Ομαδικός εμβολιασμός στον καταυλισμό των ρομά στον Ριγανόκαμπο έκανε χθες το πρωί το πρόγραμμα «Υγεία για όλους». Μάλιστα ο εμβολιασμός έγινε παρουσία Στρατού, Αστυνομίας και άλλων φορέων. Η Πρόεδρος του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου, με καταγωγή από την Πάτρα μιλώντας στον Σκάι Πάτρας και την εκπομπή του Κωνσταντίνου Φλαμή, πραγματικά συγκλονίζει. «Είμαστε στον Ριγανόκαμπο. Η αθλιότητα δεν μπορεί να περιγραφεί. Κάποια παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί. Το θέμα είναι να δοθεί μία συνολική λύση. Καταρχάς να πάνε τα παιδιά σχολείο. Και κάποια που πηγαίνουν σχολείο δεν ξέρουν καν να γράψουν το όνομά τους»! Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάτι γίνεται στα δημοτικά σχολεία. Γιατί ο νόμος είναι σαφής: ΑΝ δεν πάει το παιδί σχολείο, ο γονιός δεν λαμβάνει επίδομα. Η κυρία Σωτηροπούλου συνεχίζει: «Ακόμη και σχολείο που πάνε κάποια είναι ωσεί παρόντα. Και ο δάσκαλος είναι σε δύσκολη θέση. Γιατί πρέπει από τη μία να προχωράει το μάθημα για τα άλλα παιδιά, και από την άλλη… να μάθει το ρομά να γράφει το όνομά του. Τεράστιες οι δυσκολίες»!
ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το παιδικό τράφικινγκ. Το οποίο στην Ηλεία και την Αχαϊα, σε καταυλισμού ρομά κυριαρχεί: «Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την προστασία του παιδιού από την παιδική κακοποίηση, Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί πραγματικά βρίσκεις τον μπελά σου. Ολοι το ξέρουν. Ρωτήστε τους παιδίατρους και τα Νοσοκομεία. Παιδιά σε μικρή ηλικία κακοποιημένα. Κάναμε παρέμβαση στην Εισαγγελία, Δεν νομίζω να έχει προχωρήσει το θέμα. Δεν έχουμε καν ειδοποιηθεί» επεσήμανε η κυρία Σωτηροπούλου.
ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΙΝΓΚ
«Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν το επίθετο Σινκ. Προφανώς κάποιες μανάδες με το αζημίωτο έκαναν εικονικούς γάμους για να αποκτήσουν οι αλλοδαποί νομιμότητα και να μπορέσουν να εργαστούν και τελικά το παιδί βρίσκεται με ένα επίθετο από το Μπαγκλαντές ή το Πακιστάν και θεωρείτο αλλοδαπός. Ενώ δεν είναι. Στα χαρτιά όμως είναι και μάλιστα όλα έχουν σχεδόν το ίδιο επίθετο» τονίζει η Πρόεδρος του «Υγεία για όλους»!
Η ΑΘΛΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗ
«Θέλετε να σας πω σε τι αθλιότητα ζουν τα παιδιά στον Ριγανόκαμπο; Ποντίκια, λάσπες, ακαθαρσίες. Κινδυνεύουν κάθε μέρα. Ποιος ασχολείται όμως; Κάναμε τον εμβολιασμό. Ηρθε και Στρατός και βοήθησε με τα εμβόλια. Όπως και Αστυνομία. Εγώ είμαι από την Πάτρα και γνωρίζω τι συμβαίνει. Πάνω από 40 χρόνια είναι το πρόβλημα. Πήγα από καλύβα σε καλύβα. Ολοι οι ενήλικες με έναν καφέ στο χέρι. Και πέρα βρέχει. Και τα παιδιά, πάνω από 40 να τρέχουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Δεν είδα ούτε έναν κάδο απορριμμάτων. Δεν κρίνω. Μπορεί να τους καίνε, δεν ξέρω. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει»!
Το πρόβλημα με τους ρομά στον Ριγανόκαμπο δεν είναι καινούργιο. Σχεδόν 50 χρόνια υπάρχει στην Πάτρα. Κάποτε υπήρχε και ο καταυλισμός στη συνοικία Μακρυγιάννη, όμως οι παράγκες γκρεμίστηκαν, οι σκηνίτες «απορροφήθηκαν»! Στον Ριγανόκαμπο όμως το πρόβλημα μοιάζει άλυτο. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει συσκέψεις, έχουν απευθυνθεί στον Δήμο, έχουν αναδείξει τα ζητήματγα υγείας και εγκληματικότητας… αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση.