flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΠΑΤΡΑ: Ζητούνται απαντήσεις για το Καρναβάλι! Πως σχολιάζουν καρναβαλιστές και επαγγελματίες εστίασης

Το Καρναβάλι για τους Πατρινούς δεν είναι απλώς μία γιορτή, ένα ξεφάντωμα και μερικά parties… Είναι αφενός τρόπος ζωής κι αφετέρου ένας από τους κυρίαρχους οικονομικούς αιμοδότες της πόλης. Συνεπώς το ερώτημα «Τι θα γίνει με το Καρναβάλι;» που απηύθυνε μόλις προχθές και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης στον Υπουργό Υγείας και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πλανάται από άκρου σε άκρο της πόλης, ζητώντας εγκαίρως απάντηση! Και μπορεί κάποιοι να βλέπουν αρνητικά το ενδεχόμενο διοργάνωσης έστω και κάποιων εκδηλώσεων με το σκεπτικό «ότι την ώρα που χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε καρναβάλια», το σίγουρο είναι πως αν χαθεί μία ακόμη καρναβαλική περίοδος, τότε η Πάτρα θα μετρά… απώλειες για πολλά χρόνια ακόμη, αφού θα «σβήσουν» από τον χάρτη επιχειρήσεις, επαγγέλματα, ακόμη και… παραδόσεις ετών!

Πώς σχολιάζουν όμως το ερώτημα του Δημάρχου καρναβαλιστές και επαγγελματίες της εστίασης;

 

Αλ. Σκαρμέας: Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο

Ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού και επί χρόνια καρναβαλιστής, Αλέξης Σκαρμέας, ανέφερε πως «τυπικά ο Δήμαρχος καλά έκανε και ρώτησε, όμως η απάντηση είναι ήδη γνωστή, τουλάχιστον υπό τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα. Εκεί όμως που υπάρχει κενό είναι πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Γνωρίζοντας από νωρίς τι θα γίνει κι εφέτος για να μην χαθεί η καρναβαλική περίοδος θα έπρεπε να είχε γίνει προγραμματισμός με εναλλακτικές δράσεις κι όχι να περιμένουμε στο παρά ένα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

 

Ν. Κωνσταντινίδη: Να δοθεί άμεσα απάντηση

Από την πλευρά της, η Νάντια Κωνσταντινίδη εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας «του χρόνου μπούλες» που από πέρυσι έχει υλοποιήσει εναλλακτικές καρναβαλικές δράσεις, τόνισε πως «συμφωνώ με την ερώτηση που διατύπωσε ο Δήμαρχος, διαφωνώ όμως με τον χρόνο που έγινε. Έπρεπε να την είχαμε απευθύνει πολύ νωρίτερα. Με δεδομένο ότι το Καρναβάλι της Πάτρας είναι το μοναδικό μεγάλο καρναβάλι της Ελλάδος και πρέπει να αντιμετωπίζεται απ’ όλους ως τέτοιο, όφειλε πρωτίστως η Πολιτεία να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο πολύ πριν μπει ο νέος χρόνος. Άραγε τι απάντηση περιμένουμε τώρα; Αν είναι για παράδειγμα θετική, ποιος θα προλάβει να προετοιμαστεί; Αν δε είναι αρνητική πως η πόλη θα ξεπεράσει μία ακόμη τόσο μεγάλη απώλεια; Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε μία απάντηση και μάλιστα άμεσα, για να μπορέσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να αποφασίσουμε εγκαίρως τι θα κάνουμε. Τι θα γίνει με την εστίαση; Τι θα γίνει με τους καρναβαλιστές και τους ανθρώπους που διοργανώνουν πάρτυ, τι θα γίνει ακόμη και με τον κόσμο που θέλει να έρθει σαν επισκέπτης στην πόλη το τελευταίο τριήμερο; Εξαρτώνται πολλά και πολλοί από την απάντηση…».

