Mέσα σε μια εβδομάδα από τώρα πέφτουν οι υπογραφές της οριστικής μελέτης για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας. Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στον Max Fm και στον Αλέξανδρο Κογκόλη ο Κώστας Πελετίδης, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι το… νερό έχει μπει στα αυλάκι για ένα έργο όραμα για την πόλη και το οποίο θα την χαρακτηρίσει για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι τρεις εταιρείες που πήραν το δεύτερο βραβείο από τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος, ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις και τις επαφές που είχαν μεταξύ τους, καταθέτοντας έτσι την οριστική μελέτη για την ανάπλαση και η οποία βρίσκεται εδώ και κάποιες μέρες στα γραφεία του δημάρχου.
Η μελέτη έχει καταρτιστεί με βάση τις κατευθύνσεις που εξαρχής είχε δώσει σε όλους τους διαγωνιζόμενους, αλλά και στη συνέχεια στις τρεις εταιρείες που ανέλαβαν το όλο θέμα, η δημοτική αρχή.
Όλη αυτή η τεράστια περιοχή που ξεκινάει από το ύψος του νέου λιμανιού και καταλήγει λίγο πριν από το κολυμβητήριο της Αγυιάς (από τις όχθες του Γλαύκου έως τις όχθες του Μειλίχιου ποταμού), να έχει ελεύθερη πρόσβαση, με χώρους αναψυχής, ψυχαγωγίας και άθλησης.
Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά, παιδικές χαρές, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, κιόσκια – σκιάστρα, χώροι για υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις, γήπεδα για υπαίθριες αθλοπαιδιές και άλλα, έχοντας ως κεντρικό στόχο την ένωση του αστικού ιστού με την παραλιακή ζώνη.
Ξεκινούν από το Ιχθυόσκαλα
– Μώλος
Πλέον μετά από τις υπογραφές της οριστικής μελέτης θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται να γίνουν για να φτάσουμε στα τεύχη δημοπράτησης και εντέλει στον διαγωνισμό του πρώτου κομματιού από το οποίο θα ξεκινήσει η ανάπλαση.
Ως γνωστόν το κομμάτι αυτό αφορά την περιοχή που βρίσκεται κάτω από την κεντρική αστική ζώνη, δηλαδή από το ύψος της Ιχθυόσκαλας έως στο ύψος του Μώλου της Αγίου Νικολάου.
Είναι ένα σημείο της Πάτρας που χρειάζεται εδώ και χρόνια ένα γενικότερο λίφτινγκ, με σημαντικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, καθώς θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικά τοπωνύμια της πόλης, από το οποίο περνάνε δεκάδες δημότες και επισκέπτες για μια βόλτα προς την θάλασσα.
Στο κομμάτι αυτό προβλέπεται να γίνουν ριζικές αλλαγές που να διευκολύνουν την πρόσβαση των δημοτών για τη βόλτα τους στον Μώλο, να ελευθερωθούν χώροι με γκρέμισμα κτιρίων (βλέπε το κτίριο υπηρεσιών λιμένος) και μια γενικότερα ανανέωση στις υποδομές που να αναδεικνύουν αισθητικά την περιοχή (συντριβάνι, πεζογέφυρα κτλ).
Η ανάπλαση επί της ουσίας είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα. Στο δεύτερο κομμάτι, δηλαδή αυτό που ξεκινάει από το Νότιο Πάρκο (από το ύψος του νέου λιμανιού), και φτάνει στην Ιχθυόσκαλα, εκεί θα διαμορφωθούν χώροι που θα αφορούν κυρίως την αναψυχή και την άθληση.

Συγκεκριμένα στο κομμάτι αυτό προβλέπεται να διαμορφωθεί το πολυπόθητο για τους νεαρούς skate park της Πάτρας, γήπεδα για μπάσκετ, για βόλεϊ, για rollers και για άλλα σπορ, διάδρομοι για ποδήλατο και περπάτημα, ενώ θα αξιοποιηθούν σημεία και στην κατεύθυνση της ψυχαγωγίας για τη φιλοξενία υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και θερινό κινηματογράφο.
Το μεγάλο ερωτηματικό
Το μεγάλο ερωτηματικό της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης έχει να κάνει με την βόρεια παραλιακή ζώνη. Είναι γνωστή η μετωπική που έχει κάνει η δημοτική αρχή με τον ΟΛΠΑ, ζητώντας και αυτόν τον χώρο, για αναψυχή και ψυχαγωγία, τη στιγμή που ο Οργανισμός έχει συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο προχωρά για τη δημιουργία μιας mega yacht που κατά κοινή ομολογία θα βοηθήσει σημαντικά τον τουρισμό και την οικονομία της πόλης.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, ο ΟΛΠΑ έχει καταφέρει και έχει κάνει ότι χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τον χώρο ο οποίος, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνεται στην οριστική μελέτη της ανάπλασης που θα υπογραφεί.
Όμως ακόμα και έτσι οι εργασίες της ανάπλασης για τον Δήμο (με βάση τα νυν δεδομένα και από τη στιγμή που η Μαρίνα δεν περιλαμβάνεται στο όλο έργο) θα ξεκινήσουν σε ότι αφορά την βόρεια παραλιακή ζώνη, από το ύψος του ΟΠΑΘΑ και του ΙΟΠ, φτάνοντας κοντά στο κολυμβητήριο της Αγυιάς.
Και το σκεπτικό της ανάπλασης παραμένει ίδιο από πλευράς Δήμου. Ελεύθεροί χώροι για αναψυχή, άθληση και ψυχαγωγία που θα συνδυάζονται με το γειτονικό Έλος της Αγυιάς και οι οποίοι θα συνθέτουν το Βόρειο πάρκο της Πάτρας.
Με βάση τα έχουν γίνει γνωστά για το Βόρειο πάρκο ένα κομμάτι της Ηρώων Πολυτεχνείου θα έχει μερική πεζοδρόμηση και ταυτόχρονα θα προχωρήσει η διάνοιξη της οδού Καραμανλή. Αυτά ήταν τουλάχιστον τα αρχικά σχέδια, αλλά στο άκουσμα τους και μόνο είχαν ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής.
Όλα τα παραπάνω βέβαια θα εξαρτηθούν από τα χρήματα που θα μπορέσει να εξασφαλίσει ο Δήμος για ένα έργο που εκτιμάται ότι ο συνολικό τους προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
«Βλέποντας και κάνοντας…»
Για την ώρα τα μόνα χρήματα που υπάρχουν είναι τα 12 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από τα οποία θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα τέσσερα, όσα δηλαδή κοστίζει η οριστική μελέτη της ανάπλασης. Μένουν μόλις οχτώ εκατομμύρια ευρώ.
«Το σημαντικό είναι ότι γίνεται η αρχή για να ξεκινήσει ένα έργο που αποτελεί όραμα για την Πάτρα και τους Πατρινούς» τονίζει στον «Ν» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς.
«Η οριστική μελέτη της ανάπλασης είναι έτοιμη, μέσα στο επόμενο διάστημα θα πέσουν οι υπογραφές και από εκεί κα πέρα όλα θα εξαρτηθούν από την χρηματοδότηση και τα κονδύλια που θα διεκδικήσουμε για να προχωρήσει το έργο. Τα χρήματα που έχουμε μέχρι τώρα είναι ελάχιστα όμως εμείς θα αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερα. Προχωράμε, βλέποντας και κάνοντας…».