποίο όμως έχει κλείσει εδώ και καιρό αφού χρειαζόταν άμεσα συντήρηση, ανακαίνιση και επισκευή.

    Ο ΕΟΣ που έχει την κυριότητα του καταφυγίου αυτού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει από μόνος του σε ένα τέτοιο έργο το κόστος του οποίου λόγω και της θέσης του ακινήτου, είναι αρκετά μεγάλο.

    Φλίγκος

    Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όλα τα οικοδομικά υλικά που θα χρειαστούν για αυτή την συντήρηση – ανακαίνιση του κτιρίου θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα τέτοιο υψόμετρο. Για αυτό και ο ΕΟΣ έχει ζητήσει την βοήθεια των φορέων έτσι ώστε να βρεθεί ένα πρόγραμμα που να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου.

    Το καταφύγιο του Ψάρθι μπορεί να φιλοξενήσει κοντά στα 50 άτομα και εφόσον ανοίξει είναι δεδομένο λαμβάνοντας υπόψη και την ιστορικότητα του καταφυγίου θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται για να αναδειχθεί το βουνό του Παναχαϊκού σε έναν ορειβατικό προορισμό.

    GLEARNET
    Πάτρα - Παναχαϊκό: Ανάγκη για να ανοίξει το καταφύγιο του ΕΟΣ στο Ψάρθι

    Πάτρα - Παναχαϊκό: Ανάγκη για να ανοίξει το καταφύγιο του ΕΟΣ στο Ψάρθι

     

     

    ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΨΑΡΘΙ ΣΤΟ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ (DRONE). MOUNT PANACHAIKO, PSARTHI REFUGE, ACHAEA, GREECE.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι το καταφύγιο βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση έξι στρεμμάτων, με θέα από την θέση αυτή προς τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό να είναι μοναδική.

    Σημειώνουμε ότι ο ΕΟΣ έχει και άλλο ένα καταφύγιο, στην άλλη πλευρά του Παναχαϊκού (ανατολική) στη θέση Προσούδι  ανάμεσα στις δύο ψηλές κορφές τον Βοδιά και του Παλαβού τον Πύργο.

    Το καταφύγιο αυτό έχει ανακαινιστεί μέσα από το πρόγραμμα «Αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 Leader», είναι άρτια εξοπλισμένο, κτισμένο μέσα στην πέτρα για να δένει με το τοπίο, παρέχοντας όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου καταφυγίου.

    (Το βίντεο και η φωτογραφία είναι του Κώστα Γκέρτσου).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν σήμερα Σάββατο 13-9-2025

    ΚΗΔΕΙΑ Την πολυαγαπημένη μας ΔΗΜΗΤΡΑ (χήρα) ΚΩΝ. ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΕΤΩΝ  72 Κηδεύουμε το Σάββατο...

    Ελλάδα – Τουρκία: O εγκλωβισμένος Γιάννης Αντετοκούνμπο, τα 22 λάθη και ο άριστα διαβασμένος Εργκίν Αταμάν

    Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων στον ημιτελικό του...

    Πέθανε ξαφνικά η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

    Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της 28χρονης...

    Σπανούλης: «Παιδαριώδη λάθη εμείς, καλύτερη ενεργειακά η Τουρκία»

    Στην πίεση, άνευ λόγου, απέδωσε την πολύ κακή εμφάνιση...