ΠΑΤΡΑ: Στοιχεία με ΟΝΟΜΑΤΑ: Αυτά είναι τα super market και τα καταστήματα που είχαν κρούσματα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Την αν’αγκη λήψης μέτρων και την τήρηση του πρωτοκόλλου απο τις επιχερήσεις της Πάτρας, προκειμένου να σταματήσει το “τσουνάμι” καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού στους εργαζόμενούς τους, ζητά με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία-Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων Αχαΐας και
    τον Συντονιστή της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Γιάννη Καρβέλη, το σωματείου εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων στην Αχαΐα.

    Στην επιστολή περιγράφονται οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας στους χώρους δουλειάς και γίνεται αναφορά στις επιχειρήσεις όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα.

    Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής

    Το κλαδικό σωματείο εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας σας ενημερώνει, για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας στους χώρους των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων.

    Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, και ιδιαίτερα στα σουπερ μάρκετ, δεν έχουν στιγμή σταματήσει να μετράνε δεκάδες κρούσματα COVID-19. Πλέον, σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πολυκατάστημα υπάρχουν συνάδελφοι που νοσούν και μεταφέρουν στις οικογένειές τους τον ιό. Από την αρχή της πανδημίας το σωματείο μας έχει αναφέρει ότι οι μεγάλοι χώροι δουλειας είναι οι πιο κρίσιμοι «κρίκοι» υπερματάδοσης του ιού. Παρόλο που ακόμα και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στις 4 Δεκεμβρίου έχει κάνει την παραδοχή αυτή, κάπως βέβαια καθυστερημένα, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα.

    Επί έναν ολόκληρο χρόνο, κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρύψει κάτω από το χαλί αυτήν την πραγματικότητα, καθώς η παραδοχή της θα ξεμπρόστιαζε τα πρωτόκολλα, που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας. Θα αναδείκνυε την αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας των εργαζομένων, τα οποία λογίζονται ως «κόστος» και εμπόδιο για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών. Να θυμίσουμε εδώ ότι ένα από αυτά τα πρωτόκολλα στην αρχή της πανδημίας ήταν η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας!!!

    Η κατάσταση λοιπόν που έχει δημιουργηθεί σήμερα αποτυπώνεται στα παρακάτω παραδείγματα:

    Στον όμιλο Ιnditex τέλη Γενάρη ασθένησε μία συνάδελφος σε κατάστημα ZARA στην Πάτρα που απασχολεί 60 εργαζόμενους. Αντί να βγουν συνάδελφοι σε καραντίνα (..με βάση οδηγίες του ΕΟΔΥ) η εργοδοσία συνέχισε να λειτουργεί το κατάστημα κανονικά με τους ίδιους εργαζόμενους διενεργώντας μάλιστα rapid τεστ μόνο σε 10 από τους 60 συναδέλφους λέγοντας ότι «και αυτά πολλά είναι» μιας και δεν υπάρχει τέτοια οδηγία από τον ΕΟΔΥ. Όπου βολεύει την εργοδοσία εφαρμόζει τις οδηγίες, όπου δεν τη βολεύει προχωρά στο βιολί της. Τις επόμενες μέρες αντί να γίνουν επαναλαμβανόμενα τεστ δεν έγινε απολύτως τίποτα και έτσι εμφανίστηκαν και άλλα 3 κρούσματα σε συναδέλφους που διενήργησαν μόνοι τους τεστ. Παρόμοια συνέβησαν και σε άλλο κατάστημα του ομίλου (pull and bear).

    Στις αποθήκες LIDL ΒΙΠΕ Πάτρας, που απασχολεί γύρω στους 60 εργαζόμενους εμφανίστηκε θετικός συνάδελφος την Τρίτη 26/1 αλλά η εργοδοσία το απέκρυπτε μέχρι την Παρασκευή 29/1. Μετά από πιέσεις έγιναν τεστ στο τέλος της βάρδιας (για να μην σταματήσει καθόλου η δουλειά), αλλά σε ελάχιστους εργαζόμενους και μόνο σε όσους δούλευαν στον ίδιο πόστο. Είναι απαράδεκτο να μην γίνονται τεστ σε όλο το προσωπικό με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται, ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοι μετακινούνται με λεωφορείο, μέσα στο οποίο επιβαίνουν εργαζόμενοι από όλα τα πόστα. Μετά από τα τεστ βρέθηκε θετική και άλλη συνάδελφος. Αφού «ξέφυγε» η κατάσταση διενεργήθηκαν τεστ σε όλο το προσωπικό και έπειτα από απαίτηση των εργζομένων και έτσι οι θετικοί συνάδελφοι έγιναν 15. Στο ίδιο αυτό περιβάλλον μεταφέρθηκαν συνάδελφοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας ώστε να καλύψουν τα κενά.

    Εκτός από τις αποθήκες LIDL κρούσματα έχουμε και σε καταστήματα, όπως σε αυτό της περιβόλας με 2 κρούσματα.

    GYMALL

    Στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη στην Οβρυά και στον Γλαύκο υπήρξαν αρχικά 1 και 2 αντίστοιχα κρούσματα. Εκεί η εργοδοσία διενήργησε rapid τεστ εφόσον εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, και βέβαια μετά το τέλος της βάρδιας της επόμενης μέρας. Έτσι εμφανίστηκαν και άλλα 2-3. Η ιχνηλάτηση έγινε από τους διευθυντές (και πάντα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ!!!) με αποτέλεσμα να βγουν 3 εργαζόμενοι σε καραντίνα. Η συνέχεια ήταν τα κρούσματα να γίνουν 14 και στα δύο καταστήματα. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η ιχνηλάτιση «δεν έπιασε τόπο» γιατί δεν έλαβε υπόψιν της (οχι εν αγνοία της) τις συνεχείς εναλλαγές πόστων που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι.

    Στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη στην Ν.Ε.Ο. εμφανίστηκε ένα κρούσμα. Δεν βγήκε κανείς σε καραντίνα. Η απολύμανση έγινε το απόγευμα στο κλείσιμο, παρόλο που ήταν γνωστό από το πρωι. Τα rapid test που έγιναν από την εργοδοσία έγιναν την επόμενη μέρα και ευτυχώς ήταν όλα αρνητικά αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα επαναληφθούν σε λίγες μέρες.

    Στο σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος στην Ακτή Δυμαίων από τις αρχές Φλεβάρη έχουμε 18 κρουσματα, χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες πώς φτάσαμε σε τέτοιο νούμερο! Μάλλον και εκεί ακολουθήθηκαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ!

    Στο σούπερ μάρκετ Μετρό στην Ακτή Δυμαίων την βδομάδα που μας πέρασε εμφανίστηκε 1 κρούσμα και μετά από τεστ βγήκαν και άλλοι 3 συνάδελφοι θετικοί. Το κατάστημα έβγαλε για δυο μέρες το προσωπικό σε καραντίνα αντικαθιστώντας το με συναδέλφους από άλλα καταστήματα (Πάτρας και άλλων περιοχών) του ομίλου. Ανατωτιόμαστε σε αυτή την περίπτωση οι 2 μέρες καραντίνα είναι υγιεινομικό μέτρο ή μέτρο που «σκαρφίστηκε» η εργοδοσία; Πότε τελικά ένα κατάστημα και για πόσο διάστημα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του αν έχει πάνω από 3 κρούσματα;;

    Στα Praktiker Πάτρας, εμφανίστηκε ένα κρούσμα και αντί να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό έγιναν μεμονωμένα σε 2-3 άτομα. Παρόλο που το σωματείο απαίτησε να γίνουν σε όλους τους συναδέλφους η εργοδοσία κρύφτηκε πίσω από τα πρωτόκολλα και δεν προχώρησε σε μαζικά τεστ. Δεν άργησε όμως να διαδέχεται το ένα κρούσμα μετά το άλλο και τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 4. Δεδομένου ότι το κατάστημα δουλεύει μόνο σαν e-shop, η εργοδοσία αξιοποιεί το μέτρο της αναστολής σε συναδέλφους που ασθενούν και έτσι ανακυκλώνει τους εργαζόμενους.

    Στο σούπερ μάρκετ Ανδρικόπουλο στα περισσότερα καταστήματα (Πάτρα και Αχαγιά) υπάρχουν κρούσματα, πάνω από 20 συνολικά, ωστόσο η εργοδοσία στέλνει τους συναδέλφους να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα. Επίσης μεταφέρει συναδέλφους από κατάστημα σε κατάστημα για να καλύψει τα κενά από τους συναδέλφους που ασθενούν, με αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση να γίνεται αδύνατη όταν εμφανίζεται κρούσμα.

    Σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα μέσα από τη συνεχή εναλλαγή μαγαζιών και πόστων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού λόγω αρκετών κρουσμάτων οι συνάδελφοι βρίσκονται σε εξάντληση.

    Μετά από την αλλαγή του ωραρίου για τα σούπερ μάρκετ παρατηρούνται τεράστιες ουρές καταναλωτών έξω από τα καταστήματα αλλά και εντός αυτών, με εργαζόμενους και καταναλωτές να συγχρωτίζονται και να είναι πλήρως εκτεθειμένοι. Σε τέτοια κατάσταση αντί να ενταθούν οι έλεγχοι παρατηρούμε ότι το χάος συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά καλούνται να εργαστούν σε συνθήκες έντασης της εργασίας τους με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το μέτρο 1 άτομο άνα 25 τετραγωνικά που έχει μπει ώς όριο δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους. Για την κυβέρνηση και την εργοδοσία οι εργαζόμενοι έχουν γίνει αόρατοι.

    Όσο αφορά την ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πως θα ανοίξει, για την «προαιρετική» διενέργεια τεστ σε εργαζόμενους, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της εργοδοσίας το αν θα δηλώσει ή όχι το προσωπικό της για τους ελέγχους, γεγονός που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη για οργανωμένη επιδημιολογική παρατήρηση μεγάλων βιομηχανικών ζωνών, κλάδων και παραγωγικών δραστηριοτήτων με υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση συρροών κρουσμάτων.

    Αυτά είναι ένα μόνο μικρό μόνο δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στο εμπόριο, στην Αχαΐα που βρίσκεται στο κόκκινο, με την εργοδοσία και κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι τηρεί όλα τα προβλεπόμενα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ιερό κειμήλιο: Επιστρέφει στο Άγιον Όρος ο χαμένος σταυρός του 1860

    Ηταν μια κρύα μέρα του περασμένου Δεκεμβρίου όταν ο...

    Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες επιβάλλουν σκληρότερα όρια για τις αποσκευές μας

    Ας πούμε ότι κανονίζετε να ταξιδέψετε, είτε για αναψυχή, είτε...

    Πότε πέφτει το Πατρινό Καρναβάλι του 2025

    Με το… καλημέρα του Μαρτίου θα ετοιμαζόμαστε για την...