Πάτρα: Παρέμβαση του Ρουβίκωνα για τις συγκοινωνίες της πόλης – φωτο

Ημερομηνία:

Από τον Ρουβίκωνα Πάτρας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Μοίρασμα κειμένων και κρέμασμα πανό σχετικά με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης
Η αστική συγκοινωνία της Πάτρας είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους μόνιμους κατοίκους και τους φοιτητές που φιλοξενεί η πόλη.
Το κόστος του εισιτηρίου για μία μόνο διαδρομή είναι αδικαιολόγητα υψηλό. Ταυτόχρονα, τα λεωφορεία ως μέσο δεν είναι αξιόπιστα. Μετά από μειώσεις, οι γραμμές δρομολογίων μετριούνται πλέον στα δάχτυλα (π.χ. κατάργηση δρομολογίου Θεάς), τα ίδια τα δρομολόγια είναι λιγοστά και οι εικόνες συνωστισμού μέσα στα λεωφορεία είναι σταθερή καθημερινότητα. Αυτή η αδικαιολόγητη δυσλειτουργία και ακρίβεια είναι άλλη μια δυσκολία που αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πάτρας που βασίζονται στα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις τους.
Ως γνωστόν, όμως, ο καπιταλισμός και η «επιχειρηματικότητα» δεν αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες.
Στην Πάτρα, λοιπόν, τις αστικές συγκοινωνίες τις διαχειρίζεται η κοινοπραξία των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ νομού Αχαΐας), μια συνεταιριστική εταιρεία που λειτουργεί με όρους μονοπωλίου. Στην εποχή της απόλυτης φτωχοποίησης της εργατικής τάξης και της πλήρους αποδυνάμωσης των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, η συγκεκριμένη εταιρεία επέλεξε να αυξήσει, από αυτόν τον Απρίλη, κατά 10 λεπτά τα ήδη ακριβά εισιτήριά της. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι της τάξης μας, αυτοί που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία σε καθημερινή βάση, θα πληρώνουν πλέον 1,30€ (κανονικό) / 0,80€ (μειωμένο) εισιτήριο για την Α Ζώνη, ενώ για τη Β Ζώνη, όπου η αστική συγκοινωνία είναι ακόμα πιο απαραίτητη, θα πληρώνουν 1,80€ (κανονικό) / 1,00€ (μειωμένο) — και αυτές οι τιμές αφορούν μία μόνο διαδρομή!
Ο κόσμος της βάσης, αλλά και όλοι όσοι βασίζονται στα ΜΜΜ (μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι-ες κ.ά.), ξέρουν καλά τι σημαίνει για το εισόδημά τους αυτή η αύξηση και πόσα χρήματα χρειάζεται να ξοδεύουν τον μήνα για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους. Σε μια περίοδο που το κόστος ζωής γίνεται όλο και μεγαλύτερο, ενώ τα εισοδήματα μικραίνουν μέρα με τη μέρα, η εταιρεία αυτή έρχεται να επιβαρύνει με τη σειρά της την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα της τάξης μας.
Δεν υπάρχει καμία θεμιτή δικαιολογία για αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, πέρα από την αδηφαγία και την απληστία του κεφαλαίου.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εκεί για να εξυπηρετούν όσους τα χρειάζονται, όχι για να καπηλεύονται την τσέπη μας. Πρέπει να είναι λειτουργικά και προσβάσιμα, όχι μόνο ως δίκτυα και δρομολόγια, αλλά και στην τιμή.
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΣΧΕΔΙΟ – ΑΓΩΝΑΣ
Ρουβίκωνας
Πάτρα: Παρέμβαση του Ρουβίκωνα για τις συγκοινωνίες της πόλης - φωτο Πάτρα: Παρέμβαση του Ρουβίκωνα για τις συγκοινωνίες της πόλης - φωτο Πάτρα: Παρέμβαση του Ρουβίκωνα για τις συγκοινωνίες της πόλης - φωτο

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: Το νέο ηλικιακό όριο και οι αλλαγές στον αριθμό των παιδιών

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνει περισσότερες δυνατότητες...

Co2gether, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας – Το πρόγραμμα

Co2gether, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας, διοργανώνει διαγενεακή...