Site icon Flamis.gr

ΠΑΤΡΑ: “Καταιγίδα” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος

ΠΑΤΡΑ: "Καταιγίδα" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η πολιτική αντιπαράθεση που εκτυλίχθηκε χθες, στην πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που προγραμματίζεται για τη νέα χρονιά, εμφανίστηκε αισιόδοξος προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ και δεκάδες συμβασιοποιήσεις, παρά τις απρόβλεπτες δυσκολίες που προέκυψαν με την πανδημία και τα πρωτοφανή και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα.

Ωστόσο, σήκωσε το γάντι των προκλήσεων που του έριξε ο Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος, τόνισε ότι θα ψήφιζε το πρόγραμμα, πλην όμως, το χαρακτήρισε ως στατικό και ανεπαρκές, στην ουσία μια επανάληψη του δικού του προγράμματος, χωρίς ίχνος διεκδίκησης από την κυβέρνηση.

«Δεν βλέπω κάτι καινούργιο, παρά μόνο στάσιμα έργα και αργή εξέλιξη των υφιστάμενων, έλλειψη οράματος και δικού σας στίγματος», είπε ο κ. Κατσιφάρας, καταλογίζοντας στην περιφερειακή αρχή σημάδια κόπωσης.
Αυτές οι παρατηρήσεις, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη που επιτέθηκε με μπαράζ αιχμών κατά του κ. Κατσιφάρα, τον οποίο κατήγγειλε ότι «δεν καταλαβαίνει τι βλέπει ή λέει ψέματα».

«Απευθύνομαι σε έναν άνθρωπο που έχει ασκήσει διοίκηση και ξέρει τι σημαίνει τεχνικό πρόγραμμα και οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι λέει ψέματα» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι, «ακόμα και στον αριθμό των εντάξεων, ηττάσθε κατά κράτος. Εντάξαμε τα δεκαπλάσια έργα από εσάς» του είπε, ενώ αναφερόμενος στην θητεία Κατσιφάρα, ο περιφερειάρχης του καταλόγισε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, έκανε σωρεία εντάξεων ανώριμων έργων, χωρίς μελέτες και προγραμματικές συμβάσεις, τα οποία κλήθηκε η δική του διοίκηση να καταστήσει βιώσιμα και να διασώσει.

«Και έρχεστε εδώ και μας ψέγετε, γιατί κάνουμε τη δουλειά μας και πιστεύουμε στη συνέχεια της διοίκησης, αντί να απεντάξουμε όλα αυτά τα ανώριμα έργα; Τα δικά σας λάθη και την δική σας ανεπάρκεια προσπαθούμε να μαζέψουμε επ’ ωφελεία της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, απευθυνόμενος στον προκάτοχό του.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης πρόσθεσε ότι ένα έργο υλοποιείται όταν πληρώνεται και κάλεσε τον προκάτοχό του να κάνει συγκρίσεις. «Κοιτάξτε τους ρυθμούς πληρωμής πριν και τώρα, και ελάτε τότε να συζητήσουμε για στασιμότητα και οράματα» του είπε, προαναγγέλλοντας διπλασιασμό των πληρωμένων έργων στα 40 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του χρόνου.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντασης και φραστικών διαξιφισμών, αυτή τη φορά μεταξύ του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και του συμβούλου της αντιπολίτευσης Κώστα Καρπέτα, ο οποίος συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο Απόστολος Κατσιφάρας, έκανε λόγο για έργα φαντάσματα και εικονικές δράσεις.

Μάλιστα, ο κ. Καρπέτας μίλησε για πολιτική ρουσφετιών και προπαγάνδας από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, με απευθείας αναθέσεις, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος τον κατήγγειλε για λασπολογία, ανεπίτρεπτους υπαινιγμούς και ιταμό ύφος που θα έπρεπε να έχει επιφέρει την καταδίκη εκ μέρους της παράταξής του.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι «κάποιοι επέλεξαν να κάνουν πρόβα νέας ήττας» και αναφερόμενος στην παράταξη Κατσιφάρα, πρόσθεσε: «Αλαζονεία είναι όταν δεν καταλαβαίνεις ότι στραβά αρμένιζες γι΄αυτό και ο λαός σε έστειλε εκεί που είσαι τώρα, αλλά δεν αλλάζεις πορεία», ενώ χαρακτήρισε εξόχως προσβλητικά όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Καρπέτα.

Αναφερόμενος στο έργο της οικονομικής επιτροπής, ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της, ήταν νομοθετική επιλογή της κυβέρνησης απέναντι στην οποία η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να προσαρμοστεί και να αξιοποιεί αυτό το όργανο, προς όφελος των πολιτών πάντα υπό δημόσιο έλεγχο, όπως κι έγινε με ένα πρόσφατο έργο αποκατάστασης κατεστραμμένου δρόμου, που υλοποιήθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις οκτώ μήνων.

Αργότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα, κάνει λόγο για απευθείας αναθέσεις έργων 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22,9 εκ. σε μόλις μια συνεδρίαση τον Ιούλιο, με επίκληση του κατεπείγοντος.

