Στην αφετηρία μπαίνει επιτέλους, μετά από χρόνια αναμονής και αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος, η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Φλόκα Αχαΐας.
Ο κ. Αλεξόπουλος δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι επιτέλους ξεκινάει ένα μεγάλο έργο που περίμενε για χρόνια όλη η περιοχή και το οποίο μετά από κατάλληλους χειρισμούς του ΣΥΔΙΣΑ θα υλοποιηθεί με δημόσια δαπάνη.
«Με πλήρη υπευθυνότητα, προγραμματισμό και μεθοδικότητα, συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχουμε αναλάβει εξ αρχής για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ευελπιστούμε, ότι συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό, σε μερικούς μήνες η περιοχή μας θα διαθέτει μια σύγχρονη υποδομή, που θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και θα προσφέρει δεκάδες θέσεις εργασίας τόσο για την κατασκευή του, όσο και για τη λειτουργία του» είπε ο κ. Αλεξόπουλος.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που δρομολογούνται στην Ελλάδα, καθώς ο προϋπολογισμός του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 92,8 εκατ. ευρώ (115 εκατ. αξία με ΦΠΑ) και θα εξυπηρετεί τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων.
Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για έξι χρόνια. Η σύμβαση προβλέπει επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον έξι έτη λειτουργίας του έργου και δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό.
Η σύμβαση είναι μικτή, και περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη. Το Α’ μέρος προβλέπει την κατασκευή και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου. Το Β’ μέρος περιλαμβάνει την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου για έξι χρόνια.
Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Αχαΐας (ΣΥΔΙΣΑ) διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης κατά το μέρος που αφορά:
• Στην κανονική λειτουργία για επιπλέον χρονικό διάστημα έξι ετών (δικαίωμα προαίρεσης).
• Σε εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, με σκοπό την προσαρμογή της ΜΕΑ στις απαιτήσεις του ΕΣΔΑ και του οικείου ΠΕΣΔΑ, είτε με παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, είτε την αύξηση της δυναμικότητας των γραμμών επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και αντίστοιχα μείωσης των σύμμεικτων, είτε με επιλογή άλλης μεθόδου, ανάλογα με τις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες, προκειμένου με τη μείωση του υπολείμματος για ταφή, την ανακύκλωση και ανάκτηση, η εγκατάσταση να συνεισφέρει στη σταδιακή επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΑ για το 2030.
ΦΟΔΣΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε πως το σχέδιο συνενώσεων των συνδέσμων διαχείρισης αστικών αποβλήτων συνεχίζεται κανονικά μετά την ψήφισή του από τη Βουλή. Στην περιοχή θα έχουμε τη συνένωση των συνδέσμων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς ωστόσο να ακυρωθεί κάποιο από τα έργα διαχείρισης που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ή σχεδιασμού.
Αυτό βέβαια δεν βρίσκει σύμφωνους τους δήμους. Και οι 19 ΟΤΑ της Δυτικής Ελλάδας έχουν εκφραστεί αρνητικά απέναντι στις συνενώσεις, όπως και η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ. «Δεν συμφωνούμε, όχι γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τα βιλαέτια μας. Δεν συμφωνούμε γιατί τώρα έχει μπει το νερό στο αυλάκι και δεν θέλουμε να διαταραχθούν ισορροπίες και έχουμε καινούργια ζητήματα» είπε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος που εξέφρασε ανησυχίες, πως θα καταφέρουν τοπικοί φορείς να διαχειριστούν τόσο μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, με αποτέλεσμα να εγείρεται και κίνδυνος ιδιωτικοποιήσεων αν οι δήμοι δεν τα καταφέρουν.