flamis.gr

ΠΑΤΡΑ: Το σχέδιο της Αστυνομίας για τους ελέγχους στις γιορτές

Εμφανώς αισθητή είναι πλέον στο κέντρο της Πάτρας και όχι μόνο, η αστυνομική παρουσία με την ύπαρξη μπλόκων σε περισσότερα σημεία της πόλης. Η αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό των Χριστουγέννων άρχισε και μαζί απ΄ότι φαίνεται και η αυστηροποίηση των ελέγχων στο πλαίσιο της εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του covid-19.

 

Άλλωστε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με χθεσινές τους δηλώσεις έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει, λέγοντας «τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν μέτρα, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις. Θα κάνουμε Χριστούγεννα με την Αστυνομία στους δρόμους όπως ούτως ή άλλως γίνεται από τον Μάρτιο. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η ηγεσία της τοπικής ΕΛΑΣ υπό το πρίσμα «αυστηρά μέτρα για να μην ξεφύγουμε», καταρτίζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα εφαρμοστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πρόκειται όπως πληροφορείται η «Π», για ειδικά σχέδια που θα αφορούν στα δυο τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και στο μεσοδιάστημα της συγκεκριμένης περιόδου.

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Στην Πάτρα, βαρύτητα για ακόμα μια φορά αναμένεται να δοθεί στα λεγόμενα «κόκκινα» σημεία. Σε χώρους δηλαδή, που ενδεχομένως το προσεχές διάστημα να καταγραφούν φαινόμενα συγκέντρωσης και συνάθροισης. Μεταξύ αυτών πλατείες – με σημείο αναφοράς την πλατεία Γεωργίου -αλλά και πεζόδρομοι, μέρη στα οποία παρατηρείται μια αυξητική τάση στην κίνηση. Διαπίστωση που έχει γίνει αντιληπτή από τους επιτελείς της Αστυνομίας και έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» αξιολόγησης και διαχείρισης.

 

Την ίδια ώρα, η λειτουργία εμπορικών με τη διαδικασία του παραγγέλνω, πληρώνω και παραλαμβάνω (click away) σε τοπικό επίπεδο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σημαντικά τα ποσοστά, όσων επιλέγουν τον συγκεκριμένο κωδικό μετακίνησης.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην «Π» κύκλοι από το αστυνομικό μέγαρο της Ερμού, «παρατηρείται μια κίνηση στα οχήματα και στους πολίτες που κινούνται σε πεζόδρομους και πλατείες, όχι όμως στα καταστήματα. Τα καταστήματα δεν έχουν την κίνηση που περιμέναμε».

 

ΡΕΒΕΓΙΟΝ
Επί ποδός θα βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιφέρεια, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τη «ελεύθερη» μετακίνηση να επιτρέπεται μέχρι τις 10 το βράδυ.
Άγνωστο παραμένει το εάν θα υπάρξει ανοχή σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το χρονικό όριο της απαγόρευσης, κυρίως για το βράδυ της αλλαγής του νέου έτους. Ζητούμενο το οποίο αναμένεται να αποσαφηνιστεί τις επόμενες ώρες.
Εκείνο ωστόσο που καθίσταται σαφές, είναι το γεγονός πως δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους (σπίτια, διαμερίσματα κλπ), πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού των 9 ατόμων. Από την αστυνομία επισημαίνεται, ότι οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου και τα πρόστιμα που προβλέπονται.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Στο ΦΕΚ όπως αυτό δημοσιεύθηκε αναφέρονται με σαφήνεια οι κανόνες λειτουργίας των εκκλησιών ανήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, με συγκεκριμένο αριθμό πιστών (25 για τους Ιερούς Ναούς) και 50 για τους μητροπολιτικούς ναούς.
Δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» και οι εκκλησίες να τεθούν υπό αστυνομική επιτήρηση, ενώ δεδομένη θεωρείται η παρουσία ενστόλων στις περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν πηγές στην «Π», όπου διαπιστωθεί πως ξεφεύγει η κατάσταση.

 

Η συμπεριφορά που επέδειξαν οι κάτοικοι των Πατρών, κατά τον εορτασμό του πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, για την τοπική ΕΛΑΣ μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η συμμόρφωση των πολιτών στην εφαρμογή των ειδικών μέτρων, δημιουργεί την αίσθηση πως οι γιορτινές ημέρες θα κυλήσουν ομαλά. Ευχή όλων είναι πως οι πολίτες για ακόμα μια φορά θα δείξουν υπευθυνότητα, με γνώμονα την προστασία της ατομικής και δημόσιας Υγείας.

 

πελοποννησιος

Comments are closed.