flamis.gr

ΠΑΤΡΑ – ΣΚΕΑΝΑ Στεργίου: Πάμε σε κάλπη, όχι σε διάσπαση

Με ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και υπερασπιζόμενοι το έργο τους, το συμβούλιο του ΣΚΕΑΝΑ και ο πρόεδρός του, Σπύρος Στεργίου, αντιμετωπίζουν την προοπτική του διχασμού μέσω της δημιουργίας ενός δεύτερου συλλόγου του κλάδου της εστίασης και αναψυχής στην Αχαΐα.

 

Στα  σκαριά βρίσκεται η δημιουργία ενός δεύτερου «ΣΚΕΑΝΑ», καθώς μια ομάδα περίπου 50 επιχειρηματιών του κλάδου, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον σύλλογο, για να δημιουργήσουν δικό τους φορέα.

 

Πρόκειται σαφώς για μια διασπαστική κίνηση, που σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Π» εκπορεύεται στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων του κλάδου πανελλαδικά, όπου επιχειρηματίες και τοπικοί σύλλογοι αποχωρούν από την ομπρέλα της ομοσπονδίας του ΠΟΕΣΕ, θεωρώντας ότι δεν υπερασπίστηκε δυναμικά τα συμφέροντα του κλάδου στην καραντίνα.

 

Ο ΣΚΕΑΝΑ εξέδωσε χθες γραπτή ανακοίνωση, όπου σε κάποια σημεία είναι ξεκάθαρος ο προσωπικός τόνος, του προέδρου του Σπύρου Στεργίου.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΕΑΝΑ
«Πριν 3 χρόνια κληθήκαμε εγώ (σ.σ. ο Σπύρος Στεργίου) και το ΔΣ του ΣΚΕΑΝΑ, να υπηρετήσουμε την εντολή των συναδέλφων της Πάτρας και του νομού, για να διαχειριστούμε τη σωρεία των προβλημάτων του κλάδου μας. Εξωραΐσαμε τον σύλλογο, τον οργανώσαμε και παραγάγαμε έργο τόσο συνδικαλιστικό, όσο και κοινωνικό.

 

Για πρώτη φορά ο σύλλογος μετά από δεκαετίες απαξίωσης, κέρδισε την αποδοχή των φορέων, της κοινωνίας και των συναδέλφων. Χαράξαμε έναν οδικό χάρτη με σκοπό την εκπαίδευση, την ενημέρωση, τη διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα και τη συμπαράσταση, ισότιμα, για όλα τα μέλη μας. Βάλαμε τις βάσεις για μεγάλες εκδηλώσεις για να ενισχύσουμε το εισόδημα της πόλης, όπως το Street Food Festival και το πρόγραμμα W-eat. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου θετικό αποθεματικό χρημάτων.

 

Διαχειριστήκαμε, υπερβάλλοντας εαυτούς, όλα τα μεγάλα ζητήματα, αντικαπνιστικό, κτηματική υπηρεσία, μεγάλο ΦΠΑ και το τελευταίο απρόσμενο, ασύμμετρο κακό που λέγεται Covid- 19.

 

Πανδημία, πρωτοφανείς συνθήκες, ένας κλάδος λαβωμένος ήδη οικονομικά από το 10ετες μνημόνιο, καταστροφή, αγωνία και φόβος για τις οικογένειές μας.

 

Ο αγώνας μεγάλος, κινηματικές δράσεις, άπειρες τηλεδιασκέψεις με υπουργούς, επιμελητήρια, συνδικαλιστικούς φορείς, επιστολές, ΜΜΕ και το αποτέλεσμα ήταν οι οικονομικές ανάσες για να μείνουμε ζωντανοί (ο πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα που ζήτησε μείωση ενοικίων, επιστρεπτέες προκαταβολές, κ.λπ.).

 

Συνεχίζουμε!!!
Με αφετηρία και μπροστάρη τον ΣΚΕΑΝΑ αφυπνίστηκαν όλες οι συνδικαλιστικές φωνές της χώρας και δημιουργήθηκαν και νέες. Σήμερα, στο πλαίσιο που ορίζει και επιτρέπει η δημοκρατία, δημιουργείται στην πόλη, ένας δεύτερος σύλλογος με μέλη από τους κόλπους μας. Προσωπικά έχω την ευθύνη και το ηθικό χρέος να ευαγγελιστώ όπως ανέκαθεν έκανα την ομόνοια, προκειμένου να διαχειριστούμε τις αγωνίες όλων των συναδέλφων μας. Αυτή οφείλει να είναι η μοναδική εξουσιοδότηση που πρέπει να έχουν αυτοί που διαχειρίζονται τα κοινά. Οποιαδήποτε άλλη στάση και θεώρηση, επιβεβαιώνει την ιστορία της πόλης. Ο ΣΚΕΑΝΑ είναι εδώ, θα κοιταζόμαστε στα μάτια και θα χαμογελάμε για ό,τι καταφέραμε.

 

O ΣΚΕΑΝΑ είναι εδώ. Η ψήφος του κάθε συναδέλφου θα εκπροσωπηθεί, όπως πάντα, με τιμή και ευθύνη μέχρι την τελευταία στιγμή που θα λήξει η θητεία μας. Αμέσως μετά, στις εκλογές και όπως ορίζει το καταστατικό μας, έχει το δικαίωμα όποιος συνδυασμός συναδέλφων επιθυμεί να διεκδικήσει την διοίκηση του Συλλόγου.

 

Είμαστε περήφανοι, η προσπάθεια συνεχίζεται!!!».

 

Στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης, είναι έμμεση αλλά σαφής η πρόκληση που απευθύνει η πλευρά του Σπύρου Στεργίου, προς τα μέλη που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον ΣΚΕΑΝΑ, για να δημιουργήσουν τον δικό τους σύλλογο. Τους καλεί να αναμετρηθούν στις επερχόμενες εκλογές, αντί να διαλέξουν τον δρόμο της διάσπασης.

 

Τα πράγματα ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν πάρει τον δρόμο τους. Οι υπό αποχώρηση επιχειρηματίες, θεωρούν ότι ο ΣΚΕΑΝΑ είναι προσδεμένος στην ΠΟΕΣΕ και δεν μπορεί να κινηθεί εκτός συγκεκριμένων πλαισίων και να ανατρέψει ισορροπίες, για να διεκδικήσει περισσότερα για τον κλάδο.
Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις εκλαμβάνονται ως υπερβολικές και εν ολίγοις, αδικαιολόγητες. «Μας έδωσαν επιστρεπτέες προκαταβολές, μείωση ενοικίων, αναστολές φόρων και επιταγών, ρυθμίσεις οφειλών και έπονται επιδοτήσεις πάγιων δαπανών και νέες επιστρεπτέες προκαταβολές. Τι άλλο ήθελαν;» διερωτώνται μέλη της διοίκησης του ΣΚΕΑΝΑ. Μάλιστα, θεωρούν ότι, αν κάποιοι επιχειρηματίες δεν είχαν κάνει μέχρι σήμερα το κουμάντο τους και με την πρώτη σοβαρή κρίση της πανδημίας, βρέθηκαν εκτεθειμένοι και χωρίς πόρους ούτε για να συντηρηθούν, είναι ένα θέμα που υπερβαίνει τις δυνατότητες παρέμβασης του συλλόγου.

 

Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, οι επιχειρηματίες μέλη του ΣΚΕΑΝΑ που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, οργανώνονται ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσουν στο Πρωτοδικείο Πατρών, αίτηση για τη σύσταση του νέου συλλόγου.

Πελοποννησος

Comments are closed.