Η εμφάνιση του μυοκάστορα στην Πλαζ της Πάτρας ήταν ένα συμβάν που απασχόλησε και έγινε πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και στα δελτία ειδήσεων. Δεν απασχόλησε όμως μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά και τους επιστήμονες.
Το Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο ανήκει το Ζωολογικό Μουσείο που υπάρχει εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος, δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά ενδιαφέρθηκε για τη σορό του μυοκάστορα, έτσι ώστε ύστερα από τις αντίστοιχες διαδικασίες να μετατρεπόταν σε ένα έκθεμα για το μουσείο.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνος του Ζωολογικού Μουσείου, Γιώργος Μήτσαινας αμέσως μετά την είδηση που έπαιξε παντού για τον σκοτωμένο μυοκάστορα που βρέθηκε στην Πλαζ, επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για το σκοτωμένο ζώο.
Όμως οι δημοτικοί υπάλληλοι, είχαν προλάβει και είχαν μαζέψει τη σορό του μυοκάστορα, την είχαν πετάξει στα σκουπίδια, χωρίς προφανώς να γνωρίζει ότι το σκοτωμένο ζώο θα μπορούσε να ήταν αντικείμενο επιστημονικών ερευνών και θα προσελκούσε το ενδιαφέρον επιστημόνων.
Έτσι ο μυοκάστορας αντί να βρεθεί ως έκθεμα στο Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών βρέθηκε τελικά στην… Ξερόλακκα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εμφάνιση του μυοκάστορα στην Πλαζ της Πάτρας είναι κάτι σπάνιο που ξενίζει. Το συγκριμένο είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση και οι εμφανίσεις του όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος είναι μετρημένες, με βάση τουλάχιστον τις επιστημονικές καταγραφές.
Πάντως, στο Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών υπάρχει ήδη ένα έκθεμα μυοκάστορα που έχει βρεθεί στην περιοχή της Ηπείρου. Όμως θα είχε σημαντική αξία να υπήρχε και ένα ακόμα και μάλιστα ενός μυοκάστορα που είχε εντοπιστεί στην Πλαζ της Πάτρας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εμφάνιση του μυοκάστορα στην Πλαζ προφανώς και σχετίζεται με τις εργασίες ανάπλασης που γίνονται στο Έλος της Αγυιάς το οποίο κρύβει εντός του όπως φαίνεται δεκάδες ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς.