Το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει αναδιοργάνωση των Πρωτοδικείων, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση και από τις αντιδράσεις προκύπτει ότι δεν θα γίνει δεκτό οτιδήποτε το τετελεσμένο.
Το Υπουργείο έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας υπό τον αντιπρόεδρό του ΣτΕ κ. Πικραμμένο και έως το τέλος του έτους θα έχει παραδοθεί το πόρισμά της στον υπουργό Κώστα Τσιάρα.
Σύμφωνα με διαρροές δεν υφίσταται ζήτημα κατάργησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι δεν αντιμετωπίζουν αποσπασματικά το θέμα. Αντιθέτως, το εντάσσουν μέσα σε μια γενικότερη αντίληψη που υπαγορεύει την ύπαρξη ενός τουλάχιστον Πρωτοδικείου σε κάθε νομό.
«Το πρόβλημα δεν είναι γεωγραφικό. Έχει ουσιαστικές και δικονομικές διαστάσεις και απαιτείται σοβαρός διάλογος με παράθεση αξιόπιστων στοιχείων και στατιστικών δεδομένων. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν – ερήμην των διοικητικών δικαστών – και των δικηγόρων να συνταχθεί το οποιοδήποτε πόρισμα», δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Θανάσης Ζούπας. Και πρόσθεσε: «Η δικαιοσύνη πρέπει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και μάς βρίσκει σύμφωνους η αρχή της εγγύτητας. Αρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση Διοικητικών Πρωτοδικείων, πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχουμε κληθεί από το Υπουργείο να διατυπώσουμε τις δικές μας τεκμηριωμένες θέσεις». Ο κ. Ζούπας ανέφερε ότι επίκειται συνάντηση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να καθοριστεί και επίσημα η στάση τους.
Οπως τονίζεται, πάντως, είναι αδιανόητο να υφίσταται μια Επιτροπή που επεξεργάζεται αλλαγές του Χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης, χωρίς να συμμετέχουν σ’ αυτή εκλεγμένοι εκπρόσωποι των διοικητικών δικαστών και δικηγόρων.