Επίθεση στον υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων και Πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή εξαπολύει με παρέμβασή του ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων Χρήστος Πατούχας.
Ο κ. Πατούχας αναφέρε για το στεγαστικό ζήτημα στην πόλη στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Αϊβαλής
Ο κ. Βασίλης Αϊβαλής, εν ενεργεία Πρόεδρος του ΤΕΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, μίλησε, προφανώς και με τις δύο ιδιότητες του, σε συνέδριο του ΟΕΕ και η τοποθέτηση του δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ για «το στεγαστικό ζήτημα στην πόλη μας- μερικές βασικές προτάσεις».
Σημειώνω εξαρχής, ότι ο κ. Αϊβαλής αποτελεί διακεκριμένο πολιτικό στέλεχος με γνωστή ταυτότητα και απόψεις. Ο ίδιος δεν έχει αποκρύψει την ταυτότητα και την πολιτική του ένταξη, αυτό διευκολύνει τον όποιο πολιτικό διάλογο, ή αλλιώς να βάζουμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.
Διαβάζουμε λοιπόν από την δημοσιευμένη τοποθέτηση του κ. Αϊβαλή: «Το ζήτημα της στέγασης αποτελεί σημαντική παράμετρο δίκαιης και ισόρροπης τοπικής ανάπτυξης σε κάθε πόλη, η οποία εκφράζεται μέσα από την στεγαστική της πολιτική.
Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, αξιοπρεπή κατοικία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και όχι κάτι που προκύπτει από την οικονομική κατάσταση του καθενός και της καθεμιάς.»
Όμορφες και ανώδυνες κουβέντες για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά για να δούμε λίγο βαθύτερα. Λέει για κάθε πόλη και την στεγαστική της πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι τώρα, δεν έχει μεταφέρει την ευθύνη σε κάθε πόλη, τόσο πολύ βιάζεται ο κ. Αϊβαλής να αθωώσει την πολιτική του; Να τα αναλάβουν οι Δήμοι, μαζί με τα Νοσοκομεία, την κοινωνική ασφάλιση και άλλα; Ναι! Οι κυβερνήσεις των μνημονίων κατάργησαν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, εξαφάνισαν κάθε ίχνος κοινωνικής πρόβλεψής για το δικαίωμα στην λαϊκή στέγη, ταυτόχρονα για την «δημοσιονομική προσαρμογή» μείωσαν κατά περίπου 70% τα έσοδα των Δήμων, παρακρατώντας από το 2011 μόνο από τον Δήμο Πατρέων γύρω στα 70 εκατομμύρια τον χρόνο από το νομοθετημένα και προβλεπόμενα έσοδα του. Το σύνολο των παρακρατηθέντων για τον Δήμο μας τα 13 χρόνια είναι 13χ70=910 εκατομμύρια! Όλο το κόστος της πλήρους εφαρμογής του Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης μας!
Τα γνωρίζει αυτά ο κ. Πρόεδρος του ΤΕΕ; Τα γνωρίζει ο κύριος υποψήφιος Δήμαρχος; Γνωρίζει άραγε ότι μεσολάβησε η δεκαετία των μνημονίων, η διαχείριση της κρίσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αλλά και της Αυτοδιοίκησης από τα κόμματα του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στα οποία ο ίδιος ανήκει και φιλοδοξεί να τον στηρίξουν; Προφανώς γνωρίζει τα πάντα. Αλλά είναι προσφιλέστερη μέθοδος η απόκρυψη της αλήθειας. Έτσι αθωώνεις, ή προσπαθείς να το κάνεις, τους πολιτικούς σου προστάτες και εξαγοράζεις την πολιτική τους στήριξη. Προφανώς, η μέθοδος δεν είναι ούτε καινούρια ούτε καινοτόμα, ούτε ο κύριος υποψήφιος ο πρώτος ή ο μόνος που την εφαρμόζει. Αν κοιτάξει γύρο του θα αναγνωρίσει όλους τους όμοιους του. Αλλά όταν μοιάζεις με τους προκατόχους σου, πρωτοπόρος σίγουρα δεν είσαι.
Όταν λοιπόν μιλάς σε συνέδριο για το στεγαστικό πρόβλημα το 2023 και δεν λες λέξη για τους άμεσα επικείμενους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για την απουσία της οποιασδήποτε νομικής προστασίας των αδυνάτων, είσαι σκόπιμα εκτός τόπου, εκτός χρόνου, θέλεις να κρύψεις την αλήθεια, δεν ξέρεις την λύση, δεν είσαι με την κοινωνία των πολλών, είσαι μέρος του προβλήματος! Όταν δεν λες λέξη για την επερχόμενη νέα οικονομική κρίση για την αύξηση των επιτοκίων σε ήδη ρυθμισμένα δάνεια πρώτης κατοικίας και παραγωγή νέων κόκκινων δανείων, δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι έχεις οποιαδήποτε λύση για το στεγαστικό πρόβλημα.
Για να δούμε όμως. Μήπως υπάρχει και άλλη συνενοχή; Γράφει στις προτάσεις του ο κ. Αϊβαλής: «Ο Δήμος μας πρέπει να στραφεί στην κατεύθυνση αυτή να και να πάψει να είναι ανενεργός.
Πρέπει να προχωρήσει στην χάραξη μιας στρατηγικής για την κατοικία με βήματα προς την κατεύθυνση αλλαγής αντίληψης για την κατοικία σε τοπικό επίπεδο.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αρχές, υπάρχουν πολλά μοντέλα και τρόποι, δράσεις, παρεμβάσεις και πολιτικές σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σημαντικού αριθμού ανθρώπων σε οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπή στέγη.
Μερικές από αυτές τις δράσεις είναι:
• Καταγραφή, σταχυολόγηση και αξιοποίηση κενών και εγκαταλειμμένων σε καλή κατάσταση δημοσίων και δημοτικών κτηρίων και μετατροπή τους σε κτίρια κατοικιών.
• Αξιοποίηση κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων»
Καταλαβαίνει κανένας από τις προτάσεις αυτές το οποιοδήποτε ψήγμα αρμοδιότητας του κράτους για κοινωνική πολιτική; Υπάρχει έστω τίποτα εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό; Κάτι που έστω θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος; Μήπως όλη η ουσία είναι η δωρεάν παραχώρηση δημοτικών ή δημόσιων κτιρίων στο ιδιωτικό κεφάλαιο για αξιοποίηση ή αντιπαροχή; Άραγε έγινε συλλογική επεξεργασία των προτάσεων; Αν ναι, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα! Ασταμάτητος λαϊκισμός ή «θα φκιάξουμε και γεφύρια, θα φκιάξουμε και ποτάμια!»
Υπάρχει αλήθεια αριστερός ή απλά άνθρωπος με κοινή λογική, που δεν θα καταλάβει τις ένοχες σιωπές μέσα στην ακατάσχετη φλυαρία; Λες μακάρι να ήταν απλά αφέλεια και όχι πολιτική συνενοχή στο έγκλημα που επέρχεται!