 

Φ. Λουριδάς: Ο Δήμαρχος αναζητά άλλοθι

Ο καρναβαλιστής Φώτης Λουριδάς, τόνισε πως «η ενασχόληση του κ. Πελετίδη με το Καρναβάλι και της αρμόδιας ΚΕΔΗΠ υπήρξε και είναι προσχηματική, όπως έχει αποδείξει η ιστορία των τελευταίων ετών και το διπλό σχίσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Δήμου και πληρωμάτων. Εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε αν και αυτή η επιστολή είναι για «τα μάτια του κόσμου». Όπως ορθά ο Δήμος συνετίστηκε με τις απαγορεύσεις του Καρναβαλιού του ’20 και του ’21 μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει τις οδηγίες και για το Καρναβάλι του ’22. Αυτό το αναφέρω γιατί από τον Δεκέμβριο ήδη η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο διοργάνωσης καρναβαλικής παρέλασης, ακόμη κι αν επιτρεπόταν, γιατί δεν ήθελε να χωρίσει τους καρναβαλιστές σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και για να μην συρρεύσουν επισκέπτες στα μαγαζιά και υπάρχει δυσκολία με τον έλεγχο των πιστοποιητικών κατά την είσοδο του κόσμου από τους καταστηματάρχες. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η επιστολή αποτελεί ένα άλλοθι για την μετατόπιση των ευθυνών και μία δικαιολογία. Πρέπει και να το θες, όπως λέει και ο λαός».

 

Θ. Παπανικολόπουλος: Νέα αναβολή θα σημάνει οριστική εξόντωση

Το μέλος της Δ.Ε. της estiasi patras, Θάνος Παπανικολόπουλος αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον κλάδο της εστίασης, αν αναβληθούν για ακόμη μία χρονιά οι καρναβαλικές δράσεις. «Μία ενδεχόμενη αναβολή των καρναβαλικών δράσεων για τρίτη συνεχή χρονιά θα σημάνει οριστική εξόντωση για τον κλάδο μας κι όχι μόνο, αφού στο Καρναβάλι εμπλέκονται δεκάδες επαγγέλματα. Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει σοβαρά το θέμα του Καρναβαλιού της Πάτρας, γιατί η διοργάνωσή του θα αποτελέσει την καλύτερη μη επιστρεπτέα ένεση για εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της πόλης μας που ήδη έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα και από την ενεργειακή κρίση. Ο κλάδος μας διέρχεται από μία πρωτόγνωρη κατάσταση- σοκ θα την χαρακτήριζα και όλα πραγματικά κρέμονται από μία κλωστή. Ελπίζουμε να επιμείνει ο Δήμαρχος, διαφορετικά δεν θα αποφύγουμε τα λουκέτα που ήδη έχουν αρχίσει και μπαίνουν λόγω της τραγικής αύξησης του ρεύματος. Για την Πάτρα το Καρναβάλι δεν είναι μόνο το τελευταίο διήμερο. Είναι η Τσικνοπέμπτη, είναι η Καθαρά Δευτέρα. Διαχρονικά το Καρναβάλι σηματοδοτούσε τη λήξη της χειμερινής εστίασης, η οποία αν χάσει και τη φετινή περίοδο δεν θα καταφέρει να… επανέλθει! Άλλωστε μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Πλέον το ποσοστό των εμβολιασμών είναι αρκετά υψηλό, αλλά εμείς ακόμη ζούμε υπό περιορισμούς και αβεβαιότητα».

 

Ι. Σπυρόπουλος: Δεν γίνεται να χάσουμε μια ακόμη σεζόν

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιάννης Σπυρόπουλος τόνισε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε τον οποιοδήποτε προγραμματισμό για τα καταστήματά μας. Όταν συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη θέσαμε επιτακτικά το θέμα του Καρναβαλιού, ζητώντας να μην επιτρέψουν να χαθεί μία ακόμη καρναβαλική περίοδος για την Πάτρα. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ εκείνη την περίοδο. Είναι όμως κάτι πολύ αόριστο που δεν απαντά στο πώς θα μπορέσει η εστίαση να αντέξει μία ακόμη τέτοια απώλεια. Το οικονομικό αποτύπωμα της διοργάνωσης για την Πάτρα είναι πολύ μεγάλο, γι’ αυτό και οι τοπικοί φορείς πρέπει να επιμείνουν για να έχουμε εγκαίρως μία απάντηση που θα δίνει μία ελπίδα. Δηλαδή, να γίνουν με ασφάλεια έστω κάποια δρώμενα που θα δώσουν στην πόλη καρναβαλικό παλμό».

 

ΓΝΩΜΗ (Της Μαρίας Σπ. Ορφανού)

ypen