«Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι»: Πώς η ιστορική ευκαιρία της Πάτρας μετατρέπεται σε υπόθεση αδιαφάνειας, κομματικού αυταρχισμού και θεσμικού εμπαιγμού

    Ημερομηνία:

    Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» αναφέρεται ότι:

    Η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας αποτελεί το σημαντικότερο αστικό και πολεοδομικό εγχείρημα των τελευταίων πενήντα ετών για την πόλη. Είναι ένα έργο με τεράστιες χωρικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές συνέπειες, το οποίο θα επανακαθορίσει την ταυτότητα και τη λειτουργία του συνόλου του αστικού ιστού. Το γεγονός αυτό καθιστά αυτονόητη την ανάγκη για συστηματικό θεσμικό σχεδιασμό, διαφάνεια, επιστημονική τεκμηρίωση και ενεργή κοινωνική συμμετοχή.

    Ωστόσο, με την από 30/06/2025 ανακοίνωση του Δημάρχου Πατρέων, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται – την ύστατη ώρα – να διεξαχθεί «διαβούλευση» για το έργο, ακυρώνει πλήρως κάθε έννοια δημοκρατικού σχεδιασμού και συνιστά κατάφωρη προσβολή θεσμών, φορέων και πολιτών.

    Η Πάτρα εδώ και δεκαετίες διεκδικούσε το αυτονόητο: την επιστροφή του θαλάσσιου μετώπου στους πολίτες της.

    Δυστυχώς, 7 χρόνια μετά, αυτή η νίκη κινδυνεύει να μετατραπεί σε μνημείο ανεπάρκειας και πολιτικής ιδιοτέλειας. Η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, αντί να ανταποκριθεί στην ιστορική ευθύνη που συνεπάγεται η διαχείριση ενός τέτοιου αναπτυξιακού εργαλείου, επιλέγει συνειδητά τη σιωπή και τη θεσμική υπονόμευση.

    Το ιστορικό είναι αποκαλυπτικό:

    ·         Το 2018, το ελληνικό κράτος παραχωρεί οριστικά στον Δήμο Πατρέων μια ζώνη-φιλέτο του παλιού λιμανιού. Έκτοτε, για 7 ολόκληρα χρόνια, η δημοτική αρχή δεν παρουσίασε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, κανένα όραμα. Μια εκκωφαντική σιωπή απέναντι στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της πόλης εδώ και 50 χρόνια.

    ·         Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ανησυχητική: επιλέγεται η «σύνθεση» των τριών βραβείων – χωρίς κανείς να γνωρίζει με ποια μεθοδολογία, ποιο χρονοδιάγραμμα. Ένα πρωτοφανές τεχνικά και διοικητικά εγχείρημα, που δεν έχει αναλυθεί ή αξιολογηθεί επισήμως. Σε κάθε αίτημα ενημέρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι απαντήσεις είναι πανομοιότυπες: «δεν είμαστε έτοιμοι», «δουλεύουμε και θα το ανακοινώσουμε», κλπ

    ·         Το 2024, η μελέτη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021–2027, με χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ. Καμία δημόσια ανακοίνωση, καμία ανάρτηση τεχνικών στοιχείων, καμία ενημέρωση στους φορείς, κανένα ψηφιακό αποθετήριο σχεδίων ή υποστηρικτικών δεδομένων.

    ·         Το 2025, στην δημοτική επιτροπή και παρά τις ενστάσεις της παράταξής μας ότι δεν έχει παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική πρόταση ανάπλασης του παραθαλάσσιου μετώπου της πόλης μας που προέκυψε από την ανωτέρω σύνθεση, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τους μελετητές, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του ΔΣ ότι πριν την υπογραφή της σύμβασης με τους μελετητές θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο.

    ·         Και φτάνουμε στο αποκορύφωμα του εμπαιγμού: στις 30 Ιουνίου 2025, η δημοτική αρχή απευθύνει πρόσκληση στους φορείς και τους πολίτες της Πάτρας να συμμετάσχουν σε «διαβούλευση» διάρκειας 15 ημερών, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Χωρίς καν να τους έχει δώσει ένα master plan, μία αρχιτεκτονική κάτοψη, ένα προγραμματικό σχέδιο, μία πρόταση.

    Πρόκειται για προσχηματικό διάλογο – όχι διαβούλευση.

    Πρόκειται για ένα θεσμικό άλλοθι συμμετοχής σε έναν προειλημμένο, σχεδιασμό που συντελείται ερήμην των κατοίκων της πόλης, της αντιπολίτευσης και των επιστημονικών φορέων.

    Η Πάτρα, αντί να ακολουθεί το παράδειγμα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων που σχεδιάζουν τις αστικές τους αναπλάσεις μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, πολυετείς φάσεις συμμετοχικού σχεδιασμού και διεθνή αρχιτεκτονικά σχήματα, παρακολουθεί την Δημοτική Αρχή να εφαρμόζει πρακτικές κομματικού μονολόγου, υποβαθμίζοντας τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και φλερτάροντας με τις χειρότερες παραδόσεις της κλειστής διοίκησης και του πολιτικού αυταρχισμού.

    Αν θέλουμε το θαλάσσιο μέτωπο να γίνει πράγματι έργο των Πατρινών – και όχι κομματική εργολαβία της Λαϊκής Συσπείρωσης – τότε απαιτούνται:

    ·         Άμεση δημοσιοποίηση όλων των σχεδίων και τεχνικών φακέλων που έχουν παραχθεί.

    ·         Αναλυτική παρουσίαση της συνθετικής πρότασης των μελετητών όπως αυτή προέκυψε από την ομάδας σύνθεσης των Β’ βραβείων.

    ·         Θεσμική διαβούλευση σε βάθος χρόνου επί της ανωτέρω πρότασης, με επιστημονικές επιτροπές, ψηφιακά αποθετήρια, συμμετοχικά εργαστήρια.

    Κανένα σοβαρό σχέδιο τέτοιας εμβέλειας ανάπλασης δεν μπορεί να διαμορφωθεί με 15 ημέρες σχολιασμού, ερήμην κάθε τεκμηριωμένου υλικού. Κανένας φορέας δεν μπορεί να διατυπώσει τεκμηριωμένες προτάσεις σε συνθήκες σκοτεινής πληροφόρησης.

    Η Πάτρα δεν ανήκει σε κανένα ιδεολογικό μονοπώλιο. Η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου οφείλει να είναι παρακαταθήκη ευθύνης και όραμα συνεργασίας, όχι έργο διαχειριστικής συσκότισης και πολιτικής αυτάρκειας.

    Η Πάτρα αξίζει κάτι απείρως ανώτερο από αυτό που της επιφυλάσσει σήμερα η δημοτική αρχή.

    Η πόλη έχει ανάγκη από σχέδιο, επιστημονική και τεχνική επάρκεια, λογοδοσία και θεσμική σοβαρότητα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ελλάδα – Κροατία 9-10: Ήττα και τρίτη θέση στον όμιλο για την Εθνική πόλο Ανδρών

    Η Εθνική πόλο Ανδρών πάλεψε σκληρά κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Κροατία, ωστόσο...

    Πρόστιμα σε 300.000 κατόχους οχημάτων και έρχονται και άλλα

    Ένα σοκαριστικό νούμερο έφερε στο φως η εντατικοποίηση των...

    Ο Χάρισον Φορντ κερδίζει την πρώτη του υποψηφιότητα για Emmy στα 83 του χρόνια

    O Χάρισον Φορντ στην καριέρα του που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες...