Αυτό επιβεβαίωσε στην «Πελοπόννησο» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Αναστασίου, ο οποίος σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Εργου Χρήστο Κορδά, αλλά και την έμμεση συνδρομή του αντιδημάρχου Παιδείας Τάκη Πετρόπουλου, ξεκίνησαν ήδη τον συντονισμό της προσπάθειας, η οποία αφορά τουλάχιστον 270 σχολικά συγκροτήματα της Πάτρας, από τη Ροδινή μέχρι τα Καμίνια, καθώς και εκατοντάδες παλαιά κτίρια, κυρίως στον αστικό ιστό της πόλης.
«Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ελεχθούν 270 σχολεία, βάσει προτεραιοτήτων. Υπεγράφη ήδη η σχετική σύμβαση και ετοιμάζεται η αρμόδια Επιτροπή που θα κάνει τους ελέγχους», δήλωσε ο Μιχάλης Αναστασίου και πρόσθεσε: «Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα γίνει από μηχανικούς, οι οποίοι θα κρίνουν πού χρειάζεται παρεμβάσεις και θα καθορίσουν τι είδους παρεμβάσεις θα είναι αυτές, προκειμένου στη συνέχεια να βρεθεί, όπου απαιτηθεί, και η σχετική χρηματοδότηση».
Ο κ. Αναστασίου έκανε ειδική αναφορά και στην ανάγκη ελέγχων σε παλαιά και διατηρητέα κτίρια, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην Ανω Πόλη. Κάποια από αυτά τα κτίρια ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι, όμως, είτε απουσιάζουν από την Πάτρα είτε δεν μπορούν να τα συντηρήσουν για οικονομικούς λόγους, ενώ κάποια άλλα έχουν αρχαιολογική σημασία, οπότε η διαδικασία ελέγχων είναι αρκετά πιο σύνθετη.
«Η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού πρέπει να δρομολογήσει καταστάσεις, έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες υποστυλώσεων. Υπάρχουν αρκετά παλιά κτίρια π.χ. στην Ανω Πόλη. Ο στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Μπορεί εμείς να βάζουμε υποστυλώματα ή κιγκλιδώματα, όμως όλα αυτά είναι προσωρινές λύσεις. Απαιτούνται επίσημες μελέτες. Αν πέσει μια βεράντα, ποιος θα φέρει την ευθύνη;» αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασίου.