Οι Σύλλογοι Επατνησίων Πάτρας, οι εκδόσεις Περίπλους και το βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου της οικογένειας Παπαχρίστου προσκαλούν το κοινό στην εκδήλωση παρουσίασης της μυθιστορίας του Σπύρου Τζαμαρία με τίτλο «Περίπατοι με την “Τζιοκόντα” της Αρσινόης στον μικρόκοσμο του διαστελλόμενου Σύμπαντος», που θα γίνει την Τετάρτη 14-5-2025, και ώρα 19.30 στην αίθουσα του «Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος» (στην Τριών Ναυάρχων 40, μετά την Μαιζώνος αριστερά, σχεδόν απέναντι από το 2ο Γυμνάσιο).
Στο τραπέζι της εκδήλωσης θα παρακαθήσουν οι:
• ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΝΤΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών κ’ Τεχνών, συγγραφέας.
• ΑΝΝΗ ΝΟΥΝΕΣΗ, Καθηγήτρια Αγγλικών, συγγραφέας,
• ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΟΜΟΝΗΣ, Φυσικός, εκπαιδευτικός,
• ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, Εκδότης, «Εκδόσεις Περίπλους»,
• ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΟΡΔΟΥΛΗΣ, Καθηγητής Φυσικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημ. Εκπ/σης, ΕΚΠΑ.
Στο πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του, με τίτλο «Περίπατοι με την “Τζιοκόντα” της Αρσινόης στον μικρόκοσμο του διαστελλόμενου Σύμπαντος» (Περίπλους, 2024), ο Καθηγητής Σωματιδιακής κ’Αστροσωματιδιακής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Σπύρος Τζαμαρίας, μας μιλάει, με πολύ χιούμορ, για συγκλονιστικές φιλοσοφικές και επιστημονικές Ιδέες, καθώς περιπλανάται στην Ιστορία και στη Λαογραφία των Ιόνιων Νησιών. Διηγείται με ζεστασιά τις περιπέτειες μιας χαριτωμένης παρέας ηρώων που, στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, εξορμούν σε επιστημολογικούς περιπάτους στο Σύμπαν συνδιαλεγόμενοι με τον υπόκοσμο, τους ποπολάρους και τους αφεντάδες της Επτανησιακής κοινωνίας!
Το βιβλίο αυτό ήταν ένα πείραμα – κι αν ξέρει από πειράματα κάποιος που «έφαγε τα νιάτα του» στο Fermilab και στο CERN. Χωράει η «καμπύλωση του φωτός από τη βαρύτητα», η «γέννηση της κβαντομηχανικής από τα χρώματα που εκπέμπει ο ‘Ηλιος» ή το «ηλιοκεντρικό σύστημα του Κοπέρνικου», η «Μεγάλη Έκρηξη» και το «διαστελλόμενο Σύμπαν» σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα με έντονα λαογραφικά στοιχεία;
Ή, αντίστροφα, χωράει ένας χειμαρρώδης λογοτεχνικός λόγος διανθισμένος με ζακυνθινή ντοπιολαλιά ανάμεσα σε Μαθηματικές και Φυσικές Θεωρίες; Η απάντηση, όπως αποδείχθηκε, είναι «Ναι»!
Ο Σπύρος Τζαμαρίας δεν μας παρέδωσε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, ούτε ένα τυπικό βιβλίο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Η «Τζιοκόντα» του είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με… πολλή φαντασία και ένα λαογραφικό πόνημα… με πολλή επιστήμη.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σπύρος Τζαμαρίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Φυσική και για 45 χρόνια θεράπευσε την έρευνα και την εκπαίδευση σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ελλάδας. Συνεχίζει να υπηρετεί την επιστήμη του ως Ομότιμος Καθηγητής Σωματιδιακής κ’Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συνέβαλε και συμβάλει στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης, στην ανάπτυξη-οργάνωση-διοίκηση πανεπιστημιακών σπουδών και ερευνητικών προγραμμάτων, στη διάχυση των επιτευγμάτων της σύγχρονης Φυσικής στην εκπαίδευση και στη δημόσια
κατανόηση της επιστήμης.
Είναι συγγραφέας κάμποσων επιστημονικών συγγραμμάτων. Ωστόσο, η μυθιστορία της «Τζιοκόντας» είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του, με το οποίο επιχειρεί – επικαλούμενος την αρωγή των πολυτρόπων μουσών – να εξιστορήσει άθλους του
ανθρώπινου νου και βίους απλών, γελασίνων ανθρώπων.


