Σε ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί υπάλληλοι αναφέρουν:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Πατρών, στα πλαίσια των αποφάσεων της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την 11η Νοεμβρίου 2021 και λαμβάνοντας υπόψη τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα στις συνθήκες εργασίας μας που επηρεάζουν παράλληλα πολίτες, δικηγόρους και δικαστικούς λειτουργούς, αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του συλλόγου μας στην 3ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.)
Οι Δικαστικές Υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Πατρών, όπως και όλης της Ελλάδος, «στενάζουν» από την έλλειψη προσωπικού. Μετά και της τελευταίες συνταξιοδοτήσεις λειτουργούν με το 50% των οργανικών θέσεων με έναν υπάλληλο να βγάζει δουλειά δύο ή τριών υπαλλήλων, εργαζόμενος ταυτόχρονα σε δυο γραφεία ή ακόμα και τα απογεύματα στο σπίτι.
Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι πάνω από μία δεκαετία αφού «τσεκουρώθηκαν» με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και όλων των επιδομάτων. Ταυτόχρονα, η εργασία που παρέχουμε τα Σάββατα, τις αργίες και τα απογεύματα δεν αμείβεται. Το ποσό των (30) ευρώ υπερωρίας ανά υπάλληλο για ένα εξάμηνο είναι κοροϊδία.
Οι υπηρεσίες του Εφετείου, της Εισαγγελίας Εφετών, του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στεγάζονται στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών ένα κτίριο «Μουσείο» κατασκευής το 1930, χωρίς καμία υποδομή για την μετάβαση στην σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης χώρων, προβλήματα με τον κλιματισμό και τη θέρμανση, ενώ και οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι ανύπαρκτες έως απαρχαιωμένες. Το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο στεγάζονται σε μισθωμένα διαμερίσματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με χώρο εργασίας και μάλιστα Δικαστικής Υπηρεσίας και παρόλο που έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την εξεύρεση νέων κατάλληλων κτιρίων δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά το Ειρηνοδικείο Πατρών, αυτή τη στιγμή στεγάζεται στον 2ο όροφο πολυκατοικίας, αποτελείται από εννέα (9) γραφεία (Ειρηνοδικών και υπαλλήλων) συνολικού εμβαδού 304 τ.μ., δηλαδή σχεδόν 4 φορές λιγότερο από τα τετραγωνικά που προβλέπει η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου (Έγγραφο κτιριολογικού προγράμματος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης αρ. πρ. 7059/21-02-2020) . Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ως ακροατήρια δύο (2) μόνο αίθουσες ακροατηρίων και τρεις αποθήκες που χρησιμοποιούνται ως χώροι αρχείου και βρίσκονται όπως και οι αίθουσες στο Δικαστικό Μέγαρο.
Επιπρόσθετα, η μίσθωση των χώρων του Ειρηνοδικείου Πατρών έχει λήξει από το έτος 2002 ενώ οι παραπάνω χώροι γραφείων, αρχείου και ακροατηρίων δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας. Για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Ειρηνοδικείου Πατρών απαιτούνται τουλάχιστον τρεις (3) αίθουσες ακροατηρίων και χώροι γραφείων συνολικού εμβαδού 1.125 τ.μ. λόγω της αύξησης της αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των οργανικών θέσεων σε 31 (24 Γραμματείς, 4 Πληροφορικοί και 4 Επιμελητές, Απόφαση 885/2019 ΦΕΚ 222/Β’/01-02-2019).
Τέλος, ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα των κτηρίων στα οποία στεγάζονται οι δικαστικές υπηρεσίες της Πάτρας είναι αυτό της μη προσβασιμότητας σε ΑμεΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της εισόδου του Ειρηνοδικείου Πατρών το οποίο διαθέτει πρόσβαση μόνο μέσω σκάλας η οποία οδηγεί στον ανελκυστήρα του κτηρίου. Ο μοναδικός διαθέσιμος ανελκυστήρας, είναι αρκετές φορές εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας, ενώ, σε ότι αφορά την είσοδο του κτηρίου, δεν είναι δυνατή καμία παρέμβαση σε αυτό λόγω κατασκευής.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
● Άμεσους και μαζικούς διορισμούς Δικαστικών Υπαλλήλων για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
● Εργασία σε σύγχρονα, προσβάσιμα, λειτουργικά και ασφαλή κτήρια τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους πολίτες.
● Επέκταση και εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών, μηχανοργάνωση, ηχογράφηση, αποηχογράφηση, σωστή αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού και άμεση πρόσληψη νέου ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από ιδιωτικές εταιρείες.
● Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και δωρεάν τακτικά τεστ για όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους.
● Αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας μας με οικονομική αναβάθμιση και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
● Πληρωμή όλων των υπερωριών και της εργασίας τα Σάββατα, τα απογεύματα και τις αργίες.
Για αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών και ταχεία απόδοση δικαιοσύνης.