Με πάνω από 150 με 170 κρούσματα έκλεινε η εβδομάδα στα σχολεία της Αχαΐας, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου έξαρσης του κορωνοϊού.
Αυτό υποστηρίζουν δάσκαλοι και καθηγητές, στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. «Τα σχολεία ήταν εστίες υπέρ – μετάδοσης και όποιος λέει το αντίθετο, είτε δεν γνωρίζει, είτε είναι ψεύτης» αναφέρουν εκπαιδευτικοί σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου.
«Σκεφτείτε τι έχει να γίνει τώρα, με τη μετάλλαξη Όμικρον, στους μικρούς κλειστούς χώρους των σχολικών αιθουσών, με πάνω από είκοσι παιδιά η κάθε τάξη». Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί τα σχολεία θα έπρεπε να ανοίξουν με μέτρα προστασίας, ασφάλειας και αποστάσεις.
«Αυτό θα ήταν το συνετό. Τώρα ανοίγουν έτσι, με ένα self τεστ παραπάνω, τη στιγμή που όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε, αλλά και όσοι ασχολούνται με τη δημόσια εκπαίδευση, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών έρχονται στο σχολείο, χωρίς καν να το κάνουν. Αυτή είναι η αλήθεια» αναφέρει καθηγητής γυμνασίου
Η εκπαιδευτική κοινότητα ανησυχεί λοιπόν με το άνοιγμα των σχολείων υπό τον κλοιό της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς πολλοί από τους εκπαιδευτικούς λόγω των πολλών ετών που έχουν να γίνουν προσλήψεις είναι σε προχωρημένη ηλικία, αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα υγείας.
Κάτι που ισχύει κυρίως για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για τους καθηγητές. Στην πρωτοβάθμια είναι γνωστό ότι σε περίπτωση που αρρωστήσει ένας δάσκαλος ή ένας νηπιαγωγός τα μαθήματα σταματούν (κάτι που ίσχυσε πριν τα σχολεία κλείσουν) αφού δεν υπάρχουν αναπληρωτές.