flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΠΑΤΡΑ: Πώς δεκάδες Αχαιοί έσωσαν τα σπίτια τους – Πρόσφατες αποφάσεις «κουρέματος» δανείων

Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Βγήκε και αποφασίζει ορθολογικά, με επιείκεια και ευαισθησία. Αποδεικνύεται από πρόσφατες εκδοθείσες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου της Πάτρας.

 

Θέσαμε στην προμετωπίδα του ρεπορτάζ την αναίρεση και διάψευση της ρήσης ότι η «δικαιοσύνη είναι τυφλή», γιατί αποδεδειγμένα δεν είναι. Η περίπτωση της 72χρονης Πατρινιάς Α.Β. που προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο για να σώσει το σπίτι της είναι χαρακτηριστική. Η αιτούσα που έχει σοβαρή πάθηση στα μάτια και ελλοχεύει ο κίνδυνος της ολικής τυφλότητας, όφειλε στη Eurobank το ποσό των 17.711 ευρώ. Το δικαστήριο προχώρησε σε γενναίο κούρεμα της τάξης του 60% και υποχρέωσε την αιτούσα να καταβάλει 100 ευρώ μηνιαίως για τα επόμενα 5 χρόνια ( σύνολο 6.000 ευρώ). Η σύνταξη της Α.Κ. ανέρχεται σε 800€ μηνιαίως, γεγονός που της επιτρέπει, κατά την κρίση του Ειρηνοδικείου, να ανταποκριθεί στην καταβολή των δόσεων.

 

Κάνοντας εκτεταμένο ρεπορτάζ του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου της Πάτρας, που όλες σχεδόν επικυρώνουν τον ευεργετικό χαρακτήρα του περιλάλητου «νόμου Κατσέλη». Φυσικά πρόκειται για περιπτώσεις, που αποδεδειγμένα ήταν αδύνατο να καταβληθεί το συνολικό χρέος των οφειλετών σε Τράπεζες, στον ΕΦΚΑ, στο ελληνικό Δημόσιο. Στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατά κύριο λόγο οι παραπάνω δημόσιοι και τραπεζικοί φορείς είναι εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με τους οφειλέτες στα δικαστήρια. Στις υποθέσεις δε, που οι οφειλέτες αποδεικνύουν ότι είναι δυσβάσταχτα τα χρέη τους και υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής, οι φορείς πάντα … χάνουν.

 

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΛΗ!
Ανάμεσα στις εκδοθείσες αποφάσεις υπάρχουν και κάποιες που χρήζουν ξεχωριστής μνείας, διότι καταδεικνύονται έντονα τα ανθρωπιστικά και κοινωνικά κριτήρια με βάση τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις.

 

Η περίπτωση της πωλήτρια Α.Γ., που έχει μειωμένο ωράριο εργασίας και λαμβάνει μηνιαίως 306 ευρώ είναι άκρως ενδεικτική. Οφειλε στην Τράπεζα Πειραιώς και στην … μακαρίτισσα MARFIN το ποσό των 24,329 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε να καταβάλει το 30% περίπου της οφειλής (7.800€) σε δυο δόσεις.

 

Εξ άλλου, το Ειρηνοδικείο στην αίτηση του δημοτικού υπαλλήλου Μ.Κ. εξάντλησε τη… γενναιοδωρία του. Ενώ η οφειλή στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ανερχόταν σε 145.000 ευρώ, το δικαστήριο αποφάσισε να καταβληθούν από τον οφειλέτη 18.196€ σε 43 μήνες. Πρόκειται για πολύ μεγάλο «κούρεμα», που φυσικά ικανοποίησε απόλυτα την πενταμελή οικογένεια του δημοτικού υπαλλήλου της Πάτρας.

 

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΧΡΕΩΝ
Αξια μνείας, επίσης, είναι και η απόφαση που αφορά την συνταξιούχο Σ.Τ., που το Ειρηνοδικείο προχώρησε σε εκκαθάριση χρεών, ύψους 48.841 ευρώ στις Τράπεζες Εθνική και Πειραιώς!

 

Γενικότερα, από τις εκδοθείσες αποφάσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, μια κύρια παρατήρηση σχετίζεται με τον εκτεταμένο χρόνο υλοποίησης αυτών των αποφάσεων. Οταν τα οφειλόμενα χρήματα των αιτούντων είναι μικρά ποσά (π.χ. της τάξης των 5 – 15.000 ευρώ), τότε οι οριζόμενες δόσεις έχουν συνήθως 5ετή διάρκεια. Οταν τα ποσά είναι μεγαλύτερα ορίζονται 120, 180, 240 ακόμη και 300 δόσεις, δηλαδή εκτείνονται σε χρονικό ορίζοντα ακόμη και πέραν των 20 χρόνων!

 

Ωσαύτως, άκρως λογικό θεωρείται το ύψος των δόσεων, που αρχίζουν από 80 ευρώ και φθάνουν τα 200 ευρώ μηνιαίως, όταν φυσικά πρόκειται για περιπτώσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας.

 

Προκύπτει δε, ότι οι δόσεις καθορίζονται με βάση τη δυνατότητα των οφειλετών, που απορρέει από τη μισθοδοσία ή την σύνταξή τους και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει το 20% του εισοδήματός τους.

 

ΑΝΤΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΑ FUNDS!
Αν από τη μελέτη των αποφάσεων κάνει κάτι εντύπωση, ασφαλώς αυτό έχει σχέση με ξένα funds, τα οποία εμφανίζονται στα δικόγραφα, ιδίως από την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο! Τούτο, φυσικά, συμβαίνει γιατί τα funds έχουν αγοράσει από Ελληνικές τράπεζες χιλιάδες δάνεια συμπατριωτών μας.

 

Στην επεξεργασία των υποθέσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο της δημοσιογραφικής μας έρευνας ήταν καθοριστική η συμβολή του γνωστού δικηγόρου της Πάτρας Βασίλη Νικ. Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις υπαγωγής συντοπιτών μας στο ευεργετικό «νόμο Κατσέλη». Το γενικό σχόλιο του έχει την σημασία του:

 

«Στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια αναμφίβολα ο εν λόγω νόμος διέσωσε πολλούς δανειολήπτες οι οποίοι κυριολεκτικά έσωσαν τα σπίτια τους. Η ελληνική Δικαιοσύνη εφαρμόζοντας τον εν λόγω νόμο απέδειξε και αποδεικνύει ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Προσεγγίζει με ευαισθησία και ρεαλισμό τις σχετικές αιτήσεις και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κάνει το χρέος της απέναντι σε αναρίθμητες χειμαζόμενες οικογένειες.
Δυστυχώς, όμως, η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου απομειώνεται και τα οικονομικά δεινά είναι μπροστά για χιλιάδες συμπατριώτες μας…».

 

Πελοποννησος