Πάτρα: Συναρπαστικός ο Ιστορικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ρόντρικ Μπίτον στο Πολύεδρο

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Μια τολμηρή άποψη, πολλή γενναιοδωρία απέναντι στους Ελληνες, άριστα Ελληνικά και μια ερώτηση που δεν απάντησε: Συναρπαστικός και πολυεπίπεδος ο ιστορικός και συγγραφέας Ρόντρικ Μπίτον, καθήλωσε το κοινό που γέμισε τον κήπο του … επίσης ιστορικού Πολύεδρου.

    Στο τραπέζι, το βιβλίο του ελληνιστή -και πλέον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Πάτρας- «Ελληνες, μια παγκόσμια ιστορία».

    Τον προλόγισε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας -που του παραπονέθηκε ως Μεσσήνιος γιατί δεν βρήκε στο βιβλίο αναφορές στον Κουμουνδούρο και τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή.

    Τον διακεκριμένο Σκωτσέζο και πολιτογραφημένο Ελληνα διανοούμενο παρουσίασε η Μάχη Γεωργακοπούλου, εκ μέρους της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

    Το κοινό έζησε μια ζωντανή συνέντευξη με ερωτήσεις από τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Μάγνη και τους παριστάμενους.

    Σταχυολογούμε:
    >Αν οι Ελληνες δεν είχαν αποκρούσει τους Πέρσες στον Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε ελληνικός και ευρωπαϊκός πολιτισμός.

    >Είναι αναμφίβολο ότι ο Φίλιππος της Μακεδονίας ήταν Ελληνας. Τραχύς, ίσως και βάρβαρος, αλλά Ελληνας. Ο Αλέξανδρος πιθανόν να είχε αναμιχθεί στη δολοφονία του. Ο ίδιος αποτελεί ένα αίνιγμα. Ηταν σκοτεινός χαρακτήρας. Πέθανε πολύ νέος και δεν επέτρεψε να διαφανούν οι προθέσεις του. Δεν άφησε και τίποτα γραπτό.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    >Δεν συμμερίζεται απολύτως το στερεότυπο περί «τουρκικού ζυγού» στους αιώνες που επακολούθησαν. Οπωσδήποτε όμως οι συνθήκες δεν ήταν ρόδινες.

    >Ναι μεν οι επαναστατημένοι Ελληνες έχασαν στρατιωτικά και χρειάστηκε η ναυμαχία του Ναβαρίνου (όπου δεν πολέμησαν ούτε Ελληνες ούτε Τούρκοι, αλλά δυτικές δυνάμεις και Αιγύπτιοι), αλλά η απελευθέρωσή τους οφείλεται κυρίως στην επιμονή τους στον Αγώνα.

    >Εχει αδικηθεί ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος από τους Συμμάχους σε σχέση με τον εθνικό διχασμό. Δεν υπήρξε γερμανόφιλος. Ηταν υπέρ της ουδετερότητας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    >Δεν συμφωνώ ότι η ελληνική γλώσσα φυραίνει. Αυτά τα έλεγαν και οι μορφωμένοι κατά την αρχαιότητα. Η γλώσσα εξελίσσεται, ευτυχώς.

    >Για την επιστροφή των μαρμάρων; «Μην πάμε εκεί». Η μόνη ερώτηση που δεν απάντησε.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καταιγίδες σήμερα στην Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα – “Τρομάζει” ο χάρτης – ΑΝΑ ΩΡΑ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ

    Χριστούγεννα με χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, καθώς ένα νέο κύμα...

    Κίνημα Δημοκρατίας: Αυτό είναι το λογότυπο του κόμματος Κασσελάκη – Τι συμβολίζει

    Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, αποκάλυψε το βράδυ της...

    Κύπελλο μπάσκετ: Οι επτά ομάδες που προκρίθηκαν στο Final-8 και το τελευταίο εισιτήριο

    Το Περιστέρι έγινε η 7η ομάδα η οποία εξασφάλισε...

    Κώστας Χατζηχρήστος: Η φωτογραφία του ηθοποιού από το 1960

    Το studio Κλεισθένης μοιράστηκε μια φωτογραφία του Κώστα Χατζηχρήστου από το 1960. Το...
    Best Shop