ΠΑΤΡΑ: Πρόταση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για Ριγανόκαμπο

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    Η συζήτηση που άνοιξε για την αξιοποίηση του Ριγανόκαμπου έγινε αφορμή για να εξωτερικευτούν προθέσεις και πρωτοβουλίες τοπικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση. Μια από αυτές προέρχεται από την περιφερειακή αρχή και έχει ως κεντρικό πυρήνα το περιβάλλον.
    Η γνωστοποίηση της πρότασης έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, στην διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ που είναι ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου τμήματος της οικοπεδικής έκτασης. Το μέλος της περιφερειακής αρχής εξέφρασε την πρόταση να παραχωρηθεί το ακίνητο με σκοπό να διαμορφωθεί ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και αγωγής. Στο αντικείμενο του πάρκου θα περιλαμβάνονται τα χερσαία, δασικά και λιμναία οικοσυστήματα, αλλά και γενικότερα στα ζητήματα της φυσικής ιστορίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη μια τέτοια πρόταση μπορεί να αναζητήσει προοπτική χρηματοδότησης προς υλοποίηση από το ΕΣΠΑ.
    Το δημόσιο ακίνητο (ΑΒΚ 805Α) που ήταν ο παλαιός σκουπιδότοπος της Πάτρας έχει εγκαταλειφθεί την τελευταία 30ετία χωρίς καμία ανάπλαση ή φροντίδα.
    Οσον αφορά στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το εν λόγω ακίνητο καταγράφηκε ως δημόσιο ακίνητο στις 07-09-1973, ως παλαιά κοίτη του χειμάρρου Ελεκίστρας. Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε και περιήλθε χωρίς αντάλλαγμα στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά με νόμο του 2016, το καθεστώς άλλαξε και το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ ΑΕ.
    GYMALL
    Οσον αφορά στο πολεοδομικό καθεστώς, το ακίνητο των 130 περίπου στρεμμάτων βρίσκεται στη «ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης 2», η οποία προβλέπει τη λειτουργία του ως οργανωμένος υποδοχέας χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεων διοίκησης και συνοδών χρήσεων.
    Στους κάτοικους της περιοχής είχε δοθεί αρχικά η υπόσχεση ότι μετά από την αποκατάσταση του εξαθλιωμένου σκουπιδότοπου θα μετατρεπόταν σε περιαστικό πάρκο ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση που δέχθηκαν για πολλά χρόνια. Οι περίοικοι είχαν πειστεί από τις εξαγγελίες και έκαναν υπομονή, ελπίζοντας ότι θα έλθει η ώρα που το όραμά τους θα γινόταν πραγματικότητα.
    Μεταφέρθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν προτάθηκε η κατασκευή νέου ανοικτού θεάτρου της Πάτρας στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και χρηματοδοτήθηκε η μελέτη του. Χάθηκε, όμως, μέσα στη συζήτηση για το μέγεθος του θεάτρου που θα αποκτούσε η πόλη, καθώς ορισμένοι τάσσονταν υπέρ μιας μεγάλης πολιτιστικής υποδομής και άλλοι υπέρ μίας μικρότερης (με το επιχείρημα ότι θα ήταν πιο κοντά η κατασκευή του). Τελικά, δεν έγινε τίποτα και οι κάτοικοι έχουν μείνει με τις ανέξοδες υποσχέσεις που μοιράστηκαν απλόχερα τα τελευταία 30-35 χρόνια.
    Οπως είναι γνωστό, ο Δήμος Πατρέων έχει ζητήσει από το 2015 να του παραχωρηθεί η έκταση που ανήκει στο δημόσιο (ένα άλλο τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών) για να δημιουργήσει εκεί το ανατολικό πάρκο.

     

    Πελοπόννησος

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πύργος: Στο νοσοκομείο 19χρονος μετά από άγρια συμπλοκή

    Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, τραυματισμένος, κατέληξε ένας 19χρονος μετά...

    «Χαμός» με τα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» – Γιατί αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αιτήσεις

    «Χαμός» με τις αιτήσεις για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»....

    Ποιες αλλαγές έρχονται στα ασανσέρ στις πολυκατοικίες – Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο

    Αλλάζουν τα πάντα με τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες με το νέο...

    Πληροφορίες ότι οι Anonymous χάκαραν τον ισραηλινό στρατό – «Αποκτήσαμε πρόσβαση σε 233.000 έγγραφα»

    Η οργάνωση hackers Anonymous εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει...