Η αύξηση του ηλιέλαιου και γενικότερα όλων των σπορέλαιων που έφτασαν ή και ξεπέρασαν ακόμα την τιμή του ελαιόλαδου, αλλάζει κανόνες που ακολουθούσαν εδώ και χρόνια τα καταστήματα εστίασης.
Τι εννοούμε; Αρκετοί επαγγελματίες, σε όλη την επικράτεια, αλλά και στην Πάτρα, σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν οριστικά τα τηγανητά από το μενού τους, βλέποντας ότι το ηλιέλαιο έχει φτάσει να είναι πλέον αρκετά ακριβό, όπως και δυσεύρετο.
Έτσι, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το ελαιόλαδο, έχουν την πρόθεση να αφήσουν την άκρη τα πιάτα με τηγανητά και να τα αντικαταστήσουνε με άλλα πιάτα ή να τα μαγειρέψουν με διαφορετικούς τρόπους.
Για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες θα γίνουν από εδώ και στο εξής πατάτες φούρνου. Ωστόσο, το όλο θέμα θα είναι ένα ζήτημα για την εστίαση και ειδικότερα για εκείνα τα μαγαζιά που η φύση του χαρακτήρα τους ήταν ταυτόσημη με τα τηγανητά.
Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν επίσης και τα καταστήματα με γρήγορο φαγητό, καθώς η τηγανητή πατάτα για αυτά είναι ένα βασικό συστατικό των ειδών που προσφέρουν στο κοινό τους.
Πάντως ήδη στην Αθήνα αρκετές ψησταριές έχουν ξεκινήσει να δίνουν πιτόγυρους χωρίς πατάτες, ενώ το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν και διάφορα σαντουιτσάδικα. Θυμίζουμε ότι η τιμή του ηλιέλαιου που είναι και το βασικό σπορέλαιο που χρησιμοποιείται στην εστίαση έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ το δεκάλιτρο, μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.