To ότι ρημάζει το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο «409» είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Και το ότι κυνηγοί μετάλλων και άλλοι τυχοδιώκτες το «έγδυσαν» και στην κυριολεξία το «αφαίμαξαν» από οτιδήποτε άξιο προς πώληση στην παράνομη αγορά υπήρχε, αφήνοντάς το ως ένα άδειο κι έρημο «κουφάρι», επίσης είναι γνωστό. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες υπόπτων δεν σταματούν ποτέ. Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και έξαρση τέτοιων κινήσεων, όπως επιβεβαιώνεται από το βιβλίο συμβάντων της Άμεσης Δράσης της Πάτρας και τις οδηγίες που δόθηκαν προς το αρμόδιο τμήμα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας», στο παλιό νοσοκομείο που επί σειρά δεκαετιών ήταν «κόσμημα» και «στολίδι» στον χώρο της Υγείας, μόνο την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας ακόμα και ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, καταγράφηκαν περισσότερα από έξι με επτά περιστατικά που αφορούν σε ομάδες αγνώστων οι οποίοι θέλησαν να εφορμήσουν στο κτίριο. Πιθανότατα, οι «ενδιαφερόμενοι» ήταν βέβαιοι πως αν κατάφερναν να μπουν στο εσωτερικό,…όλο και κάτι ακόμα θα έβρισκαν που θα μπορούσε να τους φανεί «χρήσιμο» ώστε να το πουλήσουν στην «μαύρη» αγορά.
Επιχείρησαν να πηδήξουν την περίφραξη και μαρτυρίες αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό επιχειρήθηκε από την πιο «απόκρυφη» πλευρά του χώρου, στην ανατολική έξοδος του πάρκινγκ του παλιού νοσοκομείου. Ευτυχώς, παρά το «σκοτεινό» σημείο σε όλες τις περιπτώσεις έγινε αντιληπτή η ύποπτη παρουσία των αγνώστων από γείτονες που ειδοποίησαν την αστυνομία και περιπολικά ή μηχανές της ΔΙΑΣ κατέφθαναν στην περιοχή, με τους επίδοξους δράστες να τρέπονται σε φυγή. Ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει.
Θυμίζουμε πως το τριώροφο ακίνητο 3.800 τ.μ. – κληροδότημα του αείμνηστου ευεργέτη των Πατρών Βασιλείου Μαραγκοπούλου – ανήκει στο στρατό και ειδικότερα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι φυλάσσεται με σταθερές σκοπιές, όπως θα ανέμενε κανείς, αφού ούτε η υποδομή για κάτι τέτοιο υπάρχει, ούτε θα ήταν φρόνιμο να υπάρξουν δεδομένωντων λόγων ασφαλείας που μπορεί να προκύψουν σε μια τέτοια περίπτωση. Έτσι, ούτε διαταγές σχετικές δεν έχουν ποτέ εκδοθεί για σταθερή φύλαξη. Μόνο περιπολίες που γίνονται από το ΚΕΤχ, με το κύριο όμως έργο προστασίας να βαραίνει τους ένστολους της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι αποδεικνύεται ότι… πηγαινο-έρχονται κάθε τόσο, αφού οι επίδοξοι «κυνηγοί» μετάλλων δεν εγκαταλείπουν.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΝΤΡΑ
ΣΤΗ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Βέβαια, το θέμα δεν είναι μόνο ο κίνδυνος από το πλιάτσικο. Είναι και ο κίνδυνος του χρόνου. Είναι πολλαπλές και νωπές άλλωστε οι επισημάνσεις του προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ ΓΕΣ Ν. Αχαΐας, Απόστολου Κόγκα, από το 2017 που έφυγαν οι κλινικές και σταμάτησε η λειτουργία του, το νοσοκομείο ρήμαξε. Έχουν μπει μέσα, το έχουν «γδύσει», έχουν κλέψει καλώδια, μηχανήματα, εξοπλισμό, τα πάντα! Και ότι τα πάντα είναι παραβιασμένα, σπασμένα – παράθυρα, πόρτες κ.λπ. – και ότι «αν δεν κάνουν κάτι με το κτίριο, κάποια στιγμή, σε λίγα χρόνια θα πέσει». Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο ίδιος και ο σύλλογος που εκπροσωπεί, μαζί και με πολλές ακόμα «φωνές», έχουν επιδιώξει να πείσουν το αρμόδιο υπουργείο και την Πολιτεία για την ενεργοποίηση ενός σχεδίου επαναλειτουργίας. Ο κ. Κόγκας, με υπομνήματα που έχει στείλει στο ΓΕΣ έχει προτείνει συγκεκριμένη χρήση. Όπως, δηλαδή, να δημιουργηθεί στο ισόγειο μία Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) με παροχή Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης/Παροχής Πρώτων Βοηθειών και Εξωτερικών Ιατρείων, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΣΥ.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Δυστυχώς όμως ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε μέχρι σήμερα σε καμία από αυτές τις προτάσεις. Και το μέγα ερώτημα που προκύπτει, είναι τι θέλει να κάνει η Πολιτεία αλλά και η ίδια η πόλη που εκπροσωπείται από φορείς και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Θέλει ένα τέτοιο στολίδι να είναι «φάντασμα»; Ή θέλει να το επαναφέρει στη «ζωή» τιμώντας την ιστορία του αλλά και προσφέροντας ξανά στους πολίτες, πολύτιμες υπηρεσίες;
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
