ΠΑΤΡΑ: Στον Ριγανόκαμπο το πρώτο «Κέντρο Γειτονιάς»

    Ημερομηνία:

    Θετικότητα εκφράζεται, επί της αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, για τη λειτουργία των Κέντρων Γειτονιάς στην Πάτρα, με βάση το σχέδιο δράσης για τη στήριξη ευάλωτων οικογενειών και Ρομά. Αν και οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς μέχρι πρότινος οι εν λόγω αρμοδιότητες ανήκαν στην Υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου υποστηρίζεται ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Σε άλλη περίπτωση, το οικονομικό κονδύλι που απαιτείται, είναι δυνατόν να εξευρεθεί και από κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
    Τι είναι όμως τα Κέντρα Γειτονιάς; Είναι μία φιλόδοξη πρόταση του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ώστε να βοηθούνται σε καθημερινό επίπεδο άνθρωποι που έχουν ανάγκη φαγητού, νερού, καθαριότητας, κατάρτισης και δημιουργικής απασχόλησης για μικρότερους σε ηλικία, αλλά και μεγαλύτερους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΚΟΔΗΠ, μπορούν να δημιουργηθούν έως και έξι τέτοια πολυδύναμα κέντρα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, κοντά στον Ριγανόκαμπο και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα.

    Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται:

    • Ατομική υγιεινή και φροντίδα (ντουζ, WC)
    • Καθαρισμός ιματισμού- κλινοσκεπασμάτων (πλυντήρια, στεγνωτήρια)
    • Παροχή γευμάτων σε μαθητές που έρχονται πριν ή μετά το σχολείο για συμμετοχή σε δράσεις.
    • Δημιουργία προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας — Παρακολούθηση σχολικής διαρροής
    • Παρέμβαση για την επίλυση θεμάτων με την σχολική παρακολούθηση των μαθητών (μεταφορά, ρούχα/παπούτσια, καθαριότητα, σχολικά είδη, διαδικασίες εγγραφής, εμβόλια, κάρτες υγείας μαθητών κλπ)
    • Δημιουργία ομάδων για έφηβους και ενήλικες που είναι αναλφάβητοι.
    • Προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων και εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.
    • Προγράμματα αρχαρίων για εκπαίδευση σε υπολογιστές και διαδίκτυο (παιδιά και ενήλικες).
      Το προσωπικό που θα απασχοληθεί στην πλήρη ανάπτυξη της δομής προβλέπεται να αποτελείται περίπου από 8 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, όπως κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, παιδαγωγό, άτομα για την καθαριότητα, φύλακα κτλ. Επιπλέον θα χρειαστεί ο ανάλογος εξοπλισμός και η επίπλωση. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το κόστος λειτουργίας, για ένα έτος, υπολογίζεται στο ποσό των 180.000 ευρώ. Για έξοδα μισθοδοσίας, ενοικίασης του κτιρίου, εξοπλισμού, υποδομών και αναλώσιμων.
      Κατά τη δημοτική αρχή, «αυτό θα αποτελέσει οδηγό για τη στήριξη των συμπολιτών και σε άλλες περιοχές του Δήμου, αλλά και παράδειγμα και πιλοτική δράση για όλους τους δήμους της χώρας».

     

    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση του κρέατος και των προϊόντων του

    Η μείωση κατά 30% της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου...

    Οι κρυμμένοι “θησαυροί” της Δυτικής Ελλάδας

    Ίσως να παραμένει, ως ένα βαθμό, παραγνωρισμένος ως προορισμός,...

    Σε ακίνητα το 43,3% των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο

    Εξακολουθούν να κυριαρχούν οι επενδύσεις σε ακίνητα ως ποσοστό...