Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα παρουσιαστεί το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο Γάμος», έργο – σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου που έχει ανεβάσει το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την Παρασκευή 28/7/2023 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο πλάι από το Παμπελοποννησιακό στάδιο.
Το συγκεκριμένο έργο είναι γραμμένο αριστοτεχνικά κατά τα πρότυπα των Αριστοφανικών κωμωδιών, και αυτό επέλεξε το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνεχίζοντας για 8η χρονιά την πολιτιστική του διαδρομή στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό η παράσταση ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας ανεβαίνει στις 9.30 το βράδυ την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Δημοτικό θερινό Θέατρο της οδού Ρίτσου σε σκηνοθεσία-διασκευή Χρήστου Στρέπκου, σκηνικά-κοστούμια Κέννυ Μακ Λέλλαν, μουσική Βασίλη Τζιατζιά & σχεδιασμό φωτισμών Λουκά Θάνου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Αλέξανδρος Τσίτσος, Βασίλης Τσόρλαλης, Θάνος Δημόπουλος.Βιντεοσκόπηση: Κωνσταντίνος Λιόπετας, Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου.
Υπόθεση:
Ο πάμπλουτος άλλα ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και κατά πολύ νεότερή του Ανθούσα. Η Ανθούσα που έχει, κρυφά από τον πατέρα της δεσμό με τον νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτό τον αταίριαστο γάμο θέτει έναν όρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Θα παντρευτεί τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει Υπουργός… Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία διάφοροι τοπικοί κομματάρχες, αλλάζουν στρατόπεδο, η ματαιοδοξία κάποιων καλλιτεχνών που σπεύδουν να υμνήσουν το νέο αστέρι της πολιτικής, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και φυσικά η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους…
Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη.
Σημείωμα προέδρου Δ.Σ. Πέτρου Βάη
ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ 2015-2023, στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του και έτοιμο να ξεπεράσει τις 700 παραστάσεις. Ο σκοπός του δεν ήταν απλώς οι θεατρικές περιοδείες σε όλη την Πάτρα και στη Δυτική Ελλάδα. Το Άρμα Θέσπιδος ήταν συνειδητή επιλογή, ήταν πολιτική πράξη. Η δημιουργία του στηρίζεται σε διαλεκτική φιλοσοφική αντίληψη για την κοινωνία. Απευθύνεται στις πιο αδικημένες κοινωνικές ομάδες. Στον εργαζόμενο της γειτονιάς στην πόλη, στο χωριό, στα σχολεία και τα ιδρύματα, σε όσους ξεχνά η ταξική πολιτική, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη από στήριξη και ηθικό. Στηρίζεται στην αντίληψη ότι το θέατρο ψυχαγωγεί, καλλιεργεί, αποκαλύπτει και έτσι γίνεται χρήσιμο στον άνθρωπο που αγωνίζεται για τη θέση του στην κοινωνία.
Η συνέχιση της ύπαρξής του είναι πολιτική επιλογή, είναι τοποθέτηση σε μια κοινωνική όχθη. Η φετινή μας παράσταση, Του Κουτρούλη ο γάμος, διδάσκει, σε μια εποχή παραπληροφόρησης και καταγγέλλει τη διαχρονική ελληνική πολιτική διαφθορά, τη διαπλοκή και αναξιοκρατία. Η αριστοφανική σάτιρα είναι παρούσα στο έργο και οι καταστάσεις επίκαιρες, που θέλουν ανατροπή
Σημείωμα σκηνοθέτη Χρήστου Στρέπκου
Ο Κουτρούλης για χάρη του έρωτα πρέπει να γίνει υπουργός και, για το «υπουργιλίκι», πρέπει να υποστεί τόσους συμβιβασμούς που, όχι μόνο τον έρωτα θα χάσει, αλλά θα κινδυνέψει και η ελευθερία του. Η παράσταση μας είναι ένα «ηλεκτρικό τσίρκο»∙ οι ηθοποιοί, στην κυριολεξία, σαν «ακροβάτες» της δράσης, σκαρφαλώνουν, χοροπηδούν, κυλιούνται και παλεύουν σε κάθε συμβάν του έργου. Η κωμωδία του Ραγκαβή Του Κουτρούλη ο γάμος (1845), όπου ρομαντισμός του έρωτα μπλέκει με το θέατρο παραλόγου των εκλογών, κρίναμε πως, παραμονές εκλογών στη χώρα μας, αποτελεί ιδανική επιλογή για το «Άρμα Θέσπιδος», το οποίο φέτος κλείνει οχτώ χρόνια παρουσίας στις γειτονιές της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας. Του Κουτρούλη ο γάμος είναι μια εξωστρεφής κωμωδία, όπως και το πρώτο έργο που παρουσίασε το «Άρμα Θέσπιδος», το οποίο μου είχε προτείνει ο εμπνευστής αυτού του θεατρικού σχήματος και δάσκαλος μου, ο Κώστας Καζάκος. Του αφιερώνουμε με όλη μας την αγάπη αυτή την παράσταση.