flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΠΑΤΡΑ: “Πάγωσαν” προσωρινά οι εργασίες του νέου ΙΚΕΑ στην ΑΒΕΞ! ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Παράταση λαμβάνει ο… νέος «ανένδοτος αγώνας» που ετοιμάζονται να κηρύξουν οι έμποροι κατά του πρώτου Mall το οποίο φαίνεται ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στην πόλη, στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ, το ΙΚΕΑ – Όμιλος «Φουρλής».

Στην Ακτή Δυμαίων οι εργασίες μέχρι πρόσφατα προχωρούσαν πυρετωδώς καθώς έχει ανακοινωθεί η κατασκευή ενός νέου, μεσαίου μεγέθους, ΙΚΕΑ στην Πάτρα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται στην φάση ανάπτυξης τριών νέων καταστημάτων σε Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Ελληνικό.
Το πλάνο του Ομίλου «Φουρλής» ειδικότερα για την Πάτρα φαίνεται να περιλαμβάνει πέντε μεγάλα καταστήματα, μεταξύ των οποίων ένα κατάστημα ΙΚΕΑ. Την ανέγερση του εμπορικού πάρκου τύπου «Mall» στην Πάτρα έχει αναλάβει η εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων «Ten Brinke Hellas».
Στην Πάτρα κατασκευάζεται το δεύτερο εμπορικό πάρκο της εταιρείας ολλανδικών συμφερόντων Ten Brinke στην Ελλάδα, σε ένα σημείο «φιλέτο», αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το Νότιο Λιμάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο Μall της ΙΚΕΑ λαμβάνει παράταση και αναμένεται να είναι έτοιμο κατά το β’ εξάμηνο του 2023. Η οικονομική – ενεργειακή κρίση αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την σχετική μελέτη, καθυστερούν την ανάπτυξη της επένδυσης.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ
Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στα πλαίσια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών με την διοίκηση να εξετάζει όλες τις προτάσεις που αφορούν σε μια απάντηση, εκ μέρους του τοπικού εμπορίου, στην ανάπτυξη του πρώτο Mall με άμεση πρόσβαση από το κέντρο και τις νότιες συνοικίες της πόλης.
Προς το παρόν η εταιρεία Ten Brinke δεν φαίνεται να έχει κλείσει το ζήτημα που αφορά την πολεοδομική αδειοδότηση της επένδυσης. Για αυτό και ο Εμπορικός Σύλλογος, σε πρώτη φάση, από αυτή την εβδομάδα που διανύουμε (ίσως και αύριο Δευτέρα) ετοιμάζεται να αξιολογήσει τα χωροταξικά δεδομένα της περιοχής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά και την παλαιότερη εμπειρία του Jumbo, στην Ακτή Δυμαίων εντός της Veso, όπου-παρά τις αντιδράσεις- η επένδυση προχώρησε και ολοκληρώθηκε κανονικά, η διοίκηση του Συλλόγου μελετά εναλλακτικά σχέδια δράσης.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Κατ αρχήν, στην πορεία αδειοδότησης και ολοκλήρωσης του έργου, ο Εμπορικός θα ζητήσει να τηρηθούν όλες οι σχετικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ότι η δημιουργία πολυκαταστημάτων απαγορεύεται να γίνεται πλησίον του κεντρικού εμπορικού αστικού ιστού. Υπολογίζεται ότι η εταιρεία επιθυμεί να αξιοποιήσει εμπορικά το σύνολο των τετραγωνικών που προβλέπονται με βάση τον συντελεστή δόμησης, κοντά στα 1.200 τ.μ. για εμπορικά καταστήματα.
Επίσης, εναλλακτικά, η διοίκηση του Συλλόγου θα αναζητήσει στοιχεία που αφορούν τα εμπορικά brand, εκτός του ΙΚΕΑ, τα οποία ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στο νέο εμπορικό κέντρο. Οι έμποροι της Πάτρας θεωρούν ότι, για το καλό του εμπορίου, των καταναλωτών και της πόλης, ο «Όμιλος Φουρλή» πρέπει και μπορεί να επιδείξει διάθεση συνεργασίας ώστε να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά ως προς το τοπικό εμπόριο και την ανάπτυξη των πωλήσεων στην αγορά της Πάτρας.