Το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στην προσπάθεια του να διαδώσει την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ξεκίνησε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, οργανώνοντας αιμοδοσία τη δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2021.
Στο πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας μας και κατόπιν έκκλησης του Πρύτανη, καθηγητή Χρήστου Μπούρα, για τη δημιουργία φοιτητικής ομάδας εθελοντικής αιμοδοσίας, το προσωπικό του Κέντρου αίματος συναντήθηκε την Δευτέρα 30/5/2022, με τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης, καθ. κ. Δημόπουλο Παναγιώτη, με σκοπό την ενημέρωση για τη σύσταση ομάδας φοιτητών, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών, καθώς και οργάνωση αιμοληψιών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ευελπιστούμε στη δημιουργία της ομάδας, καθώς και στη συνέχιση της συνεργασίας μας, από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
*Στο μεταξύ διεξήχθη στις 3 και 4 Ιουνίου 2022 , το κορυφαίο Αγροδιατροφικό Συνέδριο “Agribusiness Forum – Peloponnese 2022” στο Aldemar, με θέμα: «Αγροδιατροφικά συστήματα Πελοποννήσου 4.0».
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Σκαφιδιά Ηλείας, στο ξενοδοχείο Aldemar Olympia Village και συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο Πύργου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Geo Routes Institute, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 7 συνεδρίες με 24 θεματικά πεδία και πήραν μέρος 26 ομιλητές. Συμμετείχαν με φυσική παρουσία ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κυβερνητικών φορέων, αγροτικών συνεταιρισμών παραγωγοί και φορείς του ιδιωτικού & δημοσίου τομέα. Μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά και συμμετείχαν με φυσική παρουσία 150 σύνεδροι και εξ αποστάσεως περισσότεροι από 100 και ολοκληρώθηκε με επίσκεψη πεδίου στο Abelon Κτήμα Μπριτζίκη. Το συνέδριο εξελίχθηκε βασισμένο στη λογική του Living Lab με την σύμπραξη Πολιτικών, Ακαδημαϊκών, Επιχειρηματικών και Παραγωγικών φορέων. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ο Αντιπρύτανης Παναγιώτης Δημόπουλος εξέφρασε τη στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών, σε τέτοιου είδους δράσεις που χαρακτηρίζονται από δυναμισμό. Ανέφερε πως: «Χρειάζονται συντονισμένες, στρατηγικά σχεδιασμένες κινήσεις και συνεργασίες σε πολλά επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Ηλεία υστερεί σε επίπεδο δεικτών, άρα λείπει το μοντέλο ανάπτυξης που θα λάμβανε υπόψιν το αγροτικό περιβάλλον.
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι σταθερά προσανατολισμένη τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξει με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές να γίνουν παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα. Εκεί εντάσσεται και η υποστήριξή μας στο Συνέδριο για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που γίνονται για την αγροτική οικονομία και παραγωγή».
Πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες σε θέματα Περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης/αλλαγής, Νομοθεσίας, Προστασίας της βιοποικιλότητας, Agenda 2030, Αγροδιατροφικά συστήματα, Νέες τεχνολογίες στη γεωργία και Γεωργία Ακριβείας στις δυναμικές καλλιέργειες, Βιώσιμη ανάπτυξη, Καινοτομία, Τεχνολογίες, Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Χρηματοδοτικά εργαλεία, Αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων, Ενέργεια, Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, Επεξεργασία-μεταποίηση, Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου βοήθησε τους συμμετέχοντες να εστιάσουν και να κατανοήσουν τη σημασία της σχέσης Περιβάλλον – Κλίμα – Γεωργία 4.0 – Αειφόρος ανάπτυξη – Κυκλική οικονομία. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν τους παραπάνω κλάδους, την έρευνα και την πολιτική εξέλιξη τους. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερα υποσχόμενο κλίμα προτροπής και διάθεσης για κοινή δράση προς επίτευξη των επιθυμητών στόχων.