Αύξηση των περιπολιών σε γειτονιές της Πάτρας -στις οποίες έχει παρατηρηθεί μια μεγαλύτερη παραβατικότητα- και στοχευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένους δρόμους και πλατείες, με έντονη την παρουσία της Αστυνομίας, είναι η εντολή που έχει δοθεί από την ηγεσία της ΕΛΑΣ.
Οι στοχευμένοι αυτοί έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει, κινούνται σε δύο βασικούς άξονες: Στην καταπολέμηση της παραβατικότητας των ανηλίκων, ένα φαινόμενο το οποίο ειδικότερα σε ορισμένες περιοχές της Πάτρας έχει ενταθεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια και αφετέρου στην τήρηση των νέων μέτρων για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ως γνωστόν είναι πλέον πιο αυστηρά.
Οι περιπολίες για την παραβατικότητα – εγκληματικότητα των ανηλίκων εστιάζονται σε περιοχές όπως η Εγλυκάδα, τα Ζαρουχλείκα, το Ψαροφάι, τα Προσφυγικά, η Αγυιά και η Αρόη όπου τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί μια σειρά περιστατικών, κλοπών, διαρρήξεων ή ακόμα και ληστειών, με επιθέσεις σε ανυπεράσπιστα διερχόμενα άτομα, κυρίως γυναικών και ηλικιωμένων.
Τα περισσότερα από τα περιστατικά αυτά προέρχονται από ομάδες ανηλίκων ρομά που πλέον μοιάζουν να δρουν οργανωμένα και απροκάλυπτα, ξέροντας που μπορούν να «χτυπήσουν» και έχοντας τον τρόπο για να το σκάσουν άμεσα από το σημείο που ενεργούν.
Το μέτρο των περιπολιών έτσι έχει και χαρακτήρα πρόληψης, καθώς η εντολή που έχει δοθεί είναι η παρουσία της Αστυνομίας να μην είναι διακριτική αλλά έντονη, έτσι ώστε όσοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες να το σκεφτούν καλά πριν ενεργήσουν.
Σε δρόμους και πλατείες
Οι αυξημένες περιπολίες και η παρουσία της Αστυνομίας σε συχνά χρονικά διαστήματα είναι και για πλατείες ή και σημεία που αποτελούν στέκια διαφόρων ομάδων νεαρών που έχουν έρθει για διάφορους λόγους σε κόντρα μεταξύ τους, διεκδικώντας η κάθε μια το πάνω χέρι. Υπάρχουν περιστατικά που η κόντρα αυτή έχει μετατραπεί σε επεισόδια και χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών της Άμεσης Δράσης προκειμένου να μην εκτραπούν τα πράγματα.
Σε ότι αφορά τους αυξημένους ελέγχους για τα μέτρα του ΚΟΚ που διενεργούνται κυρίως από την Τροχαία, εστιάζονται στη χρήση του κράνους, στην υπερβολική ταχύτητα και στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή και ναρκωτικών ουσιών. Σε πολλές από τις περιπτώσεις οι έλεγχοι αυτοί που γίνονται κυρίως σε κομβικούς οδούς εισόδου και εξόδου του αστικού ιστού, έχουν άμεση σχέση με την παραβατικότητα ανηλίκων.
Κι αυτό γιατί στους ελέγχους έχουν εντοπιστεί αρκετές φορές άτομα ανήλικα που οδηγούν χωρίς να έχουν καν δίπλωμα, έχοντας υποπέσει σε σωρεία παραβάσεων. Στο πλαίσιο των περιπολιών και των ελέγχων αυτών εντάσσεται και η καταπολέμηση του φαινομένου των άτυπων αγώνων ταχυτήτων που γίνονται από νεαρούς σε συγκεκριμένα σημεία, τις βραδινές και τις μεταμεσονύχτιες ώρες.
«Αγκάθι» το έμψυχο δυναμικό
Το μεγάλο πρόβλημα που εμποδίζει τις αυξημένες και συχνές αυτές περιπολίες της Αστυνομίας στις γειτονιές και στις συνοικίες να έχουν ένα ανάλογο αποτέλεσμα, είναι το μειωμένο έμψυχο δυναμικό και η υπο- στελέχωση που χαρακτηρίζει όλες τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Το πρόβλημα αυτό τέθηκε επί τάπητος από το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην περιοχή μας.
Τα μέλη του προεδρείου ζήτησαν την άμεση ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας στις συμπληρωματικές μεταθέσεις που πρόκειται να γίνουν, αλλά και την ίδρυση ενός σώματος διοικητικών αστυνομικών επιχειρήσεων το οποίο θα είναι σε θέση να ορίζει συχνές περιπολίες σε όλη την επικράτεια της περιφερειακής ενότητας, ενισχύοντας την παρουσία της Αστυνομίας όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα χωριά.
Κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και την ανανέωση αυτού, με νέα πρόσωπα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε 18 μήνες από τώρα πάνω από 140 αστυνομικοί θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αίτηση αποστρατείας και να βγουν στη σύνταξη. Οπότε αν δεν ενισχυθεί άμεσα η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας είναι αρκετά πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες να υπο-στελεχωθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.