flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ”: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις, προετοιμασία για ενδεχόμενο τρίτο κύμα – Τι λένε οι ειδικοί – ΒΙΝΤΕΟ

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές, τα κρούσματα μεταλλάξεων που έχουν επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας, τη στιγμή που όπως έχει διαμηνυθεί από τους ειδικούς οι δύο επόμενοι μήνες θεωρούνται δύσκολοι σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών και ειδικά των χαμηλών θερμοκρασιών.

Την ίδια ώρα, “πονοκέφαλο” προκαλεί η εικόνα στην Αττική, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως o δείκτης Rt (αριθμός αναπαραγωγής) αυξήθηκε στο 1,01 στο λεκανοπέδιο, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10. Είναι ενδεικτικό ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και στο επίκεντρο βρέθηκε το πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50 – 80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική έως την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Τα κρούσματα μεταλλάξεων και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων – Τι είπαν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Την Κυριακή ανακοινώθηκε πως συνολικά 174 κρούσματα μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 173 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και ένα στην νοτιοαφρικανική. Το τελευταίο αφορά σε 36χρονο διάκονο από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και δεύτερου κρούσματος, καθώς ένας ιερέας που αποτελεί στενή επαφή του, είναι θετικός στον κορονοϊό. Την περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021, εντοπίστηκαν 107 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, σε: ⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία) ⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα) ⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά) ⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα) ⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα).

Σημειώνεται ότι ειδικά στην περίπτωση της Πάτρας, τα 11 κρούσματα αφορούν σε εργαζόμενους (νοσηλευτές και γιατρούς) στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας”.

Στο θέμα αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, χαρακτηρίζοντας ως “δυσάρεστη έκπληξη” την ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού, στον “Άγιο Ανδρέα” της Πάτρας, λέγοντας πως οι θετικοί εργαζόμενοι, είναι κυρίως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δεν είχε εμβολιαστεί.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την προτεραιοποίηση, η πρώτη ομάδα που κάνει το εμβόλιο είναι οι υγειονομικοί και “αυτό για προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των μαχητών όπως λέμε κατά της Covid, αλλά και για την προστασία των ασθενών. Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη, ας ελπίσουμε ότι είναι και εξαίρεση, το γεγονός ότι σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας μας, όπως το νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας, παρουσιάστηκε μία ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που ήταν ανεμβολίαστο”.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, το ποσοστό του εμβολιασμού ήταν εξαιρετικά χαμηλό σε αυτό το νοσοκομείο. “Από αμέλεια, από δυσπιστία, από κόπωση, αμέλησαν οι νοσηλεύτριες κυρίως και οι νοσηλευτές και λιγότερο οι γιατροί να εμβολιαστούν; Η παροιμία ‘δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις’ εδώ δεν έχει περιθώρια, δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε σε εποχή της πανδημίας του κορονοϊού και πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται, το εμβόλιο”, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αναφερόμενη γενικότερα στο ζήτημα των μεταλλάξεων του κορονοϊού και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια, που έχουν αναπτυχθεί, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά- καλά τη δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.

Σε άλλο σημείο, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως “εκείνο βέβαια που είναι γνωστό είναι ότι το βρετανικό στέλεχος χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όχι από βαρύτητα κλινικής έκθεσης της νόσου. Η μεταδοτικότητα όμως, είναι αρκετή για να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και κατ’ επέκταση να αυξήσει και την θνητότητα. Τώρα, το βραζιλιάνικο ούτε που έχει έρθει στη χώρα μας, ούτε ακριβώς ξέρουμε ποια είναι η σχέση του και τι αντισώματα και in vitro μπορούνε να ελεγχθούνε και να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια”. Η ίδια υποστήριξε ότι “γενικά προτρέχουμε. Και αυτό, όπως είπε και ο κύριος Θεμιστοκλέους, έχει δημιουργήσει ένα άγχος στην κοινωνία ότι έχουμε εμβόλια που περίπου δεν θα μας καλύψουνε, δεν θα προλάβουμε να τα κάνουμε πριν να είναι αποτελεσματικά. Είναι λάθος αυτό. Πρέπει να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και πιο σταθερά πάνω στα επιστημονικά δεδομένα”.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως “να αρχίσω και εγώ από τις μεταλλάξεις και να πω, για να καθησυχάσουμε τον κόσμο, ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια λειτουργούν και καλύπτουν τις μεταλλάξεις. Άρα να γίνει ξεκάθαρο αυτό σε όλους τους πολίτες”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.