Δεκάδες είναι τα δέματα από εταιρείες ταχυμεταφορών στην Πάτρα που έρχονται με την επιγραφή γνωστών ηλεκτρονικών πλατφόρμων του εξωτερικού οι οποίες συνήθως δεν έχουν κάποια φυσική έδρα και πουλάνε στη… φθήνια, δεκάδες είδη όλων των εμπορικών κατηγοριών.
Οι έμποροι της Πάτρας, σε μια πόλη που εξακολουθεί και αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, μη έχοντας στα ταμεία τους εξωγενές συνάλλαγμα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τουρίστες για να αφήσουν χρήματα στην αγορά, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμα «αγκάθι» που όσο αφήνεται τόσο αυτό μεγαλώνει με αποτέλεσμα να πληγώνει και να ματώνει ακόμα περισσότερο τις τοπικές επιχειρήσεις.
Επικίνδυνα για τον καταναλωτή
Το πρόβλημα βέβαια με τις πολυεθνικές αυτές διαδικτυακές πλατφόρμες, αγνώστου ταυτότητας, είναι ότι τα προϊόντα τους εκτός από φθηνά και χαμηλής ποιότητας έχουν χαρακτηριστεί και επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή.
Αυτό δεν το λένε μόνο οι έμποροι, το παραδέχεται η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή για ορισμένα από αυτά, δίνοντας το σινιάλο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, είναι καιρός να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.
Στην αγορά της Πάτρας ζουν πλέον την… πληγή αυτή στο πετσί τους αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι κούτες και τα δέματα που καταφτάνουν στα γραφεία των εταιρειών ταχυμεταφορών που συνεργάζονται μαζί τους, είναι δεκάδες και από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται συνεχώς.

Αθέμιτος ανταγωνισμός
Οι έμποροι κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν αναφέρονται στα επώνυμα ελληνικά e- shops ή στα ηλεκτρονικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά αποκλειστικά σε αυτού του είδους τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Γιώργος Βαγενάς, τονίζει στον «Ν» για το θέμα τα εξής: «Υπάρχει πράγματι σοβαρό θέμα με αυτού του είδους τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, καθώς εκτός όλων των άλλων, είναι συνεχείς οι αναφορές από καταναλωτές για εξαπατήσεις. Άλλα παραγγέλνεις και άλλου σου φέρνουν. Συμβαίνει αυτό όταν δεν υπάρχει η διαπροσωπική σχέση του καταναλωτή με τον έμπορο.
Επιπλέον απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς χωρίς ελέγχους τη στιγμή που η αυστηρότητα των μηχανισμών εξαντλείται στα φυσικά καταστήματα. Οι έμποροι έχουν δείξει ότι είναι σωστοί απέναντι στους νόμους, όμως, χρειάζεται να υπάρχει μια ισονομία και ένα καθεστώς που να ισχύει για όλους».
Μηδέν στην εθνική οικονομία
«Δεν περνάνε από τελωνειακούς ελέγχους για κάθε παραγγελία κάτω των 150 ευρώ, δεν πληρώνουν φόρους και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος καταλληλότητας των ειδών που εμπορεύονται» αναφέρει στον «Ν» το μέλος της διοίκησης Εμπορικού Συλλόγου και επικεφαλής της παράταξης «Εμπορική Ανανέωση» Γιάννης Ρούπας.
Όπως υποστηρίζει, αν τα προϊόντα αυτά περνούσαν από το πλαίσιο που περνάνε τα υπόλοιπα εμπορικά είδη, δεν θα ήταν τόσο φθηνά και η τιμή τους θα ήταν μεγαλύτερη. «Εκμεταλλεύονται το ευνοϊκό περιβάλλον που τους έχει δοθεί και εκτός από ότι πουλάνε είδη βλαβερά για την υγεία των καταναλωτών, δεν προσφέρουν τίποτα στην εθνική οικονομία».
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα αν δεν μπει άμεσα ένα φρένο οι πλατφόρμες αυτές σκοπεύουν να μπουν και σε άλλες εμπορικές δραστηριότητες στις όποιες ξέρουν ότι θα υπάρχει ζήτηση όπως στα παιδικά παιχνίδια.
