ΠΑΤΡΑ: Προσπαθεί να καθησυχάσει το ΥΠΕΝ για το Αιολικό Πάρκο

    Ημερομηνία:

    Διευκρινίσεις έδωσε το ΥΠΕΝ και η αρμόδια δημόσια εταιρεία ΕΔΕΥΕΠ σχετικά με το σχέδιο να αναπτυχθεί θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν.

    Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε αυτή την εβδομάδα σε ανακοίνωση με την οποία εκτιμά πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια για τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες σε ότι έχει να κάνει με την απόσταση από περιοχές NATURA, την ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης και την εκτίμηση των επιπτώσεων στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες της περιοχής. Την απάντησή τους στα παραπάνω έδωσαν στη Βουλή τόσο το ΥΠΕΝ, όσο και η ΕΔΕΥΕΠ που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος υπεράκτιων αιολικών.

    Όπως τονίζει η τελευταία, ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό δεν έχει αποφασιστεί στο παρόν στάδιο. Επίσης, η θαλάσσια περιοχή εγκατάστασης θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και η πραγματική εγκατεστημένη ισχύς θα είναι πολύ μικρότερη από τη θεωρητική που αναφέρεται στο επίπεδο του σχεδιασμού.

    Έτσι, η ΕΔΕΥΕΠ απορρίπτει εντελώς τα όσα ακούστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ περί «τεράστιου πάρκου από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο μέχρι το Ρίο με πάνω από 50 ανεμογεννήτριες 280 μέτρων σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές».

    Πέραν των παραπάνω, επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε ευρεία και μακρά δημόσια διαβούλευση για την εκπόνηση του εθνικού προγράμματος και θα ακολουθήσουν κι άλλες για την ειδικότερη οριοθέτηση των περιοχών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών.

    Κατά το σχεδιασμό ελήφθησαν υπόψη τεχνικά, περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια, οπότε δεν πρόκειται για μια «άναρχη» διαδικασία, κατέληξε η ΕΔΕΥΕΠ.

    Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι τα θαλάσσια αιολικά υπόκεινται στην αυστηρότερη και ενδελεχέστερη αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνεπειών από οποιοδήποτε άλλο έργο ή δραστηριότητα.

    Το γεγονός αυτό εγγυάται ότι η πρόοδος αυτών των απαραίτητων έργων πράσινης ενέργειας – αλλά και πράσινης οικονομίας, καθώς θα φέρουν επενδύσεις 6 δισ. ευρώ στη Χώρα και στην τοπική οικονομία – θα γίνει με απόλυτο σεβασμό και προσοχή στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    10 βασικά λάθη που κάνουμε με τα αυγά

    Λατρεύουμε τα αυγά για το πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και για...

    Κατάσχεση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σχεδιάζει η Ε.Ε. ενόψει της ειρηνευτικής συμφωνίας λέει το Bloomberg

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά πιο «επιθετικούς» τρόπους για να αποκτήσει πρόσβαση...

    «Θέλω να σου ξανακάνω μωρό»: Η influencer που γέννησε το παιδί του Μασκ αποκαλύπτει τα μηνύματά του

    Ο Έλον Μασκ] βρέθηκε μπλεγμένος σε μια ακόμη διαμάχη μετά την...

    Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για τις αναρτήσεις που προτρέπουν σε βιαιοπραγίες τη μέρα των συγκεντρώσεων

    Ποινική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών...
    Best Shop