flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Πάτρα – Πελετίδης: «Να φύγει το Τελωνείο» – Προανήγγειλε έξωση από το λιμάνι

Αυστηρή προειδοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα μπλοκάρει τη λειτουργία του Τελωνείου Πατρών αν δεν αποχωρήσει από το λιμενικό χώρο που στεγάζεται σήμερα, απεύθυνε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε ως θέμα την λειτουργική αναβάθμιση της μαρίνας.
Ο Κ. Πελετίδης είπε στο Σώμα ότι ο χώρος θα έπρεπε να είχε αποδοθεί στον Δήμο έξι μήνες μετά από την παραχώρηση του τμήματος της λιμενικής ζώνης, δηλαδή το αργότερο στις αρχές του 2019. «Είναι τυχεροί» σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι έχει προσδιοριστεί χώρος για το Τελωνείο στο λιμάνι. «Τον αρνούνται γιατί έχουν στο μυαλό τους ότι μπορούν να καθίσουν (σ.σ. στο κτίριο που στεγάζεται η υπηρεσία σήμερα). Γελιούνται… Είμαστε σε περίοδο πανδημίας και δεν κάναμε κινήσεις, αλλά μόλις τελειώσει, και τους το λέμε δημόσια ή θα καθίσουν να συνεργαστούν με την πόλη μας και θα φύγουν από τις εγκαταστάσεις για να τις λειτουργήσουμε εμείς ή θα σταματήσει η λειτουργία του Τελωνείου και δεν θα είμαστε εμείς που σταματήσαμε την «ανάπτυξη», αλλά η δική τους στάση…».

 

Η ΜΑΡΙΝΑ
Ο Κ. Πελετίδης προσπάθησε σε 1.030 λέξεις να περιγράψει τον τρόπο που θα κινηθεί ο Δήμος για την αναδιαμόρφωση της μαρίνας. Ετσι και αλλιώς, η χθεσινή συζήτηση είχε ενημερωτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα. Η τοποθέτησή του κινήθηκε στη λογική μόνο της αισθητικής βελτίωσης από την σημερινή άσχημη και αντιλειτουργική κατάσταση που βρίσκεται, και της τακτοποίησης των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων με την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών επί της παραχωρημένης λιμενικής ζώνης.
Ο δήμαρχος είπε ότι εκπονούνται μελέτες για την αδειοδότηση της μαρίνας ως τουριστικού λιμένα, πράγμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία φακέλου. Επίσης, έχει συνταχθεί τοπογραφικό διάγραμμα από τις δημοτικές υπηρεσίες και άλλες μελέτες ενώ εκτελέστηκε βυθομέτρηση από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. «Στους πρώτους μήνες του 2021 έχουμε στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Φακέλου Χωροθέτησης, ώστε να κατατεθεί για τη διαδικασία των εγκρίσεων» ενημέρωσε ο Κ. Πελετίδης. Αναφερόμενος στα κτίρια που βρίσκονται εντός της μαρίνας έκανε μια ενημέρωση με τεχνικά χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα νομιμοποίησης των κτισμάτων. «Το κτίριο ”ΟΠΑΘΑ” και οι τουαλέτες πλησίον του κτιρίου ”Λάγιος” δεν έχουν οικοδομικές άδειες, συνεπώς απαιτείται ανάθεση στατικής μελέτης» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στην εισήγησή του.
Η αντιπολίτευση απέφυγε να σηκώσει τους τόνους και έθεσε διάφορα ερωτήματα σχετικά με τα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα της μαρίνας. Η κριτική ασκήθηκε κυρίως στο γεγονός ότι έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η δημοτική αρχή Πελετίδη και της αποδόθηκαν ευθύνες για σταδιακή εγκατάλειψη.

 

Την υφιστάμενη κατάσταση της μαρίνας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος συνέπτυξε ο Κ. Πελετίδης στα εξής:
@ Χαρακτήρισε «γερασμένη» την εγκατάσταση γερασμένη με πολλά προβλήματα στις υποδομές της, που καθιστούν τη λειτουργία της δύσκολη.
@ Είπε ότι υπάρχει θέμα με το δίκτυο νερού, όπου έχουν γίνει αρκετές προσωρινές συνδέσεις ενώ αντίστοιχο πρόβλημα έχει διαπιστωθεί και με το δίκτυο ηλεκτρισμού.
@ Οι πλωτές εξέδρες, κυρίως, έχουν σοβαρά προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο πρόσφατα αφαιρέθηκε τμήμα από την πρώτη πλωτή εξέδρα, για την αποφυγή ατυχημάτων. Επίσης, οι υποδομές στο χερσαίο τμήμα χρήζουν επισκευών.
@ Τα ευρήματα της ύφαλης αυτοψίας κατέδειξαν εκτεταμένα προβλήματα στα περισσότερα τμήματα της μαρίνας, είτε λόγω κακοτεχνιών από κατασκευής, είτε λόγω μεταγενέστερων βλαβών. Σε αρκετές περιοχές η έκταση των καταγεγραμμένων προβλημάτων είναι τέτοια, ώστε τα έργα να καθίστανται μη λειτουργικά, έως και επισφαλή για τους χρήστες της μαρίνας.
@ Ο Δήμος αντιμετωπίζει ζήτημα με τις λεηλασίες στα κτίρια, όπως αυτό του πρώην «Λάγιου», όπου πρόσφατα έγινε καθαρισμός.
@ Ως προς τη διοικητική – διαχειριστική λειτουργία της μαρίνας, το 2020 οι οφειλές είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη κατά περίπου 45%.