Είναι νωρίς να «διαβάσει» κανείς τις σκέψεις του Κώστα Πελετίδη για τη νέα σύνθεση της δημοτικής αρχής. Το βέβαιο όμως είναι ότι ο δήμαρχος έχει μπροστά του ένα… Σκανδιναβικό σταυρόλεξο που πρέπει να λύσει, λαμβάνοντας υπόψη τον νέο νόμο που του παρέχει τη δυνατότητα αφενός να ορίσει μάξιμουμ 12 αντιδημάρχους (από 9 σήμερα) και αφετέρου να αποφασίσει αν θα αιτηθεί τη μη κατάργηση Οργανισμών του Δήμου, όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, υπό την αίρεση ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά του από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο Μέγαρο της οδού Μαιζώνος έχουν αρχίσει, πάντως, οι διεργασίες, άσχετα αν βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και το εύκολο είναι να προβλέψει ότι δεν θα «πειραχτούν» οι αντιδημαρχίες Αρχιτεκτονικού έργου (Χρ. Κορδάς), Παιδείας-Αθλητισμού (Τ. Πετρόπουλος), Πολεοδομίας (Αναστασία Τογιοπούλου) και Ρίου (Ευαγγ. Κατσακούλης).
Αντίθετα, ο Κώστας Πελετίδης έχει ν’ αντιμετωπίσει δυο-τρία σοβαρά διλήμματα που αφορούν την ενιαία αντιδημαρχία Διοίκησης-Οικονομικών και την κρίσιμη της Καθαριότητας. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφορτιστεί από το διπλό, βαρύ έργο του ο Διονύσης Πλέσσας, αντιδήμαρχος διοίκησης-οικονομικών, κρατώντας την αντιδημαρχία να περάσει ο Οικονομικός Τομέας στον νυν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελά.
Η καθαριότητα «πόνεσε» τον δήμαρχο προεκλογικά, γιατί άκουσε πολλά σχολιανά και εκεί ενέχεται να θέλει να δώσει την αίσθηση της νέας αρχής και υπέρβασης, ορίζοντας αντιδήμαρχο τον Μιχάλη Αναστασίου.
Εξ’ άλλου, όσον αφορά τους κρίσιμους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής της δημοτικής αρχής, παρουσιάζεται η εξής ιδιομορφία.
Ο μεν πρώτος Οργανισμός, όπως προκύπτει από τη βούληση στελεχών του, επιθυμεί τη μετατροπή σε Αντιδημαρχία και εμφανίζεται φαβορί ο Θόδωρος Τουλγαρίδης, σε αντίθεση με τον Πολιτιστικό Τομέα που δεν θέλει «αναβάθμιση». Εκεί τα ηνία του Οργανισμού βρίσκονται ήδη στα χέρια της Κατερίνας Γεροπαναγιώτη.
Επιπροσθέτως, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες δεν καταργούνται από τον νέο νόμο. Εκτιμάται δε, ότι στην Προεδρία της Δευτεροβάθμιας θα παραμείνει η Φωτεινή Συριώτη, όπως και η Σοφία Ασπρούλια στην πρωτοβάθμια Επιτροπή.
Ωστόσο, αν στην πορεία των διεργασιών τεθεί ζήτημα μετακίνησής της, πιθανή αντικαταστάτριά της φέρεται η Λαμπρινή Αναγνώστου.
Τέλος, από τη μεγάλη δεξαμενή των εκλεγέντων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ακούγονται έντονα προς αξιοποίηση τα ονόματα των Χρήστου Δαβούλου, Κατερίνας Σίμου, Γιώργου Μαγιάκη και Διον. Κλάδη.