flamis.gr

ΠΑΤΡΑ: Ποιοι από τους 10 υποψήφιους του 2019 θα διεκδικήσουν πάλι την Δημαρχία; ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Δεν μας δυσκόλεψαν καθόλου, ανεξάρτητα εάν η ερώτηση κάποιους τους αιφνιδίασε ή τους παραξένεψε.

Περάσαμε μια ώρα την Παρασκευή τηλεφωνώντας σε δέκα επώνυμους πατρινούς. Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι αποτελούν επικεφαλής παρατάξεων που πέτυχαν να εκπροσωπηθούν στο δημοτικό συμβούλιο, άλλος με μια έδρα άλλος με περισσότερες.

Συμπληρώνοντας αυτές τις μέρες δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019 και φθάνοντας στην καμπή της δεύτερης θητείας Πελετίδη, ρωτήσαμε και τους δέκα, μηδέ εξαιρουμένου του νικητή των εκλογών, αν θα είναι υποψήφιοι και στις εκλογές του 2023.

Αναμφισβήτητα είναι ακόμα νωρίς για να περιμένει κανείς αποκρυσταλλωμένες αποφάσεις, και αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια ερώτηση θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τα πρόσωπα στα οποία απευθυνθήκαμε. Για τον λόγο αυτό, τους δώσαμε περιθώριο να αντιδράσουν με όποιον τρόπο θεωρούν ότι τους εξυπηρετεί ή δεν τους εκθέτει.

Θωρήσαμε σκόπιμο να ανιχνεύσουμε διαθέσεις για έναν βασικό λόγο: Ενας παράγοντας που επέδρασε στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 ήταν η πολυδιάσπαση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων που δεν κατέστη δυνατό να αποτραπεί. Μάλλον δεν έγινε καν προσπάθεια.

Επαιξαν φυσικά και άλλα πράγματα τον ρόλο τους, όπως η δημοτικότητα του νικητή, οι ειδικές πολιτικές συνθήκες αλλά και ότι πέρασε στον κόσμο πως οι βασικοί αντίπαλοι του δημάρχου είχαν- στη φάση εκείνη, έστω- είχαν συστημική χροιά.

Ας δούμε τις απαντήσεις που πήραμε:

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ:«Στην παράταξή μας έχουμε άλλα πρωτόκολλα. Λειτουργούμε σαν ομάδα. Δεν θα αποφασίσω προσωπικά, μαζί θα πάρουμε τις αποφάσεις. Ο Πελετίδης προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχει».

Σχόλιο δικό μας: Θεωρούμε απίθανο να μην είναι υποψήφιος, δεν είναι τρελοί στη Λαϊκή Συσπείρωση και στον Περισσό να αντικαταστήσουν έναν άνθρωπο που κέρδισε δύο φορές στον τρίτο δήμο της χώρας, ε μια περιοχή με πολύ ισχυρό κεντροαριστερό και φιλελεύθερο- συντηρητικό δίπολο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από τις Δημοτικές εκλογές του 2019 και απομένουν 2,5 χρόνια έως αυτές του 2023. Στο διάστημα των επτά χρόνων  συνολικά της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη, η Πάτρα έμεινε στάσιμη χωρίς καμία δυστυχώς προοπτική ανάπτυξης και ανάδειξης του Μητροπολιτικού της ρόλου.

Προσπαθούμε συλλογικά μέσω εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, ως πρώτη παράταξη, να αναδείξουμε μια άλλη πολιτική που έχει ανάγκη ο τρίτος Δήμος της  χώρας και το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές, φιλοδοξούμε, η πρότασή μας να αγκαλιαστεί από την κοινωνία και στηριζόμενη από τις προοδευτικές- δημοκρατικές δυνάμεις της Πάτρας να γίνει πλειοψηφική.

Σε αυτό θα επιμείνουμε με όλη μας τη δύναμη».

Σχόλιο δικό μας: Θέλει να είναι υποψήφιος, αλλά επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες ώστε η υποψηφιότητά του να αυξήσει τις πιθανότητές της. Μας αφήνει να εννοήσουμε ότι η ερώτηση διατυπώθηκε πρόωρα.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ: «Το έχω αποφασίσει. Θα είμαι υποψήφιος, εφόσον είμαι γερός. Ετυχε η δραστηριότητά μας να είναι περιορισμένη τον προηγούμενο καιρό, λόγω του κορονοϊού. Πλέον ξεκινάμε επικοινωνία με τους δημότες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης».

Δικό μας σχόλιο: Θα παίξουν τον ρόλο τους και οι εκτιμήσεις της ηγεσίας της ΝΔ, υποθέτουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ: «Στην Ωρα Πατρών οι διαδικασίες είναι συλλογικές. Πάντως, πρόθεσή μου μέχρι στιγμής είναι να είμαι ξανά υποψήφιος».

Δικό μας σχόλιο: Θα παίξουν ρόλο οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αυτοδιοικητικό σκηνικό, κεντρικό και τοπικό. Αν αναζητηθούν συμπράξεις, θα υπάρξει παζάρεμα ως προς τα πρόσωπα. Προς το παρόν, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει άλλη λύση.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: (Τον πετύχαμε με τον Γ. Τράγκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά το ενδιαφέρον του για τον Δήμο δεν αίρεται) «Θέλω το ίδιο και περισσότερο. Ξέρω ότι μπορώ. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαι ένας καλός δήμαρχος. Οι συνδημότες όμως έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Τότε λοιπόν θεού θέλοντος θα απαντήσω δεσμευτικά. Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να είμαι. Όλα τα άλλα, τα εγκαταλείπω…»

Δικό μας σχόλιο: Θα είναι υποψήφιος εάν αισθανθεί ότι υπάρχουν όροι για μια καλύτερη επίδοση από αυτήν του 2019.

ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ: «Ναι, θα είμαι. Ηδη οργανωνόμαστε για τις επόμενες εκλογές, μέσα από ομάδες εργασίας, φτιάξαμε και γραφεία, όπως γράψατε άλλωστε. Η παράταξή μας είναι και θα παραμείνει αυστηρά αυτοδιοικητική, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις»

Δικό μας σχόλιο; Περιττό, δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΟΥΧΑΣ: «Η Ανυπότακτη Πολιτεία είναι μια παράταξη με διαδρομή 15 ετών, την οποία θα συνεχίσει. Πρόθεσή μου είναι να μην είμαι προσωπικά υποψήφιος. Η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι συλλογική. Το έχω καλλιεργήσει μέσα μου. Θεωρώ ότι μετά τα 70 πρέπει να αποσύρεται κανείς»

Δικό μας σχόλιο: Κανένα. Αναμένουμε τις αποφάσεις.

ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΣ: Δεν καταφέραμε επικοινωνία μαζί του. Η αίσθηση που δίνει είναι πως ενδιαφέρεται έντονα να παίξει ρόλο στο σκηνικό, αλλά διερωτάται ποιες θα είναι οι καταλληλότερες συνθήκες για μια αξιόμαχη αντι-πρόταση δι’ αυτήν του Κ. Πελετίδη.

ΑΛΕΞ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Περιμένω το νομοσχέδιο που θα ορίζει το εκλογικό σύστημα. Πρόθεσή μου είναι να είμαι παρών, αλλά ως επικεφαλής, όχι κάτω από κάποιο άλλο πρόσωπο».

Δικό μας σχόλιο: Τον ενδιαφέρει το εκλογικό όριο για να δει αν θα αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ: «Είναι πολύ νωρίς. Στο Κοινοτικόν ακολουθούμε συλλογική διαδικασία για να αποφασίσουμε κάθοδο στις εκλογές και υποψηφιότητες. Δεν έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση.  Από πλευράς μου δεν είχα προσωπικό ενδιαφέρον να είμαι υποψήφιος».

Δικό μας σχόλιο: Εννοεί απολύτως αυτό που λέει και δεν υπεκφεύγει.

 

Πελοπόννησος

Comments are closed.