flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΠΑΤΡΑ: Στήνουν στον τοίχο τον Δήμαρχο… για πολύτεκνη οικογένεια που σήμερα… βγαίνει στον δρόμο!

Του Κωνσταντίνου Φλαμή (Πελοπόννησος)

 

Σφοδρή επίθεση του συνδικαλιστή Θεόδωρου Κανελλόπουλου, στον Δήμο της Πάτρας για την περίπτωση της έξωσης μονογονεϊκής οικογένειας στου Ψάχου η οποία σήμερα Παρασκευή θα πρέπει να έχει εγκαταλείψει το σπίτι της μια και η Τράπεζα της το έχει πάρει μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Όπως δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος, ο Δήμος είχε αποτρέψει το 2019 τον ηλεκτρονικό πλειαστηριασμό αλλά μετά διόλου ασχολήθηκε. «Μάλλον επειδή είδαν ότι παρενέβην εγώ και έκανα σε αυτήν την πολύτεκνη μάνα που μεγαλώνει 3 παιδιά και ένα ΑμεΑ διακανονισμό στο ρεύμα ώστε να μπορέσει να ζει με φως και από τότε την παράτησαν» κατήγγειλε στην «Π».

 

Δυστυχώς όπως δηλώνει ο κ. Κανελλόπουλος ο Δήμος δεν την βοηθά και αρνείται να την στηρίξει οικονομικά. Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σβόλης της παράταξης «Παπαδημάτου»  είχε ενδιαφερθεί και είχε ζητήσει από τον Δήμο οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ. Προκειμένου να γίνει η μετακόμιση και να δώσουν 3 ενοίκια μπροστά για να μείνουν αλλού. Ο Δήμος όμως αρνήθηκε. «Εχουν κωδικό για βοηθήματα, έχουν μέσα 90.000 ευρώ και δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουν βοηθήσει καμία άπορη οικογένεια» καταγγέλλει ο κ. Κανελλόπουλος.

 

«Η οικογένεια είναι στο δρόμο. Εχω μιλήσει με το γραφείο του πρωθυπουργού, έχει παρέμβει ο γ.γ. κατά της φτώχειας και του είπαν ψέματα και του είπαν από τον Δήμο να πάει η οικογένεια να μείνει στην Στέγη Αστέγων. Λένε ότι της έχουν διαγράψει τα χρέη στην ΔΕΥΑΠ και λένε και σε αυτό ψέματα. Εχει ανεξόφλητο μεγάλο λογαριασμό και στην Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από τον Δήμο. Δεν ζητούσαμε λεφτά από την τσέπη τους. Αντί να δώσουμε σε πανηγύρια και πολιτιστικό σύλλογο 5.000 ευρώ για σουβλάκια, να δώσουμε 3.000 ευρώ σε μία οικογένεια να μπορέσει να επιβιώσει. Εχω τα τιμολόγια. Ο κ. Πελετίδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την έξωση που θα γίνει την Παρασκευή».

 

Ποια είναι η οικογένεια

Η 53χρονη Μαρία Α. ζει στο σπίτι στου Ψάχου με την 16χρονη κόρη της η οποία μάλιστα πήρε και υποτροφία και τον Αύγουστο αναχωρεί για τις ΗΠΑ για ένα χρόνο. Ο Ο ΑμεΑ γιος της κατάφερε να μπει σ’ ένα πρόγραμμα εργασίας με σύμβαση, στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και περιμένει πώς και πώς να ξεκινήσει δουλειά. Η μικρότερη κόρη της οικογένειας, η 14χρονη, ζωγραφίζει υπέροχα μαγεύοντας τους πάντες με τις εικόνες που δημιουργεί.

Δυστυχώς όμως σήμερα η οικογένεια θα πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι αφού το πρωί θα έλθει αντιμέτωπη με τον Δικαστικό Επιμελητή.

Το σπίτι είχε αγοραστεί λίγο πριν την κρίση. Εκείνη την χρονιά όμως ο σύζυγός της έμεινε άνεργος. Η 53χρονη ήρθε αντιμέτωπη με δόσεις για ένα κεφάλαιο 110.000 ευρώ. Η Μαρία εργαζόταν σε λάντζα αλλά δεν τα κατάφερνε. Στο πλευρό της και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας ο οποίος είχε πετύχει με νομικό τρόπο αρκετές… εξάμηνες παρατάσεις. Πλέον όμως δεν υπάρχει ελπίδα.

 

Ο Δήμος Πατρέων δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα για αστέγους!

Τον περασμένο Φεβρουάριο η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε δηλώσει: «Καταπολεμούμε την αστεγία»! Αφορμή γι’ αυτό είχε σταθεί η επέκταση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», από 14 σε 43 Δήμους όλης της χώρας. Το πρόγραμμα καλύπτει για δύο χρόνια τα έξοδα ενοικίου, οικοσκευής και ΔΕΚΟ, ενώ για έναν χρόνο καλύπτει τον μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές των αποδεδειγμένα ευάλωτων συμπολιτών μας. Είναι ένα πρόγραμμα που αποτελεί συνέχεια και βελτίωση δύο προηγούμενων πιλοτικών προγραμμάτων για την επανένταξη αστέγων, που είχαν ισχύσει από το 2014.

Όμως ο  Δήμος Πατρέων, δεν έχει ενταχτεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση που έλαβε ο συνδικαλιστής Θεόδωρος Κανελλόπουλος, όταν ρώτησε εγγράφως αν η 53χρονη γυναίκα μπορούσε να τύχει ειδικής μεταχείρισης, στο πλαίσιο αυτού του συγκεκριμένου προγράμματος για αστέγους.