Τα έργο και η επιστημονική δράση του Ομότιμου Καθηγητή του LondonSchool of Economics κ. Ν. Μουζέλη αποτελούν σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινωνιολογική σκέψη.
Είναι συνεπώς ιδιαίτερη η χαρά μας καθώς η έναρξη του συνεδρίου μας, του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στις 21/10/2022, θα συνδυαστεί με την αναγόρευση του Καθηγητή Ν. Μουζέλη σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών.
O Νίκος Μουζέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κοινωνιολογία από το LondonSchool of Economics. Διετέλεσε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Leicester και στο LondonSchool of Economics. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο LondonSchool of Economics. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης για τη Μελέτη της Σύγχρονης Ελλάδας. Συμμετείχε στην πρώτη μετα-δικτατορική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα. Συμμετείχε επίσης στην οργάνωση του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, καθώς και στο πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει εκδόσει 8 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και Κυριακάτικο τύπο (
Είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Εργασίας και ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση.
Η βασική του εργογραφία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω έργα:
Organisation and Bureaucracy. An Analysis of Modern Theories (1967), [σταελληνικά, 2009], Modern Greece. Facets of Underdevelopment (1978), [σταελληνικά, 1978], Politics in the Semi-Periphery. Early Parliamentarism and Late Industrialisation in the Balkans andLatin America (1986), [σταελληνικά, 1987], Post-Marxist Alternatives. The Constructionof Social Orders (1990), [σταελληνικά, 1992], Back to Sociological Theory. The Construction of Social Orders (1992), [σταελληνικά, 1997], Sociological Theory. Want Went Wrong? (1995), [σταελληνικά, 2000], Modern and Postmodern Social Theories.Bridging the Divide (2009), [σταελληνικά, 2011], Νεωτερικότητακαιθρησκευτικότητα. Εκκοσμίκευση, φονταμενταλισμός, ηθική (2014), Ματιές στο μέλλον. Καπιταλισμός, σοσιαλδημοκρατία, κοινωνικό κράτος (2018).