Ο ένας κατηγορούμενος δεν έλαβε κλητήριο θέσπισμα. Τρεις ακόμη το έλαβαν εκπρόθεσμα και μάλιστα ήταν εντελώς… κολοβό (μόλις 2 από τις 200 σελίδες του κατηγορητηρίου)!
Η δράση των «7» είχε αποκαλυφθεί πέρυσι τον Ιανουάριο από την Ασφάλεια της Πάτρας και οι 6 προφυλακίσθηκαν, ενώ ελεύθερη είχε αφεθεί μόνο η αδελφή ενός εκ των κατηγορουμένων.
Η χθεσινή διαδικασία χαρακτηρίζεται από τη λέξη τραγέλαφος και αρκεί αυτή η λέξη για να καταδειχθεί η λειτουργική ανευθυνότητα του συστήματος προετοιμασίας μιας δίκης και δη πολύ σοβαρής, κι ενώ πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος αποφυλάκισης των 6 κατηγορουμένων λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προφυλάκισής τους!
Ο απόλυτος τραγέλαφος αφορούσε, όπως προαναφέραμε, τα κλητήρια θεσπίσματα. Ενας υπόδικος, όπως ανέφερε ο συνήγορός του Θόδωρος Χρονόπουλος, δεν έλαβε κλήτευση. Τρεις ακόμη, που εκπροσωπούνται από τον Χρήστο Τσόλκα, πήραν τις κλητεύσεις τρεις, έξι και εννέα μέρες προ της δίκης κι ενώ ο νόμος αναφέρεται ρητά σε επίδοση πριν 15 τουλάχιστον μέρες. Το δε άκρον άωτο της προχειρότητας, σύμφωνα με την αποκάλυψη του κ. Τσόλκα, είναι ότι οι εντολείς του παρέλαβαν μόνο 2 από τις 200 σελίδες του κατηγορητηρίου, διότι όπως κατήγγειλε ο γνωστός δικηγόρος «δεν είχε ο Κορυδαλλός χαρτί για να εκτυπώσει τα κλητήρια θεσπίσματα»!
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαν αντίρρηση οι κατηγορούμενοι. Οι τελευταίοι, όμως, αρνήθηκαν τη διεξαγωγή της, θεωρώντας προφανώς ότι δεν προσφερόταν η συγκυρία να δικασθούν τώρα.
Οπως ήταν ευνόητο, αναζητήθηκε από τον έμπειρο εισαγγελέα της έδρας Ηλία Κωνσταντακόπουλο νέα ημερομηνία, εντός του Μαΐου, προ δηλαδή της εκπνοής του 18μηνου της προφυλάκισης των κατηγορουμένων και προτάθηκε η 14η Μαΐου. Ωστόσο, μόλις προχθές είχαν δημοσιοποιηθεί οι δικαστικές συνθέσεις του επόμενου μήνα και εκ του νόμου δεν τυγχάνει αναβολής μία δίκη και προσδιορισμού σε ημερομηνία που είναι γνωστή η σύνθεσης της έδρας!
Από την πλευρά του, όμως, ο συνήγορος υπεράσπισης Θόδωρος Χρονόπουλος αντέτεινε ότι το 18μηνο συμπληρώνεται στις 17 Ιουλίου και υπάρχει χρόνος (σ.σ. προφανώς τον Ιούνιο) να προσδιοριστεί η δικάσιμος που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι δικαστικές συνθέσεις.
Κατόπιν τούτων, η πρόεδρος Ουρανία Βασιλειάδου επέλεξε την «ευέλικτη» οδό, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη (χθεσινή) διαδικασία, ελλείψει νόμιμης κλήτευσης, χωρίς να αναγγείλει νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.
Μετά ταύτα, εναπόκειται στον εισαγγελέα Εφετών να προχωρήσει στον προσδιορισμό της. Εκείνο που χθες διεφάνη είναι ότι αν επιμείνει στην εξαίρεση του νόμου και αποφασίσει τη διεξαγωγή της δίκης τον Μάιο, θα βρεθεί μπροστά σε μπαράζ αντιρρήσεων από τους εντολείς των κατηγορουμένων…
Διόλου απίθανο, εν τέλει, μέσα στον γενικό παραλογισμό να αναζητηθούν οι πρωταίτιοι του τραγέλαφου που εκθέτει τη δικαιοσύνη. Εξετάζεται, δηλαδή, το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διακριβωθεί γιατί οι φυλακές Κορυδαλλού δεν διέθεταν εκτυπωτικό χαρτί.
Μια τέτοια εισαγγελική παραγγελία θα την «αφιερώναμε» ασφαλώς στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επαίρεται ότι έχει θέσει τις βάσεις για να απονέμεται δικαιοσύνη πολύ πιο γρήγορα, την ίδια ώρα που τα δικαστικά καταστήματα δεν διαθέτουν χαρτί προς εκτύπωση -αν όχι και χαρτί… υγείας!