Του Κωνσταντίνου Φλαμή (Πελοπόννησος)
«Στον αέρα» και πάλι η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας αφού οι δικηγόροι που έχει διορίσει το δημόσιο ως υπερασπιστές 9 κατηγορουμένων… ενδέχεται να απέχουν. Όπως είναι γνωστό σε όλη τη χώρα οι δικηγόροι που παρέχουν νομική βοήθεια μετά τον διορισμό τους από την «έδρα», απέχουν καθώς είναι απλήρωτοι… πάνω από 3 χρόνια. Το δημόσιο δεν έχει καταβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις καίτοι υποχρεώνει δικηγόρους σε νομική υποστήριξη κατηγορουμένων αν οι τελευταίοι… δεν μπορούν να πληρώσουν, ή για άλλο λόγο δεν έχουν δικηγόρο. «Το φαινόμενο χρονίζει. Οι δικηγόροι εργάζονται για να παρέχουν νομική υποστήριξη και θα πρέπει να αμειφθούν. Ξεκινήσαμε με ένα χρόνο καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων και πλέον έχουμε ξεπεράσει τα 3. Και όσο αφήνουμε αυτή την κατάσταση μετέωρη, τα ποσά θα αυξάνονται. Οπότε η αποχή ήταν μονόδρομος» δηλώνει στην «Π» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών «διαμαρτύρεται έντονα για τη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, που ξεπερνά τα τρία χρόνια. Οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως έχει αποδειχθεί, δεν επέλυσαν το πρόβλημα, ώστε να επιτευχθεί πραγματική επίσπευση της εκκαθάρισης των οφειλομένων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους. Με δεδομένο ότι η αδράνεια του Υπουργείου για την λυσιτελή αντιμετώπιση του θέματος πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των συναδέλφων, ο Σύλλογος υιοθέτησε την από 5.11.2022 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων μελών του από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας!
Με νέα σύνθεση το Δικαστήριο
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η έδρα του Δικαστηρίου έχει νέα σύηνθεση. Στις 21 Δεκεμβρίου με βάση την κλήρωση που έγινε προ ημερών θα δούμε νέα πρόεδρος και σλυνεδρους (ένας άνδρας και μια γυναίκα) καθώς επίσης και νέος εισαγγελικό λειτουργό! Στην υπόθεση συνολικά είναι 87 κατηγορούμενοι (ένας έχει αποβιώσει) και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις κατά περίσταση κατηγορίες της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με διαφοροποίηση ως προς τη συμμετοχή στην πράξη καθενός ξεχωριστά, (ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια σε απιστία).
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 19 Οκτωβρίου του 2022 έκανε δεκτό το αίτημα των εννέα δικηγόρων που διορίστηκαν αυτεπάγγελτα για να υπερασπιστούν τους κατηγορούμενους που ζήτησαν νομική βοήθεια, προκειμένου να έχουν το χρόνο να μελετήσουν την ογκοδέστατη δικογραφία (2.476 σελίδες είναι μόνο το βούλευμα) και να εκπροσωπήσουν σωστά τους εντολείς της.
Αν τελικά μέχρι τότε δεν υπάρχει αποχή (πράγμα δύσκολο) τότε η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει με δικονομικά ζητήματα καθώς υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους νομικούς κύκλους για τον ακριβή προσδιορισμό της αξίας της ζημίας της Τράπεζας, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί εφόσον συνεχίζεται η διαδικασία της εκκαθάρισης της Αχαΐκής Τράπεζας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 οπότε και ελήφθη η απόφαση αναστολής της λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας.