Αποφασισμένοι να μην συνεχίσουν τους μοριακούς ελέγχους και τα rapid τεστ είναι τα ιδιωτικά εργαστήρια σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην τροποποίηση του πλαφόν τους.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με την τιμή τους, αλλά με τις προδιαγραφές των ελέγχων που με τις νέες τιμές που ορίζονται μειώνονται αναγκαστικά σε μεγάλο βαθμό, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία τους.
Το ανώτατο όριο για τους μοριακούς ελέγχους, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ορίζεται στα 40 ευρώ, ενώ για τα rapid τεστ στα 10 ευρώ, τη στιγμή που η τιμή των πρώτων κυμαινόταν μέχρι τώρα στα 110 με 140 ευρώ και τα δεύτερα στα 12 με 15 ευρω.
Στόχος, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως το ίδιο τα χαρακτήρισε που έχουν παρατηρηθεί κατά το διάστημα της πανδημίας και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες οικογένειες που δεν έχουν αυτά τα χρήματα, να τα κάνουν.
Τα ιδιωτικά εργαστήρια από την πλευρά τους, μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου υπογράμμισε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είναι απαράδεκτος, ενώ τόνισε ότι από την μία το κράτος θέτει υψηλές προδιαγραφές, κοστολογώντας τα τεστ PCR από την αρχή της πανδημίας στα 85 ευρώ και από την άλλη τις ακυρώνει πλέον τιμολογιακά με το πλαφόν που ορίζει.
Οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί αφορούν από τη μία την αξιοπιστία των εμβολίων και από την άλλη τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας κατά του κορωνοϊού (απολυμάνσεις, ειδικές στολές, βιασφάλεια, βιοψία κτλ), αλλά και μία σειρά από στοιχεία που είναι απαραίτητα για την όλη διαδικασία.
Με το νέο πλαφόν δεν βγαίνουν τα εργαστήρια οικονομικά κατά συνέπεια θα αναγκαστούν να μειώσουν τις προδιαγραφές, κάτι που δεν δέχονται αφού αυτό εκτός από επικίνδυνο θα είναι και ένα πλήγμα για το κύρος της επιστήμης τους, της ιατρικής.
Εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια αποσυρθούν από τους ελέγχους και τα τεστ το κράτος θα πρέπει να βρει τον τρόπο να καλύψει μέσα από τις δικές του δομές τα περίπου 12.000 τεστ που γίνονται σε καθημερινή βάση σε αυτά. Αυξάνοντας δηλαδή τις παραγγελίες του και κάνοντας τα τεστ δωρεάν στους πολίτες.
Διαφορετικά χωρίς τα 12.000 τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων, σε σύνολο 22.000, βάση των οποίων ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα, θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο της ιχνηλάτησης και η ικανότητα του να δίνει μία σαφή εικόνα για την πορεία του κορωνοϊού σε κάθε περιοχή.