Site icon Flamis.gr

ΠΑΤΡΑ: Τελευταίο αντίο στον σεμνό «σπιτοποιό» Στέφανο Μπογδανόπουλο

ΠΑΤΡΑ: Τελευταίο αντίο στον σεμνό «σπιτοποιό» Στέφανο Μπογδανόπουλο

Αυτοπροσδιορίζοταν ως «Αρχιτέκτονας – Σπιτοποιός» και δήλωνε μαγεμένος από το δεύτερο συνθετικό της λέξης που μαρτυρούσε τη δημιουργία.

Ο αρχιτέκτονας Στέφανος Μπογδανόπουλος υπήρξε ένας σεμνός «σπιτοποιός». Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία και σε όλους όσοι τον γνώριζαν.

Ο Στέφανος Μπογδανόπουλος ήταν γεννημένος στην Πάτρα με σπουδές στην αρχιτεκτονική στη σχολή της Νάπολης στην Ιταλία, όπου έζησε και εργάστηκε για 12 χρόνια. Από το 1977 έως το 2012 διατηρούσε αρχιτεκτονικό γραφείο στην πόλη μας. Ηταν παντρεμένος με τη Νούλη Μαυροειδή με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Ηταν αδελφός του γνωστού εικαστικού Γιώργου Μπογδανόπουλου.

Πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2020, πέρασε το κατώφλι της εφημερίδας μας κρατώντας ένα λεύκωμα υπό τον τίτλο «Αρχιτεκτονικές Μνήμες». Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν 32 μελέτες που αντιπροσωπεύουν την επαγγελματική και μελετητική του δραστηριότητα. Το λεύκωμα είναι δίγλωσσο – στα Ελληνικά και στα Ιταλικά. Οπως ο ίδιος μας είχε εξηγήσει «σαν δεύτερη γλώσσα προτίμησα την ιταλική –και όχι την αγγλική που συνηθίζεται και ομιλείται συχνότερα– για να τιμήσω την άλλη μου πατρίδα, την Ιταλία, αφού σπούδασα εκεί και της οφείλω μεγάλο μέρος της κοινωνικής, επιστημονικής και πολιτιστικής διαμόρφωσής μου».

Ο Στέφανος Μπογδανόπουλος έβλεπε την αρχιτεκτονική ως λειτούργημα. «Οταν ένα έργο μου κατάφερνε να τελειώσει χωρίς παρεκκλίσεις από την αρχική του μελέτη και τις προδιαγραφές της και παραδιδόταν στον ιδιοκτήτη προς χρήση, τα συναισθήματα που με διακατείχαν ήταν, σαφώς, η χαρά και η ικανοποίηση. Ικανοποίηση γιατί υλοποιήθηκε το όραμά μου για το σπίτι που μόλις τελείωσε και παραδόθηκε, αλλά και χαρά γιατί η τελική έκβαση ήταν αποτέλεσμα και της συνεργασίας τόσο με εμένα όσο και με τα συνεργεία των μαστόρων».
Στο ερώτημά μας τι σημαίνει για τον ίδιο, ο όρος «Σπιτοποιός» μας είπε πει:

«Σημαίνει πολλά. Να θυμίσω ότι αρχιτεκτονική δεν είναι ένα μόνον πράγμα. Υπάρχει αρχιτεκτονική που ο σχεδιασμός της ανήκει σε μεγάλη κλίμακα μεγέθους (πόλεις, ουρανοξύστες…) και άλλη αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται σε κλίμακα μικροαντικειμένων. Εγώ γοητεύομαι, περισσότερο, από την κλίμακα σχεδιασμού που χαρακτηρίζει το σπίτι και τον τρόπο που το κατοικούν οι άνθρωποι. Την ίδια στιγμή δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι με μαγεύει το δεύτερο συνθετικό της λέξης ‘‘Σπιτοποιός’’. Είναι το ρήμα ‘‘ποιώ’’. Δηλαδή ‘‘κάνω’’ – ‘‘δημιουργώ’’. Από αυτό βγαίνει η ‘‘ποίηση’’ και η ‘‘ποιότητα’’».

ΤΟ ΤΕΕ
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας εκφράζει τη βαθειά της θλίψη για την απώλεια του Στέφανου Μπογδανόπουλου, αρχιτέκτονα μηχανικού ομότιμου μέλους του τμήματος.

«Ο Στέφανος Μπογδανόπουλος ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας αξιόλογος αρχιτέκτονας και αφήνει στην πόλη της Πάτρας και στην ευρύτερη περιοχή, σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο που με ήθος και πάθος, μελέτησε και υλοποίησε.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια προς την οικογένειά του».

Η κηδεία του τελέστηκε χθες στο Α’ Δημοτικό Νεκροταφείο.

Exit mobile version