Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο πεζοδρόμησης της οδού Μαιζώνος στο κέντρο της Πάτρας, με την εικόνα του νέου πεζοδρόμου να έχει ήδη διαμορφωθεί. Παρά τη γενική ικανοποίηση για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, δεν λείπουν οι αναφορές για ζημιές και ατέλειες που εντοπίζονται κατά τόπους.
«Ο εργολάβος θα αποκαταστήσει τις ζημιές»
Ερωτηθείς για τις φθορές που έχουν καταγραφεί, ο κ. Μελάς δηλώνει κατηγορηματικά:
«Ό,τι ζημιά έχει γίνει, θα την αποκαταστήσει ο εργολάβος. Τα έχουν δει και οι ίδιοι, και είναι δεσμευμένοι να τα διορθώσουν πριν την τελική παράδοση. Η ουσιαστική παραλαβή του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία δεν έχει γίνει ακόμα», τονίζει.
Μεταξύ των παρατηρήσεων που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνονται καθιζήσεις πλακών, κακοτεχνίες σε γωνίες πεζοδρομίων, αλλά και ρωγμές σε φρεάτια. Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, η διαδικασία ελέγχου και επισήμανσης των σημείων που χρειάζονται αποκατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη και οι παρεμβάσεις θα γίνουν άμεσα.
«Θα τοποθετηθούν σύντομα παγκάκια»
Ένα ακόμη στοιχείο που απασχολεί κατοίκους και επαγγελματίες είναι η απουσία αστικού εξοπλισμού, όπως παγκάκια, ζαρντινιέρες και κάδοι.
Ο κ. Μελάς εξηγεί:
«Φυσικά και προβλέπονται παγκάκια και όλος ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός. Αυτά τοποθετούνται στο τελικό στάδιο του έργου, ώστε να μην υποστούν φθορές κατά τη διάρκεια των κύριων εργασιών. Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν στα σημεία που έχουν ήδη προβλεφθεί».
Αντιφατική εικόνα στην πλατεία Γεωργίου
Παρατηρήσεις υπάρχουν και για τον περιβάλλοντα χώρο του νέου πεζοδρόμου που συνδέεται με την πλατεία Βασιλέως Γεωργίου όπου, σε ορισμένα σημεία της Μαιζώνος έχουν ήδη τοποθετηθεί λουλούδια και δέντρα, ενώ σε άλλα, παραμένει το χώμα ή υπάρχει κενό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ενός ημιτελούς αποτελέσματος.

Ζήτημα προσβασιμότητας για τυφλούς
Παράλληλα, πολίτες επισημαίνουν προβλήματα στην προσβασιμότητα για άτομα με προβλήματα όρασης.
Σε αρκετά σημεία, οι ειδικές ανάγλυφες λωρίδες όδευσης τυφλών σταματούν απότομα, χωρίς συνέχεια ή σαφή καθοδήγηση, γεγονός που προκαλεί σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες με προβλήματα όρασης.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που, όπως επισημαίνουν οι πολίτες, πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τις αρχές της καθολικής προσβασιμότητας, ώστε ο νέος δημόσιος χώρος να είναι πραγματικά προσβάσιμος σε όλους.
«Δεν είναι σωστή κατασκευή»
Τι λέει η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων; Ο Πρόεδρος της και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πατρέων Αντώνης Χαροκόπος δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε δεν είναι σωστή κατασκευή. Ως Ομοσπονδία έχουμε πολλές φορές αναδείξει τα προβλήματα με τα πεζοδρόμια στην πόλη. Αν αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, τότε είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά οι προδιαγραφές. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η χρηματοδότηση όταν οι προδιαγραφές δεν τηρούνται. Πρέπει να γίνεται σοβαρός έλεγχος και, όταν διαπιστώνονται κακοτεχνίες, να διακόπτεται η χρηματοδότηση μέχρι να διορθωθούν».

Παρεμβάσεις και στην Ερμού
Την ίδια ώρα, έργα συντήρησης και βελτίωσης εκτελούνται και στην οδό Ερμού, έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της πόλης.
«Στην Ερμού επισκευάζονται τα πεζοδρόμια και προβλέπεται οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Έργων, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι η συνολική αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου της Πάτρας με παρεμβάσεις που εξυπηρετούν τόσο τους πεζούς όσο και την τοπική αγορά.
Η «νέα» Μαιζώνος στη ζωή της πόλης
Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο μεταμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος και ανάκτησης του δημόσιου χώρου από τους πεζούς. Η απομάκρυνση των οχημάτων, η ενοποίηση του δημόσιου χώρου και η αναβάθμιση της καθημερινότητας είναι οι βασικοί στόχοι του έργου.
Όπως αναφέρει τέλος ο κ. Μελάς, «η Μαιζώνος αλλάζει τα δεδομένα στο κέντρο της πόλης και καλεί τους πολίτες να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους ως έναν χώρο περιπάτου, ανάπαυσης και κοινωνικής ζωής».

απότομα
