Πάνω από το 90% των σχολικών συγκροτημάτων της Πάτρας έχουν ανασκευαστεί και επισκευαστεί, μέσα από το πρόγραμμα αυτεπιστασίας που έχει ξεκινήσει η δημοτική αρχή την τελευταία εξαετία περίπου.
Από τα 254 σχολεία που υπάρχουν στην επικράτεια του δήμου της Πάτρας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε πάνω από 200 και ουσιαστικά τα μοναδικά σχολικά κτίρια που έχουν απομείνει στην παλιά τους κατάσταση είναι αυτά που χρειάζονται μονώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας τους, κατά συνέπεια τα έργα θα πρέπει να προκηρυχθούν σε διαγωνιστική διαδικασία και να βγει μέσα από αυτή ανάδοχος.
Κι αυτό γιατί οι δημοτικές υπηρεσίες δεν έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε μονώσεις τόσων μεγάλων επιφανειών όσο έχουν συνήθως τα σχολικά κτίρια.
Το σημαντικό βέβαια είναι ότι ο δήμος ολοκληρώνει ένα τεράστιο έργο που έχει ξεκινήσει από την πρώτη θητεία του που είχε σαν σκοπό να βελτιώσει τις κτιριακές συνθήκες των σχολείων και τις αίθουσες μέσα στις οποίες κάνουν μαθήματα τα παιδιά.
Δεκάδες παιδιά πρόκειται να μπουν από τις 12 Σεπτέμβρη έτσι σε ανασκευασμένα σχολεία μέσα από τις εργασίες που έγιναν και ολοκληρώθηκαν την τελευταία χρονιά σε πάνω από 15 σχολικά συγκροτήματα.
Σχολικά κτίρια που είχαν εδώ και χρόνια να ανασκευαστούν πήραν μία νέα ζωή μέσα από τις εργασίες αυτές που έγιναν από τους πόρους του δήμου και τα προγράμματα ΣΑΤΑ. Οι εργασίες αυτές στηρίχτηκαν στους εργαζόμενους του δήμου και στους κατά καιρούς συμβασιούχους των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διεκπεραίωση των έργων.
Το αρνητικό βέβαια είναι ότι σε ορισμένα σχολικά συγκροτήματα που ανασκευάστηκαν έχουν γίνει βανδαλισμοί και φθορές στους εξωτερικούς τους χώρους κυρίως, ένα ζήτημα που έχει να κάνει κυρίως με την έλλειψη σχολικών φυλακών, καθώς τα περισσότερα σχολεία παραμένουν αφύλακτα τις ώρες που δεν γίνονται μαθήματα ή τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου που είναι κλειστά.