Σχεδόν πέντε χιλιάδες οικογένειες από την Πάτρα ζήτησαν και πήραν τη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων για μερικά τρόφιμα! Αυτή είναι η σημαντικότερη είδηση που βγήκε από ενημέρωση του Δήμου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες φτώχειας που επικρατούν σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Δήμος ενημέρωσε πως στις αρχές του Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η διανομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας, στα γραφεία του, επί της Βενιζέλου και Σολωμού, όπου είναι εγγεγραμμένες περίπου 1.000 οικογένειες. Τα τρόφιμα χορηγήθηκαν σε 500 οικογένειες. Επιπλέον, χορηγήθηκαν τρόφιμα από το ΚΠ, σε 25 οικογένειες από Ουκρανία (οι οποίες ενισχύονται από την άνοιξη του 2022 που ήρθαν στην Ελλάδα).
Παράλληλα, τις ίδιες μέρες πραγματοποιήθηκε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο διανομή τροφίμων από την Περιφέρεια μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ σε δικαιούχους του Δήμου. Μοιράστηκαν τα τελευταία τρόφιμα του προγράμματος, σε 4,342 νοικοκυριά (7,626 μέλη).
Ωστόσο, ο Δήμος Πατρέων εκφράζει την ανησυχία του για τη συνέχιση της ενίσχυσης των Πατρινών που το έχουν ανάγκη, καθώς έκλεισε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ΤΕΒΑ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εκτιμά ο Δήμος πως θα παρέλθουν δύο χρόνια μέχρι την εκκίνηση του νέου προγράμματος. Κατά τον Δήμο, αυτό σημαίνει ότι αρκετοί συμπολίτες θα μείνουν χωρίς βοήθημα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Δήμος ζήτησε από την Περιφέρεια να συνάψουν μια προγραμματική σύμβαση ώστε να μη μείνουν χωρίς τρόφιμα οι άποροι συμπολίτες για το διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα.
Γενικότερα, ο Δήμος ζητά ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει για κοινωνικά θέματα, καθώς τα τρόφιμα που χορηγούνται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο προέρχονται κατά βάση από δικούς του πόρους και χορηγίες. Εκτιμάται ότι ο Δήμος δαπανά ένα ποσό που πλησιάζει τις 500.000 ευρώ και θα ήθελαν στη Μαιζώνος να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση για αυτό το ποσό.
Σχολιάζοντας το πολιτικό σκέλος του θέματος, ο Δήμος Πατρέων θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις ευθύνονται για τις καταστάσεις ένδειας που αντιμετωπίζουν συμπολίτες, ζητώντας την κατάργηση φόρων, αλλά και φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων.