Μια τολμηρή άποψη, πολλή γενναιοδωρία απέναντι στους Ελληνες, άριστα Ελληνικά και μια ερώτηση που δεν απάντησε: Συναρπαστικός και πολυεπίπεδος ο ιστορικός και συγγραφέας Ρόντρικ Μπίτον, καθήλωσε το κοινό που γέμισε τον κήπο του … επίσης ιστορικού Πολύεδρου.
Στο τραπέζι, το βιβλίο του ελληνιστή -και πλέον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Πάτρας- «Ελληνες, μια παγκόσμια ιστορία».
Τον προλόγισε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας -που του παραπονέθηκε ως Μεσσήνιος γιατί δεν βρήκε στο βιβλίο αναφορές στον Κουμουνδούρο και τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή.
Τον διακεκριμένο Σκωτσέζο και πολιτογραφημένο Ελληνα διανοούμενο παρουσίασε η Μάχη Γεωργακοπούλου, εκ μέρους της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.
Το κοινό έζησε μια ζωντανή συνέντευξη με ερωτήσεις από τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Μάγνη και τους παριστάμενους.
Σταχυολογούμε:
>Αν οι Ελληνες δεν είχαν αποκρούσει τους Πέρσες στον Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε ελληνικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός.
>Είναι αναμφίβολο ότι ο Φίλιππος της Μακεδονίας ήταν Ελληνας. Τραχύς, ίσως και βάρβαρος, αλλά Ελληνας. Ο Αλέξανδρος πιθανόν να είχε αναμιχθεί στη δολοφονία του. Ο ίδιος αποτελεί ένα αίνιγμα. Ηταν σκοτεινός χαρακτήρας. Πέθανε πολύ νέος και δεν επέτρεψε να διαφανούν οι προθέσεις του. Δεν άφησε και τίποτα γραπτό.
>Δεν συμμερίζεται απολύτως το στερεότυπο περί «τουρκικού ζυγού» στους αιώνες που επακολούθησαν. Οπωσδήποτε όμως οι συνθήκες δεν ήταν ρόδινες.
>Ναι μεν οι επαναστατημένοι Ελληνες έχασαν στρατιωτικά και χρειάστηκε η ναυμαχία του Ναβαρίνου (όπου δεν πολέμησαν ούτε Ελληνες ούτε Τούρκοι, αλλά δυτικές δυνάμεις και Αιγύπτιοι), αλλά η απελευθέρωσή τους οφείλεται κυρίως στην επιμονή τους στον Αγώνα.
>Εχει αδικηθεί ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος από τους Συμμάχους σε σχέση με τον εθνικό διχασμό. Δεν υπήρξε γερμανόφιλος. Ηταν υπέρ της ουδετερότητας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
>Δεν συμφωνώ ότι η ελληνική γλώσσα φυραίνει. Αυτά τα έλεγαν και οι μορφωμένοι κατά την αρχαιότητα. Η γλώσσα εξελίσσεται, ευτυχώς.
>Για την επιστροφή των μαρμάρων; «Μην πάμε εκεί». Η μόνη ερώτηση που δεν απάντησε.