Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κώστας Ζαφειρόπουλος είχε προειδοποιήσει για την «καταιγίδα» που έρχεται. Την ίδια ώρα όμως τα στατιστικά στοιχεία μιλούν για άνοδο της κατανάλωσης. Το κλίμα πάντως είναι «περίεργο» λόγω των ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μικρομεσαίοι να ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σχοινί και οι περισσότεροι να μην είναι αισιόδοξοι ως προς το μελλοντικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Ωστόσο έρχονται οι μετρήσεις να δείξουν πως οι καταναλωτές… ψωνίζουν! Οι έμποροιτης Πάτρας πάντως κάνουν λόγο για πάνω από 80 είναι τα λουκέτα των εμπορικών επιχειρήσεων στην αγορά της Πάτρας από την αρχή του έτους μέχρι τον Αύγουστο του 2022. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο τα στοιχεία που δίνονται από το Γ.Ε. ΜΗ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας δεν λαμβάνουν στα υπόψη τους μια παράμετρο που είναι αρκετά σημαντική. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το ότι για να διαγραφεί μια επιχείρηση που από τα μητρώα του Επιμελητηρίου θα πρέπει πρώτα να κλείσει τα λογιστικά της βιβλία, κάτι που με την σειρά της σημαίνει να έχει πληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους δημόσιους οργανισμούς, κατά κύριο λόγο σε ΕΦΚΑ και σε Εφορία. Αυτό βέβαια για έναν επιχειρηματία που αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρηση του, βλέποντας ότι δεν μπορεί πλέον να έχει κέρδος από αυτή, αντίθετα του έχει αφήσει συνήθως οφειλές και χρέη, μόνο εύκολο δεν είναι. Όταν ένας επιχειρηματίας κλείνει την επιχείρηση του έχει στις περισσότερες των περιπτώσεων αρκετές οικονομικές εκκρεμότητες και είναι αναγκασμένος να βάλει προτεραιότητες για το ποιους θα μπορέσει να πληρώσει.
Το να κλείσει τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης του, πληρώνοντας την ασφάλεια του ή την Εφορία του, έρχεται σε δεύτερη μοίρα αφού οι περισσότεροι ξεχρεώνουν πρώτα τους υπαλλήλους τους ή τους προμηθευτές τους ή ακόμα και τους «διάφορους» τρίτους στους οποίους ενδεχομένως να έχουν οφειλές. Άρα, τυπικά οι διαγραφές μπορεί να είναι σύμφωνες με τα στοιχεία του ΓΕ.ΜΗ, όμως, στην πράξη τα λουκέτα στην αγορά είναι περισσότερα. Κάτι που φαίνεται, άλλωστε, από τα ξενοίκιαστα μαγαζιά που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, ακόμα και σε εμπορικούς δρόμους του κέντρου.
Η αγορά των Χριστουγέννων
Οι έμποροι της Πάτρας σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο κρατούν μικρό καλάθι και για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Εκτός από την κρίση που μαστίζει την αγορά και την δυσκολία των καταναλωτών να ψωνίσουν, το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πλέον έναν τεράστιο αντίπαλο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο μόνο που ελπίζουν είναι ότι οι δια ζώσεις αγορές «ανεβάζουν» την ψυχολογία των Πατρινών καταναλωτών σε αντίθεση με το «ψυχρό» ηλεκτρονικό εμπόριο. Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφεται ετήσια αύξηση 18,1% στις ηλεκτρoνικές συναλλαγές. Οι έμποροι της Πάτρας είναι πάντως έτοιμοι για την εορταστική περίοδο και ήδη στολίζουν βιτρίνες. Όπως λένε, είναι η τελευταία ελπίδα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις… απλήρωτες υποχρεώσεις τους. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τα καταστήματα όπως τονίζει και ο Πρόεδροςτης Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Γιώργος Βαγενάς είναι η ενέργεια. Επιχειρήσεις στην Πάτρα έχουν αναγκαστεί να προβούν σε απολύσεις υπαλλήλων προκειμένου να καταφέρουν… να πληρώσουν το ρεύμα τους.
Ανοιχτά την Κυριακή – Εκπτώσεις από σήμερα
Αυτή η εβδομάδα είναι η εβδομάδα της… black Friday και πολλά καταστήματα κάνουν από σήμερα Δευτέρα… «μαύρες εκπτώσεις»! Οι οποίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή. Ωστόσο θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή αφού όπως είναι γνωστό τα καταστήματα αυτή την Κυριακή θα είναι ανοιχτά σε συνεχές ωράριο από τις 11 το πρωί.