flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΠΑΤΡΑ: Θέλουν τον «Κολοκοτρώνη» ξανά στο Δικαστήριο!

Οι κάτοικοι του Σαραβαλίου ενδιαφέρονται και μάλιστα πολύ για το θέμα της τοποθέτησης του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Κάστρου στο Σαραβάλι, το οποίο έχει «βαλτώσει» εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, παρά το ότι έχει ξοδευτεί ένα αξιοσέβαστο ποσό.

Το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» προκάλεσε την αντίδραση της Κίνησης Πολιτών Σαραβαλίου «Παρέμβαση» και του προέδρου Ντίνου Μασσαχού. Στο δημοσίευμα αναφερόταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πως το προσεχές διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την τοποθέτηση του ανδριάντα του «Γέρου του Μοριά» αλλά και οι παλαιότερες δηλώσεις της αντιδημάρχου Μεσσάτιδας Αναστασίας Τογιοπούλου που τόνισε στην «Π» ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες έως τον Αύγουστο του 2022.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η παρέμβαση του κ. Μασσαχού αλλάζει τα δεδομένα. «Πιστεύουμε ότι η υπόθεση πρέπει να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και ο καλλιτέχνης να λογοδοτήσει για την αδυναμία του να εκπληρώσει την υποχρέωση του, να επιστρέψει έντοκα το συνολικό ποσό που έχει εισπράξει και το έργο να δημοπρατηθεί η να ανατεθεί εκ νέου σε άλλον καλλιτέχνη» αναφέρει στην «Π» ο κ. Μασσαχός δίνοντας νέα διάσταση στο ζήτημα της τοποθέτησης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Κίνησης Πολιτών Σαραβαλίου εξηγεί στην «Π» όλο το χρονικό του έργου, για το οποίο ενημέρωσε πως κατέχει όλα τα αποδεικτικά έγγραφα. Τονίζει συνοπτικά ο κ. Μασσαχός: «Η ανάθεση του έργου γίνεται στις 26 Απριλίου του 2010, με συμφωνηθείσα ημερομηνία παράδοσης αυτού την 15 Αυγούστου του 2010.

Η δαπάνη του καθορίστηκε και συμφωνήθηκε στο ποσό των 35.000€. Μέχρι 9 Σεπτεμβρίου 2010 ο γλύπτης έχει εισπράξει 32.000€. Ο ανδριάντας μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει παραδοθεί, σύμφωνα με την συμβατική υποχρέωση στην ορισθείσα ημερομηνία, αλλά ο καλλιτέχνης γλύπτης αδιαφορεί πλήρως «ποιώντας την νήσσαν» και εκβιάζοντας με σαθρές δικαιολογίες αποφεύγει να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Αρχικά ζητούσε αναπροσαρμογή του υπολογισθέντα στις πληρωμές ΦΠΑ, ενώ το ποσοστό (%) ήταν το προβλεπόμενο από την φορολογική νομοθεσία. Οι μόνοι συμβαλλόμενοι,1) Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Στεφάνου Σαραβαλίου και 2) ο Ευστάθιος Λεοντής του Δημητρίου γλύπτης έχουν την τελευταία συμβατική τους συνάντηση στις 09/09/2010 κατά την οποία ο γλύπτης εισπράττει το ποσό των 4.091€».

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Κι ενώ έγιναν όλα αυτά το 2010, για σχεδόν 8 χρόνια δεν υπήρξε καμία εξέλιξη για το θέμα. Η Κίνηση Πολιτών Σαραβαλίου ανέλαβε έκτοτε μια σειρά πρωτοβουλιών δημοσιοποιώντας ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας τους εμπλεκόμενους στον ίδιο τον δήμαρχο στη λαϊκή συνέλευση της Οβρυάς το Νοέμβριο του 2018, διότι όπως λέει ο κ. Μασσαχός υπήρχε μια γνώμη στους κατοίκους ότι τα «λεφτά φαγώθηκαν».

Στις 26 Οκτωβρίου 2019 ο κ. Πελετίδης εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την καταβολή από πλευράς του Δήμου την αποπληρωμή των 4.800 €, αλλά σε προσωπική επαφή που είχαν μέλη της Κίνησης Πολιτών με τον καλλιτέχνη, τονίζει ο κ. Μασσαχός πως τους ανέφερε ότι δεν δέχεται το ποσό αλλά ζητάει αναπροσαρμογή στις 7.000 ευρώ.

Δεν βλέπουμε να ησυχάζει ο «Γέρος του Μοριά» καθώς μετά και την παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών Σαραβαλίου, ενδέχεται να παρατηρηθούν νέες καθυστερήσεις στο θέμα, καθώς όσα λέει ο κ. Μασσαχός είναι αρκετά σοβαρά.

ypen