«Κύριοι της Περιφερειακής Αρχής έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Διαστρεβλώνετε, συνειδητά και σκόπιμα, το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου για να μετατρέψετε τη διαδικασία ανάθεσης έργων σε προεκλογικό σας ρουσφέτι» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» Κώστας Σπηλιόπουλος, εξέφρασε προβληματισμούς για την πορεία συγκεκριμένων έργων. Τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο για όλο το σώμα, να έχει κάθε χρόνο μια εικόνα των έργων που ολοκληρώνονται και αυτών που «σέρνονται εσαεί». Ο ίδιος έδωσε θετική ψήφο στο τεχνικό πρόγραμμα, γιατί εκ του κανονισμού δεν υπάρχει δυνατότητα πρότασης, όμως σημείωσε πως η περιφερειακή αρχή φέρει απόλυτα την ευθύνη για όσα έργα εντάσσονται και τη χρησιμότητα που προσφέρουν στην Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Σπηλιόπουλος, έθεσε θέμα κατανομής αυτοτελών πόρων, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι ορθή, ενώ ζήτησε και ενημέρωση για την αποκατάσταση της γέφυρας του ποταμού Ευήνου που καταστράφηκε από το κύμα κακοκαιρίας του περσινού χειμώνα. Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την προώθηση του οδικού άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, ενώ κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς την περιφερειακή αρχή, να ζητήσει διευκρινήσεις για τη χρηματοδότηση του έργου υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, που απορρίφθηκε από την ΕΕ.

«Μια πόλη περιμένει πειστικές απαντήσεις» είπε ο κ. Σπηλιόπουλος, που δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υποδομών για επανυποβολή του αιτήματος και έγκρισής του.

Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι και ο ίδιος μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες και ότι δεν μένει αδιάφορος και ασυγκίνητος. Για την κατεστραμμένη γέφυρα του Ευήνου, άφησε τον αρμόδιο αντιπεριφειάρχη να δώσει λεπτομέρειες, ωστόσο ο ίδιος, είπε πως η περιφερειακή αρχή, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε εκεί για να προτείνει και να υποδείξει λύσεις, στην κυβέρνηση που ανέλαβε να αποκαταστήσει το έργο.

Μάλιστα, ο κ. Φαρμάκης αποκάλυψε ότι σε επικοινωνία που είχε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα έργα για την προσωρινή αποκατάσταση της διάβασης θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, μέχρι την κατασκευή μόνιμου έργου.

«Αυτή η συμφορά που μας βρήκε, αντιμετωπίζεται με δέουσα σοβαρότητα, έστω κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας κατηγορήσουν. Δεν έχουμε αφήσει τίποτα να πέσει κάτω και είμαστε εκεί για να παρενοχλούμε την κεντρική διοίκηση για οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό» τόνισε ο περιφερειάρχης.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΗΝΟΥ

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Εργων Αθανάσιος Μαυρομμάτης, έδωσε πληροφορίες για την πορεία αποκατάστασης της γέφυρας του ποταμού Ευήνου, που καταστράφηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον περασμένο χειμώνα.

Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδος: Λήξη των διακοπών με καταιγίδα

Η προσωρινή γέφυρα θα αποτελείται από 730 σωλήνες μεγάλης διατομής

Οπως είπε, η φυσική καταστροφή είναι μεγάλη και το υπουργείο Υποδομών που ανέλαβε την αποκατάσταση της υποδομής, έχει δεσμεύσει με υπουργική απόφαση ποσό 30 εκατ. ευρώ, έχοντας εντάξει το έργο, στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα υλοποιήσει ο παραχωρησιούχος της Ιονίας Οδού.

Μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας, πρόκειται να υλοποιηθεί σύντομα ένα προσωρινό τεχνικό έργο, για την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης, με την κατασκευή γέφυρας που θα αποτελείται από 730 σωλήνες μεγάλης διατομής, με πλάτος 10 μέτρων και μήκος 140 μέτρων, μαζί με επιχωματώσεις.

Πάντως, ο κ. Μαυρομμάτης, άφησε και αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η φυσική καταστροφή χρησιμοποιείται πολιτικά για να πληγεί η περιφερειακή αρχή, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι την αποκατάσταση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή να υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών, εντάσσοντας το έργο στην κοινοπραξία της παραχώρησης της Ιονίας Οδού και στα αντιπλημμυρικά έργα που οφείλει να υλοποιήσει. Διαφορετικά αν είχε επιλεγεί η συνήθης οδός, με την ανάληψη του έργου από την Περιφέρεια Δυτικής
Ελλάδας, θα χρειάζονταν 5 – 7 χρόνια για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας.

Πάντως, η παραδοχή του κ. Μαυρομμάτη ότι, με την προσωρινή τεχνική λύση που δίνεται, είναι πιθανό κάποιες ημέρες τον χρόνο η διέλευση να διακόπτεται λόγω αύξησης της στάθμης του νερού, προκάλεσε τις ενστάσεις της αντιπροέδρου του συμβουλίου Δήμητρας Γεωργακοπούλου Μπάστα και του Κώστα Σπηλιόπουλου.

Exit mobile version