ΠΑΤΡΑ: Πτώση τζίρου 30% στην Εστίαση – Λόγω καταλήψεων στο Πανεπιστήμιο!

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφ. Πολιτεία)

    Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια «γονατίζουν» και την αγορά. Επηρεάζουν καθοριστικά την εστίαση, κυρίως, αλλά και ευρύτερα όλη την τοπική οικονομία.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) και ο Πρόεδρός του κ. Τάσος Γιατράς ο οποίος μιλώντας στην «Πολιτεία» αναφέρει ότι από την ημέρα που άρχισαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας η πτώση της δουλειάς και του τζίρου στα μαγαζιά, αγγίζει ποσοστό της τάξης του 30%.

    1. ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗ 2 1

     

    Όπως διευκρινίζει ο κ. Γιατράς, το ποσοστό προκύπτει βάσιμα, μέσα από τα στοιχεία της τροφοδοσίας των καταστημάτων εστίασης της πόλης. Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί να καταγραφεί ότι στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης περίπου δέκα σχολές τελούν υπό κατάληψη ενώ οι γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται.

    Αυτό σημαίνει ότι στις υπό κατάληψη σχολές εφαρμόζεται η εξ αποστάσεως διαδικασία, που κατ’ επέκταση σημαίνει ότι έχουν αποχωρήσει απ’ την Πάτρα οι φοιτητές κι έχουν επιστρέψει στις πατρικές εστίες τους. Ο αριθμός τους συνολικά υπολογίζεται σε περισσότερα από 5.000 με 6.000 άτομα, «ίσως να είναι και περισσότεροι», σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ. Ως παράδειγμα, μόνο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών φοιτούν περίπου 1.000 παιδιά.

    Παρότι η πόλη φιλοξενεί περίπου 35.000 φοιτητές, ακόμα κι έτσι, η απουσία αυτού του σχετικά μικρού αριθμού έχει εμφανείς και αισθητές επιπτώσεις στο ταμείο των καταστηματαρχών. Ιδίως των επαγγελματιών εκείνων που έχουν βασίσει στο 100% τη λειτουργία των μαγαζιών τους στον φοιτητόκοσμο. Όπως είναι τα τσιπουράδικα στην Ηφαίστου ή τα καφέ της Γεροκωστόπουλου και πέριξ.

    1. ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗ 4 1

    Αλλά δεν είναι μόνο εκεί αισθητή η απουσία. Είναι και στις άλλες επιχειρήσεις. Ακόμα και στο εμπόριο, αφού ναι μεν οι φοιτητές δεν συνηθίζουν να ψωνίζουν από πατρινών συμφερόντων εμπορικά, ωστόσο, από τον Εμπορικό Σύλλογο επιβεβαιώνεται ότι η αναδουλειά έγινε πιο αισθητή λόγω «πληγής» στη ροή χρήματος εξαιτίας της έλλειψης φοιτητών. Θυμίζουμε ότι τα έσοδα της Πάτρας από τους φοιτητές ετησίως υπολογίζονται στα 300 με 350 εκατ. ευρώ, αφού η πόλη φιλοξενεί 30.000 με 35.000 φοιτητές που κατά μέσο όρο δαπανούν 1.000 ευρώ μηνιαίως έκαστος.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...
    Best Shop