Για άλλους είναι το όνειρο μιας ζωής, για άλλους η ελπίδα για καλύτερες μέρες σε μια ιστορική γειτονιά. Η ουσία είναι πως το έργο προϋπολογισμού σχεδόν 11 εκατομμυρίων για την αστική αναζωογόνηση της περιοχής των Προσφυγικών από χθες λαμβάνει σάρκα και οστά. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, πέριξ της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε τις πρώτες εργασίες καθαίρεσης πεζοδρομίων.
Το έργο φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στη γειτονιά που εγκαταστάθηκαν πριν από έναν αιώνα οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου στην Πάτρα, αφού παρόμοιες αναπλάσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν δημιουργήσει νέα επενδυτικά δεδομένα στον κλάδο των ακινήτων, είτε για τη διαμόρφωση διαμερισμάτων είτε για τη λειτουργία νέων εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης.
Εχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ο Δήμος Πατρέων είχε προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για την αναζωογόνηση ολόκληρης της περιοχής των Προσφυγικών και στη συνέχεια είχε υποβάλει αίτημα για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Η ανακοίνωση για την ένταξη του έργου στο «Τρίτσης» είχε γίνει από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, που είχε επισκεφθεί με τον Κ. Πελετίδη την περιοχή.
Βασικές αρχές της μελέτης είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των δημοτών, αποβλέποντας στην αναζωογόνηση της ιστορικής αυτής συνοικίας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές, αφού τα «Προσφυγικά» είναι ένα ζωντανό κύτταρο σε συνεχή εξέλιξη.
Οι εργασίες θα συμβάλουν καταλυτικά στη συνολική αναβάθμιση της συνοικίας, οικονομική και κοινωνική, διατηρώντας ωστόσο την ιστορικότητά της και η ολοκλήρωσή τους θα δώσει κίνητρα, αφενός στους κατοίκους να μείνουν στη γειτονιά τους και αφετέρου να γίνει πόλος έλξης και για νέους κατοίκους. Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κατασκευή και ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, έργα πρασίνου που περιλαμβάνουν απομάκρυνση των ξερών δέντρων και αντικατάστασή τους με νέα.
Για τις εργασίες έχουν συνεκτιμηθεί τα πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Προσφυγικών, δηλαδή η χωροθέτησή του σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, η ιστορικότητα και οι μνήμες της συνοικίας, οι χώροι λατρείας και αθλητισμού.
Η οικιστική ενότητα των Προσφυγικών ορίζεται μεταξύ των οδών Ιωνίας, Ηρακλείου, Γ. Παπανδρέου, Καλαβρύτων, Γούναρη, Κ. Παλαιολόγου, Χείλωνος Πατρέως, Αρματολών και Ιωνίας. Με ξεχωριστό έργο αναμένεται να γίνει και η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στα Προσφυγικά, η οποία δεν είχε ενταχθεί στη συγκεκριμένη μελέτη.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Απ. Αναστασόπουλος)